"Det var starka personligheter och alla hade samma mål"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Anette Palm, Anette Winnow, Anna Wellersten, Annelie Andersson, Annelie Burman, Bonny Madsen, Cecilia Nilsson, Eva Zeikfalvy, Hanna Ljungberg, Heléne Johansson, Ing-Marie Olsson, Janet Asp, Kaj Hansson, Karina Sefron, Lena Videkull, Malin Lundgren, Pernilla Pettersson, Pia Sundhage, Ulf Bergqvist, Ulf Svensson, Veronica Persson
 Tidningen Idag - 1991 utsåg tidningen Lena Videkull till Västsveriges bästa fotbollsspelare.
 
 
Lena Videkull är en av de allra största i svensk fotboll. 17 år i allsvenskan. SM-guld. Diamantbollen. 111 landskamper och 17 mål. EM-guld. VM-brons. OS-deltagande.
 
Lena Videkull var en målskytt av sällan skådat slag. Hon gjorde 111 landskamper och på de matcherna blev det 71 mål. Det ger ett målsnitt på 0,64. Det ska jämföras med Pia Sundhages 0,48 eller Hanna Ljungbergs 0,55.
Lena Videkull är ingen vanlig forward. Fem gånger har hon vunnit skytteligan i allsvenskan och första gången gjorde hon det 1984 med Trollhättan.
- Det året var något av ett genombrottsår för mig, säger Lena Videkull. Och nog var det ett genombrottsår. Hennes dåvarande klubb Trollhättan slog ut Hammarby i semifinal och tog sig till final mot Jitex, där det visserligen blev förlust. Landslaget tog EM-guld och hon själv gjorde 35 mål i allsvenskan.
- Trollhättan var min första elitklubb, där jag spelade mellan 1980 till 1984, säger Videkull.
 
Efter en liten sväng i Kronängs IF hamnade Lena Videkull i Öxabäck 1987 och där blev det också succé. För första gången i historien vann ett lag allt; Hallsvenskan (inomhus-SM), Serien, Cupen och SM. Dessutom var det just Lena Videkull som avgjorde finalen med sina två mål och fick pris som bästa spelare på plan.
- Det var lockande att testa Öxabäck, när jag gick dit, säger Lena Videkull.
Även 1988 blev det guld för Lena Videkull och hennes Öxabäck. Finalen gick mot Jitex och Videkull hade återigen vunnit skytteligan, denna gång på 24 mål. Guldet 1988 vågar jag nog påstå är det sista som Öxabäck någonsin kommer att ta.
 
1989 bestämde sig tränaren i Öxabäck, Ulf Bergqvist, för att träna Malmö FF. Klubben hade en ambition att bli bäst på både herr- och damsidan. Naturligtvis blev MFF bäst i Sverige, och var det under många år. Som av en händelse ville MFF värva guld-tränaren Bergqvist och tre spelare från guldlaget Öxabäck. En av dem var Lena Videkull. De andra två var Anette Borgvall och Annelie S Andersson.
- Ja, jag blev värvad till Malmö FF. Det var inte så mycket pengar på den tiden, men jag fick ett jobb på Folksam i Lund. Vi var några stycken andra fotbollsspelare som jobbade just där, säger Lena Videkull.
Man kan ana att det inte var helt okontroversiellt att MFF värvade stommen från mästarna. Till Göteborgs Tidning (1989) säger Ulf Bergqvist:
- Men tro inte att det är jag som lockat dem. De stod alla tre på MFF:s önskelista.
Öxabäck reagerade över MFF:s värvningar med att sätta en prislapp på 100 000 kronor. MFF var berett att betala 5 000. Det slutade med en förlikning och övergångssumman blev så småningom 0 kronor.
Hursom helst så hamnade Lena Videkull i Malmö FF och laget vann SM-guld, fyra gånger på fem år; 1990 och 1991 samt 1993 och 1994. 
Debutåret i Malmö gick laget till final, sedan de slagit ut just Öxabäck. 1989 blev inte Malmös år utan det var Jitex som tog sitt sjätte SM-guld.
 
För 30 år sedan, 1990, var det tjejen från Trollhättan som via Öxabäck och Kronängs IF, hamnade i Malmö FF. Det året tog MFF sitt andra SM-guld och Videkull blev skyttedrottning med 21 mål.
Lördagen den 27 oktober 1990. Det är nästan 30 år sedan och själv var jag 20 år. Lena Videkull var vid tillfället 28 år. Det är SM-final mellan Öxabäcks IF och Malmö FF och den första finalen gick i Öxabäck och slutade 2-1 till MFF. Lena Videkull gjorde det första måletoch  redan efter nio minuter slog hon in ledningsmålet inför 350 betalande åskådare. Det målet skulle dock kvitteras en minut innan pausvilan genom Anette Henrysson. Det blev ändå MFF som åkte de cirka 30 milen hem igen med en seger med 2-1, sedan Anette Palm slagit in en straff i den 88:e matchminuten.
- Vi hade ett väldigt bra lag med olika egenskaper. Det var starka personligheter och alla hade samma mål; att vinna, säger Videkull.
 
I returen, veckan efter, kom Öxabäck till storstaden Malmö och till gigantiska Malmö Stadion för att försöka att vända på steken. Det klarade de inte eftersom Malin Lundgren satte 1-0 till MFF efter 22 minuter. Högerbacken Malin Lundgren fick en passning av Anette Winnow och 1-0 var ett faktum.
Lena Videkull satte spiken i kistan, en minut före pausvilan, sedan Malin Lundgren assisterat henne.
Videkull svarade totalt för 21 mål i serien under säsongen, men man ska också komma ihåg att hon gjorde sex mål i slutspelet; varav två i SM-finalen. Alltså 27 mål totalt.
I returmatchen i Malmö var det annars Öxabäck som ville ge MFF en match. Det var en kraftig vind och MFF hade svårt att komma in i det. Öxabäck skapade chanser och bäst läge hade landslagsspelaren Helén Johansson.
Returmatchen slutade dock med Malmös andra SM-guld och lagets 19:e raka seger i tävlingssammanhang det året och det skulle bli ytterligare tre SM-guld för MFF.
- Vi hade också bra tränare. På den tiden var det Ulf Bergqvist, Kaj Hansson (Jitex) och Ulf Svensson (Öxabäck)som var de dominerande tränarna i landet och jag skulle vilja påstå att de lade grunden för svensk damfotbolls vidare utveckling. Ulf lade, exempelvis in, fys i träningen, vilket inte var så vanligt då. Det gjorde att vi alltid var starkare än våra motståndare i slutet av matcherna, säger Lena Videkull.
 
Lena Videkull blev kvar i Malmö och jobbar numera som ungdomsansvarig i FC Rosengård. Hon har varit med hela vägen från Malmö FF till LdB Malmö och nu Rosengård. När Malmö FF återstartade kände inte Videkull att hon ville vara en del av det.
- I början ställde jag mig frågande till varför MFF ville återstarta något som man en gång tog bort. Nu tänker jag mera att det är klart att man kan börja om och om man verkligen vill skapa något så kan det bli bra. Jag hoppas också att det finns plats för både oss och MFF, säger Videkull.
 
Malmö FF:s guldlag anno 1990:
Ing-Marie Olsson (målvakt), Karina Sefron, Bonny Madsen, Malin Lundgren, Eva Zeikfalvy, Anette Winnow, Anette Palm, Annelie Andersson, Anna Wellersten, Cecilia Nilsson, Janet Asp, Pernilla Pettersson, Lena Videkull, Veronica Persson, Annelie Burman, Ulf Bergqvist (tränare)
  
 
Visa fler inlägg