Varför inte Roddar eller De Jongh?

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alice Nilsson, Ayinde Halimatu, Cassandra Korhonen, Clara Markstedt, Elli Pikkusjämsä, Emma Berglund, Emma Holmgren, Eva Nyström, Faith Ikidi, Felicia Rogic, Filippa Curmark, Frida Leonhardsen Maanum, Jennifer Falk, Johanna Andersson, Jonas Walfridsson, Julia Roddar, Katie Fraine, Lova Lundin, Magnus Karlsson, Malin Levenstad, Maria Nilsson, Martin Skogman, Michelle De Jongh, Nilla Fischer, Peter Gerhardsson, Petra Johansson, Sandra Adolfsson, Stefan Ärnsved, Stellan Carlsson, Stina Blackstenius, Therese Sessy Åsland, Therese Simonsson, Vaila Barsley, Vilde Bøe Risa, Zećira Mušović
Jag satt och funderade på spelare och hur viktiga de är för sina lag. Då jag har en bakgrund som tränare är det givetvis en omöjlig sak att svara på eftersom alla spelare är viktiga i ett lagpussel.
 
Först och främst måste jag kommentera landslagsuttagningen och den ser väl ganska väntad ut. Dock har jag mina tvivel på några positioner. Stina Blackstenius är givetvis en kandidat till att ta en landslagsplats, men jag kan faktiskt inte förstå den i detta läge. Hon ådrog sig en skada mot Rosengård och enligt förbundskapten Peter Gerhardsson finns det en möjlighet att hon kan spela i den andra matchen mot Island, den 22 september. Ja, hon kan kanske och eventuellt hoppa in i slutet av matchen. Ja, hon kan kanske och eventuellt också avgöra matchen. Men! Hon är skadad och hon kommer inte att vara i matchform tills dess. Jag tycker inte hon borde varit med i denna trupp. Vem skulle varit med i stället för Blackstenius? Ja, för mig är exempelvis Vittsjös Clara Markstedt i bra form och hade kunnat ta den platsen. 
 
Jag är också lite tveksam till uttagningen av Olivia Schough. Jag tycker visserligen att hon betytt mer för sitt Djurgården i år än hon gjorde på hela förra året. Dock tycker jag att hon har en bit kvar till landslaget. Visserligen har Vittsjös Michelle De Jongh haft det lite tyngre den senaste tiden, men där är en spelare som jag tycker är bättre, likaså Göteborgs Julia Roddar.
 
Den tredje spelaren jag är en aningens tveksam till är Nilla Fischers plats. Hon har rutin i massor och vet hur allt fungerar kring landslaget. Dessutom känner Gerhardsson henne väl. Jag tycker dock att det finns andra som skulle kunna göra det bättre om de hade fått chansen. Rosengårds Malin Levenstad, exempelvis. Jag tycker också att Umeås Eva Nyström gjort det riktigt bra och skulle kunna vara en truppspelare. Göteborgs Emma Berglund kanske? 
 
Jag tycker att det är kul att Göteborgs Filippa Curmark är med eftersom jag tycker att hon gjort många bra matcher i rad och verkligen betytt mycket för sitt lag. På målvaktssidan är det helt rätt med Jennifer Falk och Zećira Mušović bakom Hedvig Lindahl och heller ingen skräll.
 
När en landslagstrupp presenteras kan man ibland börja att fundera på spelare som är betydelsefulla för sitt lag och om de borde varit med i en landslagstrupp eller inte. Jag började fundera lite på spelare som tränarna skriver först på ett blankt papper inför en laguttagning. Jag har givetvis ingen aning hur var och en av tränarna tänker, men jag har en åsikt kring vad jag sett och upplevt så här långt. Jag har tvingat mig själv att endast välja en spelare per lag.
 
FC Rosengård: 
Här skulle man kunna säga vem som helst och här finns många spekulanterpå platsen som Eidevalls MVP. Dock tror jag att Caroline Seger är den som tränare Jonas Eidevall skriver upp först på sitt blanka laguttagningspapper. Hon är en ledare och mentor på plan och hon kan dessutom göra poäng. Oerhört viktig för Rosengård med sin erfarenhet.
 
Göteborgs FC:
Även Göteborg har en uppsjö spelare som är betydelsefulla och även här tror jag att tränarna Jörgen Ericson och Mats Gren plockar ut en innermittfältare först. Vilde Bøe Risa är den mest betydelsfulla spelaren i laget och i hennes frånvaro har Filippa Curmark varit det.
 
Kristianstads DFF
Historiskt sett är Alice Nilsson den absolut viktigaste spelaren laget har. Hon har fått konkurrens om platsen som MVP och det genom norskan Therese Sessy Åsland. Alice Nilsson sprider ett lugn kring sig och har en trygg aoura runt sig medan Åsland sprudlar av energi, som smittar av sig i hela laget och just nu tycker jag att hon är MVP i KDFF.
 
Linköpings FC:
Det blir en del mittfältare som är de mest betydelsefulla spelarna när jag får tycka till och även i LFC tror jag att tränare Unogård plockar ut en innermittfältare först. Jag tänker givetvis på lagets dynamo Frida Leonhardsen Maanum, som med sin passningsfot kan pulsera lagets anfallsspel och även göra ett antal poäng själv. Petra Johansson och Nilla Fischer är givetvis också två superviktiga spelare för laget.
 
