"Hungriga vargar jagar bäst"

Publicerat i: Allmänt Anna Anvegård, Cajsa Åkerberg, Caroline Seger, Cassandra Korhonen, Emma Holmgren, Heidi Kollanen, Ida Strömblad, Julia Zigiotti Olme, Kosovare Asllani, Lina Hurtig, Mimmi Larsson, Rachel Bloznalis, Sofia Jakobsson
Tempot på antalet matcher i allsvenskan är betydligt lägre nu och det är nog skönt för alla och ger lagen mycket bättre förutsättningar att förbereda sig för varje match.
 
Nu ska det spelas ytterligare fyra omgångar av allsvenskan innan nästa landslagsuppehåll kommer och mycket kommer att klarna under dessa fyra matcher. Inget kommer dock att avgöras.
Jag brukar inte kommentera så värst mycket från landslaget, men denna gång skulle jag vilja göra det. Sverige spelade ju, som de flesta vet, oavgjort mot Island och det kan man tycka vad man vill om. Det jag såg i den matchen var något annat, och inte så nytt, men ändå värt att säga något om. Vi har ett antal spelare i Sverige som är väldigt skickliga offensivt och jag tänker inte minst på Anna Anvegård och hennes 1-0-mål var fantastiskt fint och skickligt. Kosovare Asllani, Mimmi Larsson, Lina Hurtig, Sofia Jakobsson och Julia Zigiotti Olme är andra offensiva krafter. Jag såg dock en annan spelare som lös rejält i mina ögon och det var Caroline Seger. Hennes positionsspel var så grymt bra under hela matchen. Hon ligger helt rätt som innermittfältare så hon kan vinna boll och hon kan fördela den. För mig var det ett skolboksexempel på hur en innermittfältare ska ligga i sin position. Hon har inget behov av att gå framåt och göra egna poäng, även om hon kan. I stället ligger hon alltid i den yta där bollen skulle kunna dimpa ner. I och med det så kan också våra offensiva krafter komma i bra läge där de ganska ofta också kommer rättvända. Jag skulle säga att de har mycket att tacka Seger för.
 
Det förträffliga med att sitta med ett tangentbord framför sig är att man kan tycka till. Det är en annan sak att stå vid sidlinjen och fatta beslut om exempelvis byten. Från mitt tangentbord och från min tv-soffa förstod jag inte bytet av Anna Anvegård. Jag tyckte hon var riktigt het hela matchen och såg inte alls sliten ut. Jag tyckte däremot att Lina Hurtig och Kosovare Asllani kroknade. Varför byttes inte de ut i stället?
 
Nu till allsvenskan och redan i dag är det dags för match igen. Dock så tvingas vi konstatera att ytterligare en korsbandsskada inträffat. Denna gång drabbade det Örebros Cajsa Åkerberg, som i matchen mot Rosengård råkade ut för detta elände. En korsbansskada innebär lång rehab, operation och bortvaro i upp till ett år från idrotten. För Örebros del innebär det naturligtvis att truppen tunnas ut ytterligare eftersom man också fått Heidi Kollanen skadad. KIF Örebro har lite mariginal till nedflyttning, men det är inte så att de är klara för allsvenskan 2021. De behöver några poäng till för att vara säkra men jag tror inte det var på det hållet laget ville titta. De kan, såklart, fortfarande satsa på en topp-fem-placering men med en brandskattad trupp blir den uppgiften betydligt svårare.
 
Idag är det, som sagt, dags för att köra igång igen efter ett landslagsuppehåll och det är Växjö som tar emot Kristianstad på Visma arena i Växjö klockan 14.00. För ett par veckor sedan gav jag inte Växjö stora utsikter at klara sig kvar. De har dock motbevisat mig och många andra de två senaste matcherna. Inte nog med att de tagit poäng mot såväl mot Örebro hemma (0-0) och mot Umeå på bortaplan (1-3) de har dessutom imponerat på mig spelmässigt. I matchen mot Örebro hade de kunnat tagit full pott men det stannade vid ett kryss. Växjö har vittring på nytt kontrakt och jagar just nu främst Eskilstuna för att försöka skifta plats med dem. Kristianstad i sin tur jagar toppduon Rosengård och Göteborg. Det sägs att hungriga vargar jagar bäst och dagens match innehåller onekligen två hungriga vargar och då tror jag att KDFF är den vargen som vinner kampen, eftersom de har mer spetskvalitet i sin trupp.
 
I morgon spelas huvudparten av matcher i allsvenskan. Piteå har försatt sig i ett läge där de är farligt nära nedflyttning och att försöka ta några poäng mot Göteborg på bortaplan känns som en, om inte omöjlig, så i alla fall oerhört svår uppgift. PIF behöver poäng för att komma på säker mark men det kommer inte att bli i denna utan de får nog sikta in sig på att försöka ta poäng mot exempelvis Eskilstuna, Växjö och Örebro. Göteborg har definitivt inte råd att tappa flera poäng, om de vill ha med guldet att göra.
 
Rosengård möter Umeå IK på hemmaplan och det bör inte ställa till några problem för dem. Vittsjö bör heller inte ha några problem med Djurgården på hemmaplan.
Däremot står stinsen på perrongen i Uppsala. Hen har flaggan i handen och visselpipan i munnen och är på väg att vinka av tåget från Uppsala till Elitettan. På söndagen möter laget Linköping på hemmaplan och det gäller nog för IK Uppsala att ta någon poäng i den svåra hemmamatchen för att få stinsen att sänka avgångsflaggan. Matchen är givetvis högintressant ur ett Uppsala-perspektiv. Ur ett LFC-perspektiv är matchen också viktig eftersom de har chansen att knipa en tredjeplats. De har fyra poäng upp till Krsitanstad i nuläget och det måste vara det LFC satsar på nu.
 
Det spelas även en match på måndagen och det är den mellan Eskilstuna och Örebro på Tunavallen. Topptippade Eskilstuna har hamnat i ett läge där de mycket väl kan åka ur. Efter fyra raka förluster har United nu endast två poäng ner till Växjö. Det måste verkligen bli seger på måndag mot Örebro. Läget ser bättre ut för Örebro, men även de behöver några poäng till för att kunna blåsa faran över.
 
Tips:
 
Lördagens match:
Växjö - Kristianstad 1-2
 
Söndagens matcher:
Göteborg - Piteå 3-0
Rosengård - Umeå 4-1
Uppsala - Linköping 1-2
Vittsjö - Djurgården 3-1
 
Måndagens match:
Eskilstuna - Örebro 1-0
 
Till sist...
...så har Morön börjat tappa i Elitettan och nu är det AIK och Hammarby i toppen av serien. Det kan bli heta Stockholms-fighter i allsvenskan nästa år. Bra för produkten damallsvenskan.
...så är Fernanda Da Silva avstängd i matchen mot Göteborg i morgon på grund av tre varningar.
...så har Djurgården förlängt med försvararen Rachel Bloznalis.
...så kunde man för någon vecka sedan läsa att Göteborg inte förlänger med Emma Berglund, trots att hon själv ville.
...måste jag återigen konstatera att Ängelholms FF gått från klarhet till klarhet i division 3 nordvästra Skåne i år. Med två omgångar kvar är laget klara för division 2 2021. Nio matcher. Nio segrar. 44 mål gjorda. 2 mål insläppta. Jag har aldrig varit med om maken till svit och statistik.