"Om det blir en enkelserie så tar jag det alla dagar i veckan"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Kim Sundlöv, Mikael Krantz, Selina Henriksson, Sofia Wennerdal
Den senaste veckan har damallsvenskan varit i blickfånget och naturligtvis beror det på att det inte blir den start som man hade tänkt sig.
 
För ett par-tre månader sedan var det dags för SHL-slutspel och för Rögles del föregicks det av ett hett derby mot Malmö i Ängelholm. Den matchen spelades inför tomma läktare och naturligtvis tyckte jag att det var trist just då. 
Nu är vi i ett annat läge. Som jag känner nu så kommer jag att vara glad över oerhört lite. Jag är till och med glad om det överhuvudtaget blir några tävlingsmatcher alls i år. Jag blev exempelvis uppspelt härom dagen över att få se livebilder från den sydkoreanska ligan inför tomma läktare. 
Sportsändningarna är just nu väldigt fattiga och det vanligaste ordet jag hör är; inställt. Inställt. Inställt. Inställt. Jävla vad jobbigt ord.
Alla inom idrotten säger samma sak: "Vi måste tänka på hälsan" "Hälsan är det viktigaste". Naturligtvis är hälsan det allra viktigaste och naturligtvis känner jag mig skrämd över hur en pandemi påverkar ett samhälle. Naturligtvis är jag också orolig över att det kommer en andra våg och tredje våg. Naturligtvis är jag orolig över att det kommer ett nytt och mycket värre virus.
När det gäller fotbollens riktlinjer och rekommendationer så följs de, förhoppningsvis, av alla. Alla gör också allt för att samla pengar genom olika låtsasevenemang, för att överhuvudtaget överleva. Jag är fullt medveten om att hela samhället blir drabbat av en pandemi, som vi har över oss just nu, men eftersom denna blogg handlar om fotboll så ska jag försöka spegla vilka konsekvenser jag tror att fotbollen kommer att få.
 
En sak som gick upp för mig häromdagen är den gräns som satts av FHM, gällande fotbollen. Det finns en serie som heter F-19 och en som heter P-19. Jag förstår att gränsen måste sättas någonstans, för vilka som får spela fotboll och inte. Frågan är om man verkligen haft en dialog mellan förbundet och FHM när rekommendationerna sattes. Kommer smittspridningen påverkas jättemycket om man satt 19 år i stället för 18 år som gräns? I dagsläget har vi 18 som gräns och det innebär att alla klubbar med P- och F-19-lag har interna skillnader. De som är födda 2002 får spela men inte de som är födda 2001, ändå ska de konkurrera om samma platser i samma trupp och på samma träningsplan. 
Jag tror att vi kommer att få se färre spelare födda 2001 som når högt än spelare födda 2002. De tränar på samma vilkor, men får inte spela match.
Återigen. Har det diskuterats? Har man verkligen tänkt hela vägen? Jag vill tro att man tänkt på att det finns en F-19-serie. 
Som det är nu så spelar man matcher med 18-åringar, medan lagkamraterna som är födda 2001 får sitta på läktaren och titta på. 19-åringarna får se hur 18-åringarna skaffar sig nyttig matcherfarenhet.
 
Det kommer att finnas ett liv efter covid-19. Det är jag övertygad om. För någon vecka sedan gick några svenska spelare ut och sa att de trodde att damfotbollen kommer att drabbas hårt genom ännu mera ojämnställdhet. Det tror inte jag. Alla sitter i samma båt. Jag tror snarare att det kan bli tvärtom; att damfotbollen respekteras och lyfts fram ännu mer. 
Vi har inte haft ett krig i Sverige sedan början av 1800-talet och visserligen haft ett par världskrig runt oss, och kriser för oss samman. Jag tror, eller i alla fall hoppas, att vi kommer att bli mer solidariska mot varandra och i fotbollsvärlden innebär det att damallsvenskan lyfts fram mer efter pandemin.
De flesta, oavsett kön, kommer att bli skadade ekonomiskt. Jag funderar på om alla klubbar kommer att klara sig och om vissa klubbar överhuvudtaget överlever detta. Dock har detta inte med dam- eller herrfotboll att göra; det gäller hela fotbollen. Jag tror exempelvis, utan att veta, att klubbar som Helsingborg, Halmstad och Falkenberg kan få det tufft på herrsidan. Den enda klubben som verkar ha ett ordentligt kapital i Sverige är Malmö FF. På damsidan tror jag inte att någon allsvensk klubb kan strö pengar runt sig utan kommer att få det väldigt tufft. Jag hoppas återigen på solidariteten och att den ska hjälpa alla.
Ett tecken på solidaritet är det fakum att det ska hållas ett möte på fredag. Jag lyssnade på Olof Lundh på TV4 i morse och han beskrev att EFD inte var inbjudna till det första mötet, men på fredag ska de få vara med. Det är ett bra tecken. Givetvis är det oerhört märkligt att EFD inte var med vid första mötet. Damallsvenskan MÅSTE få något datum att förhålla sig till.
 
Just nu är jag, som sagt, glad över det lilla. Piteå menade i veckan att man borde spela en enkelserie och att man närmar sig ett brytdatum för när det inte går att spela en vanlig serie, med dubbelmöte. PIF menar vidare att man borde ta tillfället i akt att utöka allsvenskan från tolv till 14 lag. De menar att inget lag ska trilla ur högsta serien och endast fylla på med ettan och tvåan från Elitettan.
Jag tycker att det är ett utmärkt förslag. Jag tror att damfotbollen behöver fler förebilder och de bästa förebilderna spelar i högsta divisionen. Jag tror att det kommer att vara en övergång där ligan kommer att vara ordentligt diffrentierad med olika skikt, men att det på sikt breddar fotbollen. Det kommer att innebära en merkostnad med fler resor, fler arrangemang och allt vad merkostnader innebär. Jag tror dock att damfotbollen som produkt kommer att tjäna på det över tid eftersom fler spelare kan drömma om ett liv som fotbollsspelare.
Just nu är jag glad över det lilla och om det blir en enkelserie så tar jag det alla dagar i veckan. Jag tror inte på spel den 14 juni. Jag tror på spel i augusti.
 
Till sist...
 
...så såg jag att en "gammal" bekant till mig blivit målvaktstränare i Växjö DFF. Han heter Mikael Krantz och jag träffade honom några gånger i samband med att vi var distriktsförbundskaptener; han i Småland och jag i Halland. Den kullen det handlade om var pojkar födda 1988 och där Krantz bland annat hade hand om Zlatan Asinovic. Det jag minns av Mikael Krantz var att han var oerhört kompetent och med en stor humor. Han kan säkerligen tillföra en del till Växjö DFF
 
...så såg jag att samma Växjö inlett ett samarbete med IFK Värnamo i division 1. Klubbarna är väldigt nöjda med samarbetet och man säger att man vill behålla talangerna i närområdet och att Växjö kan låna ut spelare, som behöver matchtid, till Värnamo. Man säger också att Värnamo-spelare kan spela i F-19-laget.
 
...såg jag att Eskilstuna United streamar gamla matcher för att på så sätt få in någon peng i kassan. 
 
...så såg jag att Djurgårdens backlinjespelare Kim Sundlöv är tillbaka i träning efter sin korsbandsskada. 
 
...så såg jag att Selina Henriksson ådragit sig en korsbandskada, och det var väldigt trist att läsa. Dock har PIF agerat snabbt och fått in en ersättare för Henriksson. Klubben har signat upp LB07:s Sofia Wännerdal. Kontraktet är på 1,5 år plus ett år. Även Wennerdal är backlinjespelare.