"Vad gör vi utan de nervkittlande poängmatcherna?"

Publicerat i: Allmänt Elise Kellond Knight, Ellen Löfqvist, Elli Pikkusjämsä, Emma Kullberg, Karin Lundin, Mathilde Janzen, Sif Atladóttir, Vilma Koivisto
Livet och världen är inte sig lik det minsta. Man börjar att känna sug efter premiär, men istället bytts känslorna till ovisshet för allt. Måtte detta snart vara slut. Måtte snart livet rulla på som vanligt igen.
 
Inte nog med att det finns en gnagande oro för smittspridning av corona. Det finns dessutom en stor oro för hur detta kommer att påverka det som denna blogg handlar om; damallsvenskan. Den redan ansträngda ekonomin bland damallsvenska klubbar lär ju inte bli bättre. Sponsorer lär få det svårare att lyfta in pengar i klubbarna och publikintäkter blir noll. Jag är rädd för att ojämnlikheten mellan herr- och damfotbollen mycket väl kan bli större efter coronapandemin. 
Fotbollen är ändå en tröst i all bedrövelse. Jag gick in i ett nytt projekt inför denna säsong som innebär att lyfta flick- och damfotbollen i Ängelholms FF. I helgen spelade vi två matcher och under hela dagen glömmer man bort att världen är i stor oro. Och fotbollen är sådan beskaffad. Den får människor att må bra. Vad gör vi utan fotbollen? Vad gör vi utan de nervkittlande poängmatcherna? Vad gör vi utan doften av en daggstänkt naturgräsplan? 
Naturligtvis fattar jag att det är en obetydlig del i det stora hela, men ändå en viktig del för väldigt många människor. 
Viruset kan också påverka huruvida klubbarna kan behålla sin spelartrupp och på vissa håll pratar man nu om att permitera spelare. Jag kan tycka att det är oerhört trist om klubbar börjar att permitera spelare. Hur ska klubben då kunna förbereda sig för en nystart?
 
Det händer dock fortfarande vissa saker kring allsvenskan i fotboll. Men jag tycker att det är i det närmaste stiltje. Det påverkar naturligtvis också min produktivitet på denna blogg. 
Jag noterade att Kristianstads DFF värvat Elise Kellond Knight, som är en australiensisk backlinjespelare som ska kunna ersätta Sif Atladóttir. 
KDFF har under de senaste åren varit en av de bästa klubbarna att våga satsa på unga spelare. De har i linje med det kontrakterat 15-årige tyska mittfältaren Mathilde Janzen. På klubbens hemsida berättar man att hon gjorde sin seniordebut i matchen mot Malmö FF och att hon kom till klubben 2019 via FC Hessleholm.
 
I Djurgården går klubben ut på sin hemsida med att alla herr- och damspelare ska träna på egen hand med individuella program. En intressant sak på DIF:s hemsida är att man just nu tittar på ett upplägg med en träningsserie med fem-sex lag som ska spela match en gång i veckan. Man berättar också att lagträningen planeras att starta igen den 2 april.
 
KIF Örebro mötte Eskilstuna United på bortaplan under söndagen. KIF Örebro tog ledningen med 1-0 genom mål av Karin Lundin och assist av Elli Pikkusjämsä. 
Det jag kunde se av de matchbilder från Örebros hemsida är att laget saknar mittback Emma Kullberg. 
Felicia Rogic är visserligen vass centralt inne i box och gjorde två mål men KIF Örebro var ganska ihåliga i backlinjen. Jag såg United-spelare som glad igenom på Örebros högerkant och jag såg United-spelare glida igenom centralt.
 
Piteå IF spelade i helgen mot Umeå IK och PIF vann med 1-0 sedan Ellen Löfqvist svarat för målet. Matchens enda mål kom på en hörna slagen av Vilma Koivisto i den 81:a matchminuten.
 
Jag ska göra mitt bästa för att hålla liv i skrivandet om damallsvenskan och svensk damfotboll och ni får gärna komma med tips och idéer till mig...
...och för er som undrar hur det gick för Ängelholm i de två matcherna så blev det två segrar; 3-0 mot Kullabygden och 3-1 mot Vinslöv. Nelly Turesson var i målform och svarade för fem av målen.