"Byggen som Älvsjö brukar oftast falla ihop med tiden"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Amanda Golert, Anders JOhansson, Angelica Fällman, Anna Pohjanen, Annika Larsson, Annika Yfver, Camilla Andersson, Camilla Samuelsson, Cecilia Lundqvist, Cecilia Sandell, Christina Lundberg, Claes Eriksson, Emma Eriksson, Eva Larsson, Jacinta Sjöblom, Jane Törnqvist, Joanna Forslund, Johanna Robertsson, Julia Carlsson, Kari Andersson, Karin Eriksson, Karl-Axel Flygar, Katarina Karlsson, Kristina Olsson, Lena Kolehmainen, Lena Martinsson, Lena Nordén, Linda Haupt, Lotta Frid, Malin Allberg, Malin Andersson, Malin Bergqvist, Malin Ljung, Malin Nyqvist, Malin Swedberg, Martina Karlsson, Paula Lundqvist, Robert Elfgren, Susanne Johansson, Ulrika Kalte, Ulrika Karlsson, Victoria Sandell Svensson, Viveka Nordstrand, Åsa Bergqvist, Åsa Lönnqvist Beland
 Svenska Dagbladet 1998. Victoria Svensson Sandell jublar åt ett nytt SM-guld till Älvsjö AIK. Läs om hur en av våra största spelare ser på det idag.
 
 
1995, 1996, 1997, 1998, 1999. Det finns andra lag som tagit fler SM-guld totalt, men inget lag har lyckats att slå Älvsjö AIK:s guldsvit på fem år i rad. 
 
Visserligen hade Malmö FF vunnit SM 1990, 1991, 1993 och 1994 och var en stor dominant, men det var Älvsjö AIK som verkligen satte ett statement i svensk fotboll under andra halvan av 1990-talet. Inget lag har överträffat klubbens fem raka SM-guld. Umeå IK har sju SM-guld och var en dominant, men de hade aldrig fem raka mästerskap i rad. Olika Malmö-konstellationer har elva guld, men aldrig mer än två i rad.
En av de största spelarna i svensk fotboll heter Victoria Sandell Svensson, och hon var med om de två senaste Älvsjö-gulden, 1998 och 1999.
- Det var ett lag med många landslagsspelare. Malin Swedberg, Malin Andersson och Cecilia Sandell för att nämna några. Sedan fanns det en fantastisk träningsmiljö, där alla kom ner och gjorde sitt bästa. Alla ställde krav på sig själva, på sina medspelare och på tränare, säger Victoria som en förklaring till varför Älvsjö AIK helt tog över den svenska fotbollskartan mellan åren 1995 till 1999.
 
Hur kunde en klubb så totalt dominera högstaligan i så många år? Några delorsaker var de som Victoria Sandell Svensson ger som anledning till dominansen. En annan är det faktum att det fanns kulturbärare. Cecilia Sandell, Malin Andersson och Karin Eriksson var med och vann samtliga fem guld. Åsa Lönnqvist Beland och Johanna Robertsson var med och vann fyra. Victoria Sandell Svensson var med vid två guldår, och blev kanske den största av dem alla.
- För mig var allt så väldigt nytt. Jag hade flyttat från Rånnaväg (utanför Ulricehamn), flyttade till Hagsätra och på samma gård bodde Anna Pohjanen och Malin Nyqvist och de blev en trygghet för mig. När det gäller fotbollen så minns jag framförallt de två SM-gulden, men också våra cupvinster och en fantastisk sammanhållning, säger Victoria Sandell Svensson.
 
Jag har tittat i arkiven och gått igenom år för år. Det jag har upptäckt är att Älvsjös dominans byggdes upp. 1991 gick de upp i allsvenskan och redan första året; 1992, nådde laget en semifinalplats, efter att ha blivit fyra i grundserien. Samma placering nådde laget 1993, medan man 1994 blev femma. På andra sidan gulden monterades klubben sakta ned och slutade med sammanslagning med Djurgårdens IF.
- Det var framförallt ekonomin som gjorde att Älvsjö slogs ihop med Djurgårdens IF, säger Victoria Sandell Svensson.
 