Umeå IK:
I Umeå var det lite svårare för mig att hitta en MVP, men efter lite funderande plockade jag in mittfältaren Lisa Dahlqvist, som med sin rutin kan ge en del stadga till ett ungt och ganska oprövat lag. Under säsongen tycker jag att mittbacken Eva Nyström vuxit ut till en mycket viktig spelare, precis som forwardar Therese Simonsson och Lova Lundin.
 
Örebro:
I Örebro tycker jag att Elli Pikkusjämsä blivit en bra ryggrad i Örebro. En defensiv kraft som kan spela såväl på en defensiv innermittfältsroll som i backlinjen. Jag tror tränarna Martin Skogman och Stefan Ärnsved är ganska nöjda med det nyförvärvet och det syns i statistiken. Pikkusjämsä har startat i samtliga 13 matcher och endast blivit utbytt i två och vid dessa tillfällen har hon bytts i 83:e samt 78:e matchminuten. Med andra ord har hon spelat samtliga minutrar utom drygt 20.
 
Djurgårdens IF:
Laget har lyft sig rejält 2020 och tränare Pierre Fondin har hittat rätt positioner på många spelare. En spelare som fått en position där hon verkligen gör skillnad är mittbacken Portia Boakye. I den positionen hon spelar nu tillför hon mycket och blir således en mycket viktig spelare för laget.
 
Vittsjö:
Johanna Andersson är borta från laget och enligt uppgifter blir hon borta ett bra tag från fotbollen. Under fjolåret var hon viktig för laget då hon är en kulturbärare. Sandra Adolfsson är också en sådan. Dock tycker jag att det är Clara Markstedt som är den viktigaste spelaren i Vittsjö just nu. Hennes löpningar i djupled är viktiga för henne eftersom det är hennes spetsegenskap och gör henne målfarlig, men de ger också energi till alla andra i laget. 
 
Eskilstuna:
Loreta Kullashi är en målskytt av rang i laget. Ayinde Halimatu håller i hop mittfältet på ett bra sätt. Felicia Rogic är en annan viktig spelare för United. Jag tror dock att tränare Magnus Karlsson plockar ut en mittback först av alla och då tänker jag på Vaila Barsley.
 
Piteå IF
Piteå har haft det tungt och bytt stora delar av truppen inför 2020. De har dock en ryggrad kvar av spelare med stor erfarenhet. Flera av dessa spelare har inte nått de höjder jag sett dem prestera på tidigare. Julia Karlernäs är en väldigt viktig spelare, men jag har sett henne bättre än just nu. Faith Ikidi är en annan sådan spelare och hon håller fortfarande ihop backlinjen på ett väldigt bra sätt, så i Piteå blir det hon jag tror Stellan Carlsson skriver upp först.
 
Uppsala
Uppsala var oerhört starka i inledningen av serien, men har efterhand dalat i tabellen. För ett lag som ligger där i botten gäller det att ta till vara på varje chans de får så jag tror att tränare Jonas Walfridsson skriver upp Casandra Korhonen först av alla. Det är givetvis svårt att välja och det finns givetvis också en viktig kugge i målvakten Emma Holmgren. Korhonen kan bli avlastad i målskyttet men bakom Holmgren ser det något tunnare ut. Jag sa att jag bara skulle välja en från varje lag så det får bli Korhonen, men med en liten gardering på Holmgren.
 
Växjö:
Jag är rädd för att det i Växjö vuxit sig fast ett mantra om att de inte kan göra mål. Givetvis kan de göra mål, men det måste snart bevisas om de ska ha en chans. Växjö kan heller inte räkna med att föra någon match framöver, utan de måste förlita sig på ett omställningsspel. Laget kan föra matcher och det har de visat, men min övertygelse är att det kommer att bli mindre vanligt framöver. I denna typ av spel är målvakten Katie Fraine den viktigaste kuggen i laget och spelaren tränare Maria Nilsson tar ut först av alla.
 
Veckans tips:
 
Fredagens match
Växjö-Örebro 1-3
 
Lördagens matcher:
Linköping-Umeå 2-2
Uppsala-Vittsjö 1-3
Göteborg-Eskilstuna 3-1
 
Söndagens matcher
Piteå-Kristianstad 0-2
Rosengård-Djurgården 0-0 (jag vet att det är att sticka ut hakan)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 #1 - - simon:

Med rapporterade skador på Schough, Blakstenius, Larsson, Rolfö och tveksam matchform på Asslani och Jacobsson verkar halva uppkallade anfallet vara tveksamma att kunna gå på 100% i kommande matcher.
Håller med dig om att Markstedt hade varit intressant att få se men tror tyvärr att alla Göteborgs forwards väljs före henne.
Clara Markstedt tillsammans med Mimmi Larsson är i mitt tycke en ovanlig typ av forward på damsidan som med sin hårdhet och arbetsförmåga hade varit nyttig att ha i landslaget.

#2 - - M:

Umeås Eva Nyström är väl finländska? Borde väl knappast vara ett alternativ till Fischer i landslaget?

Svar: Det hade jag faktiskt inte koll på...
Damallsvenskan.blogg.se