Guess who´s back...

Publicerat i: Allmänt Clara Markstedt, Ebba Hed, Ebba Wieder, Emily Gielnik, Faith Ikidi, Fernanda Da Silva, Heidi Kollanen, Jennie Nordin, Josefin Johansson, Julia Karlernäs, Katie Fraine, Lena Blomkvist, Madelen Janogy, NIna Jakobsson, Ria Öling
...back again...
Efter någon vecka med ett hysteriskt tempo på jobbet och en massa annat så har jag inte hunnit skriva och bevaka damallsvenskan så mycket, men nu är jag tillbaka...säkert till vissas förtret och säkert till vissas glädje. Håll till godo. Nu åker vi.
 
Det jag reagerat mest på den senaste veckan är Örebros Heidi Kollanens skada. Kollanen, precis som bland andra Kristianstads Elise Kellond-Knight, är spelare jag gillar. Skadan på Kollanen kommer givetvis att påverka Örebros förmåga anfallsmässigt, eftersom hon är en viktig spelare i lagets offensiv. Hon gör inte bara poäng för sitt lag, utan hon ligger också bakom mycket framåt. Jag lider med Kollanen. Jag lider med Örebro och jag lider med ligan som tappar ytterligare en profil. Givetvis blir Örebro en aningens vingklippta utan Heidi Kollanen.
 
Förra helgen hann jag endast att se Växjös poängmatch hemma mot Örebro. Jag har många gånger dömt ut Växjö, men jag måste säga att jag också imponeras av dem. Mot Örebro spelade de en bra fotboll och förde långa stunder matchen och borde kanske till och med vunnit den. I går mötte de Umeå på bortaplan och jag tycker det är än mer imponerande av laget att de lyckades vinna komfortabelt mot ett UIK i form. Enligt klubbens hemsida var det "en norrländsk smash and grab". Jag har tidigare berömt målvakten Katie Fraine och nu klev också andra spelare fram. Jag tänker på bland annat på Ria Öling och Jennie Nordin. Om jag inte har fel så var 3-1 också rekord i antalet gjorda mål i samma match för Växjö i årets allsvenska. Det Växjö visat upp i moral de senaste två matcherna gör att jag ger dem en betydligt större chans att klara sig kvar nu.
 
Om Växjö har två matcher av bra prestationer bakom sig så har Piteå det motsatta. PIF har nio matcher i rad utan seger och nu tror jag det är ren ångest för laget och det är just Växjö som jagar dem om att få komma upp på grön kvist. Det finns en stor skillnad lagen emellan just nu. Medan Växjö troligen anar tillförsikt och tilltro till sin förmåga igen, så borde det i Norrbotten råda panik, ångest och oro. Piteås match mot Uppsala i morgon kommer att präglas av anspänning och nervositet. Det är match mot Uppsala. Jumbon Uppsala. Nykomlingen Uppsala. Under normala förhållanden så är det en match som Piteå ska vinna, men det är inte normala förhållanden för norrbottniskorna. Detta kommer inte att bli en enkel match för Piteå. Uppsala kämpar också om att få stanna kvar och det jag sett av laget så kan de kavla upp ärmarna och kämpa. Piteå kommer inte att få något gratis. Dessutom har Uppsala en hel del hot framåt; inte minst på fasta situationer. Om Piteå ska rida ut denna storm så krävs det att de erfarena spelarna kliver fram. Faith Ikidi, Lena Blomkvist, Josefin Johansson, Julia Karlernäs, Nina Jakobsson och Fernanda Da Silva är exempel på spelare som måste se till att det blir seger och att det blir segrar framöver för att ta sig ur denna situation. Det hade heller inte varit någon nackdel för Piteå om Madelen Janogy hittar tillbaka till gammalt gott slag.
 
En annan match som ser högintressant ut är den i Linköping. Jag kritiserade det mesta kring Vittsjö i början av allsvenskan och jag anser att det var med rätta. Jag tycker att man ska kunna kritisera insatser på högsta nivå. Det ingår liksom. Vittsjö, efter några värvningar är ett helt annat lag. De är mera direkta i sitt spel och de är dessutom oerhört tunga att möta just nu. Tidigare var det i stort sett Clara Markstedt som hotade i djupled. Nu tycker jag att Emily Gielnik tillfört mycket i offensiven och avlastar Markstedt. Jag tycker också att mittfältaren Ebba Wieder klivit fram på ett positivt sätt. Jag skulle också vilja se att Michelle De Jongh tar ytterligare ett steg och närmar sig sin fjolårsform, för den tycker jag inte att hon nått ännu. Laget har dessutom fått tillbaka förra årets assistdrottning Ebba Hed, efter en skada.
Hursom helst så är matchen i Linköping intressant på det sättet att Vittsjö faktiskt kan blanda sig i topp-fyra striden vid en seger och det är inget annat än imponerande med tanke på lagets start. Det kan dock bli kryss och två "förlorare" i kampen om att nå ännu högre placeringar.
 
Göteborg ska till Stockholm och möta Djurgården och för GFC så är de både jagade och jagar. De får verkligen inte tappa poäng för då tror jag att Kristianstad hugger på betet och kan mycket väl ta andraplatsen när vi ska göra bokslut för 2020. Det ska bli intressant att se hur Göteborg hanterar den situation de är i just nu. De kan ta guldet, men de kan också hamna på en tredjeplats. Djurgården är definitivt inte klara och kommer ge Göteborg en match.
 
Till att titta på i förhand så känns Rosengårds bortamatch mot Örebro som en ganska säker bortaseger. Inte minst med tanke på skadan på Kollanen. Krsitanstad bör kunna slå Eskilstuna på hemmaplan, men det är heller ingen given match.
 
Tips söndagens matcher:
 
Piteå - Uppsala 1-0
Linköping - Vittsjö 2-2
Djurgården - Göteborg 1-2
Kristianstad - Eskilstuna 3-2
 
Till sist...
...så kan Hammarby åter missa att ta sig till allsvenskan. De är fyra poäng efter Morön och det kommer att handla om vilket av Hammarby eller Morön som tar sig till allsvenskan. AIK räknar jag redan som klara. Inte teoretiskt men i praktiken.
...så tycker jag att svenska cupen har ett par intressanta matcher. Inte minst Piteå mot Morön. 
...så ska arenabadet i Halmstad börja släppa in folk igen, men de ska endast ta in 300 åt gången!!! Kan inte Linköping, Vittsjö, Rosengård med flera ta in 700-1000 åskådare ute i friska luften då???
...så är det inte speciellt oväntad fördelning av pengar till dam- respektive herrfotbollen...om året hade varit 1974 eller nåt.
...så är jag en stolt tränare i Ängelholms FF i division 3 nordvästra Skåne. Sex matcher. 18 poäng. 29-1 i målskillnad och i morgon möter vi Råå i en ren seriefinal. Senast vi spelade "seriefinal" var för någon vecka sedan mot Fortuna och då vann vi med 8-0. Det blir nog inte lika enkelt mot Råå.