1995. Inför detta året hade Malmö FF två raka SM-guld. MFF var favoriter till att vinna ett tredje raka. Det pratades också om Hammarby, Öxabäck och Gideonsberg, som potentiella guldaspiranter. Det blev Älvsjö AIK med spelare som Cecilia Sandell, Ulrika Kalte och Malin Swedberg i laget
Som för att statuera att just Älvsjö var den nya fotbollssynastin i Sverige så krossade laget Malmö FF i en av matcherna med hela 4-0.
Säsongen inleddes med en seger mot Öster på hemmaplan och därefter rullade det bara på i 21 matcher. Inför sista omgången hade Älvsjö 17 segrar och fyra oavgjorda och begav sig till Västerås för att möta Gideonsberg. Visserligen var Älvsjö klara mästare men jag tror säkerligen de hade velat sätta punkt för säsongen med en nolla i förlustkolumnen. Det blev klara 4-0 till Gideonberg i säsongsepilogen.
- Det här var vår första seger i ett svenskt mästerskap och jag är glatt överraskad, sade Älvsjös tränare Kalle Flygar till Svenska Dagbladet efter utklassningssegern mot Öster som bekräftade SM-guldet för Älvsjö.
 
1996. Inför det andra guldåret var det annat ljud bland de allsvenska tränarna. Hela nio av tolv tippade nämligen Älvsjö AIK som slutliga segrare. Lagets tränare Kalle Flygar låg emellertid lågt och pekade ut Gideonsberg som SM-guldvinnare.
Dock angav Älvsjö tonen redan i första omgången då laget besegrade Öxabäck/Mark med 2-1 på hemmaplan.
Älvsjö fick en utmanare och först i slutet av juni hade de kopplat greppet om serieledningen. Det var framförallt Jitex och Sunnanå som utmanade mästarna från Älvsjö under den första halvan av allsvenskan. 
Under andra halvan av serien tappade såväl Jitex som Sunnanå greppet och istället skulle Malmö FF utmana Älvsjö, men redan i början av oktober, med tre omgångar kvar hade laget säkrat ett andra SM-guld.
 
1997. Inför säsongen aviserade en av Älvsjös stjärnor, Ulrika Kalte, att hon tänkte göra ett uppehåll. Hon sade till tidningen Arbetet att hon kände att hon redan gjort allt inom fotbollen och att hon tänkte hålla igång sin fysiska status genom att spela innebandy. Var detta också ett tecken på att Älvsjö som lag var mätta?
När tränarna skulle tippa utgången av serien så var Älvsjö åter en under-dog. Istället pekades Malmö FF ut som SM-vinnare.
Älvsjö AIK hade också bytt tränare och in kom Claes Eriksson. Intressant att notera att även Peter Gerhardsson fanns med som en av tränarna i serien. Gerhardsson ledde detta år Bälinge och förra förbundskaptenen Thomas Dennerby ledde Hammarby IF.
Kaltes avhopp var definitivt inget tecken på mättnad hos Älvsjö AIK. Med tre omgångar kvar av 1997 års allsvenska säkrade laget sitt tredje raka guld. Glädjen var stor men inte så stor som man kunde anat.
- Det känns förbaskat kul. Men det första SM-guldet smäller dock högre, sade en av målskyttarna, Julia Carlsson efter matchen.
 
1998. Inför säsongen hade Älvsjö tappat en del kvalitet. Malin Swedberg (som senare gjorde comeback under hösten) och Camilla Andersson hade slutat. Jacinta Sjöblom och Julia Carlsson hade lämnat för andra klubbar. Istället kom en viss Victoria Svensson in i truppen och redan det första året vann hon den allsvenska skytteligan med hela 32 mål. Premiären skedde mot Umeå IK på hemmaplan och man spelade faktiskt den matchen på grus.
Älvsjö AIK var stora favoriter att ta sitt fjärde guld. Alla tränare, utom en, hade tippat just Älvsjö AIK som slutsegrare. Det var endast Malmö FF som tippade sig själv som guldmedaljörer.
Det gick trögt i början av 1998 och laget fick endast 1-1 mot Umeå IK, som var nykomling. I andra omgången blev det seger med 6-1 mot Kenty och Victoria Sandell Svensson gjorde tre av målen.
Fram i slutet av juni ledde Älvsjö serien med nio poäng och till slut vann laget serien, sex poäng före Malmö FF. Trots det var laget inte svenska mästare eftersom det på denna tiden avgjordes genom ett slutspel. I semifinal mötte Älvsjö Bälinge och inledde på bortaplan. Det blev seger med 2-1 och en vecka senare vann de med samma siffror.
I finalen mot Malmö FF såg över 1500 personer Victoria Svensson göra två mål inom loppet av de första fem minutrarna och till slut blev det 3-2 och det fjärde raka guldet var bärgat.
- Ja, det var ett roligt år. Vi vann serien, men tvingades också att spela ett slutspel, som vi ju också vann. Jag fick dessutom diamantbollen det året, säger Victoria Sandell Svensson om året för 22 år sedan.
 
1999. Detta år var Älvsjö åter favorit till att vinna guldet och samtliga tränare tippade att laget skulle gå till slutspel.
Hammarbys dåvarande tränare Thomas Dennerby sade inför säsongen så här:
- Byggen som Älvsjö brukar oftast falla ihop med tiden.
Med det uttalandet var det nog många som ville se Älvsjö nedknuffade från tronen. Umeå satte lite käppar i hjulet redan i den tredje omgången då laget på hemmaplan besegrade mästarna med 2-1.
Fram i augusti var det samma visa; Älvsjö hade ryckt till sig en niopoängsledning före nästa storlag i Sverige; Umeå IK.
Malmö FF kämpade, tillsammans med Djurgården, om den sista slutspelsplatsen. Till slut vann Älvsjö grundserien med elva poängs marginal och tog sig till slutspel, tillsammans med Umeå IK, Malmö FF och Djurgårdens IF.
Inför semifinalerna verkade det en aningens turbulent i Älvsjö-lägret. Tränarna Göran Sten och Crister Cyan tvingades avgå. Enligt tidningen Dagens Nyheter berodde det på en prestigekamp mellan sportchefen och förre tränaren Kalle Flygar, vilket bekräftades i ett uttalande av ordförande Roland Andersson.
Älvsjö fick möta Djurgården i semifinal och blev faktiskt lite pressade i den första matchen. 0-0 slutade den på Djurgårdens hemmabana och kanske var laget påverkade av prestigekampen utanför plan. På Älvsjös hemmaarena hade de dock tagit sig samman och nytillsatte tränare Anders Johansson lotsade Älvsjö till final via en 3-1-seger.
Återigen blev det final mot Malmö FF och Älvsjös lagkapten och fyrfaldiga mästare Malin Andersson var segerviss och sade till Dagens Nyheter inför matchen:
- Vi vinner i år också. Jag tippar 3-1.
Det blev inte 3-1, men väl 2-0 och därmed var femte guldet bärgat. Det var också början till slutet som Thomas Dennerby förutspådde när han sa; "Byggen som Älvsjö brukar oftast falla ihop med tiden."
 
Under säsongen 2000 halkade Älvsjö efter och slutade på en tredjeplats. En ny era skulle ta fart och det var Umeå IK:s. Just 2000 tog de första SM-guldet.
För Älvsjö väntade ekonomiska bekymmer, men klubben och laget hängde med i toppen ytterligare ett par år och inför säsongen 2003 hade man gått i hop med Djurgårdens IF för att skapa en ny maktfaktor från Stockholm. Det är en helt annan historia.
 
 
 
Alla guldmedaljörer i Älvsjö AIK
 
5 SM-guld:
Cecilia Sandell (1995-1999)
Malin Andersson (1995-1999)
Karin Eriksson (1995-1999)
 
4 SM-guld:
Åsa Lönnqvist Beland (1996-1999)
Johanna Robertsson (1996-1999)
Åsa Bergqvist (1995-1998)
 
3 SM-guld:
Eva Larsson (1997-1999) 
Camilla Andersson (1995-1997) 
Julia Carlsson (1995-1997) 
Emma Eriksson (1995-1997) 
Jacinta Sjöblom (1995-1997)
Malin Bergqvist (1996-1998)
Ulrika Karlsson (1995-1996 och 1999)
 
2 SM-guld:
Malin Allberg (1997 och 1999) 
Malin Nyqvist (1998-1999)
Anna Pohjanen (1998-1999)
Victoria Svensson (1998-1999) 
Katarina Karlsson (1997 och 1999) 
Annika Yfver (1997 och 1999) 
Susanne Johansson (1995-1996) 
Kari Andersson (1995-1996) 
Ulrika Kalte (1995-1996)
Cecilia Lundqvist (1995-1996) 
Joanna Forslund (1995-1996)
Malin Swedberg (1996-1997)  
Lena Kolehmainen (1996-1997)
Amanda Golert (1996-1997)
Paula Lundqvist (1997-1998) 
Kristina Olsson (1995-1996)
 
1 SM-guld
Jane Törnqvist (1999) 
Lotta Frid (1999) 
Lena Martinsson (1995)
Lena Nordén (1995) 
Annika Larsson (1995)
Malin Ljung (1995) 
Viveka Nordstrand (1995) 
Martina Karlsson (1995)
Christina Lundberg (1996)
Linda Haupt (1997) 
Camilla Samuelsson (1997) 
Angelica Fällman (1998)
 
Tränare:
Karl-Axel Flygar (1995, 1996)
Claes Eriksson (1997)
Göran Sten/Crister Cyan (1998-1999)
Anders Johansson (1999)