"Jag blir lite undrande när Strömblad säger på det sättet"

Publicerat i: Allmänt Beatrice Persson, Elin Linde, Emmi Alanen, Glodis Viggosdottir, Hanna Bennison, Ida Strömblad, Mia Jalkerud, Olivia Schough, Peter Gerhardsson, Sif Atladóttir, Signe Holt Andersen, Therese Sjögran, Zećira Mušović
Många allsvenska trupper gapar just nu tomma. Det är landslagsuppehåll och Sveriges, Danmarks och Norges landslag är i Algarve. Finlands är på Cypern. Islands och Skottlands är i Spanien. Sveriges U23 är i Marbella och U19 i La Manga.
 
Jag kan minnas att jag som tränare ibland upplevde blandade känslor i samband med landslagssamlingar. En känsla var stolthet; en annan stress. 
Att bli uttagen till landslaget är naturligtvis det bästa och finaste en fotbollsspelare kan vara med om. Samtidigt pågår det en stress hos många av de allsvenskans tränarna. Hoppas hon inte blir skadad! Hinner vi jobba igenom vår spelidé nu? Hinner vi sätta vårt försvarsspel?
Jag hann se lite grand av Sveriges match mot Tyskland och vi får numera vara nöjda med hedersamma förluster mot jätten Tyskland, även om jag känner och ser att vi kan rubba dem ibland. Det är för övrigt helt obegripligt hur domarteamet kan missa att blåsa straff och visa ut tyskan Gwinn vid Sofia Jakobssons friläge i slutet av matchen. Helt obegripligt.
Jag tycker för övrigt att Peter Gerhardsson gör ett mycket bra jobb som förbundskapten och vågar satsa på spelare som exempelvis Hanna Bennison. Å andra sidan behöver det inte vara så modigt när man ser Bennisons spel. Hon är fantastisk i det offensiva spelet med passningar som ingen annan kan slå och även bra på att döda ytor defensivt. Jag tycker att hon är den största talangen Sverige haft på bra länge.
Jag tycker också att det är bra att Gerhardsson inte tar ut spelare som inte är i form eller under en längre period inte hållit landslagsklass.
Idag möter Sverige Danmark och det kan bli en riktigt bra match att titta på; framförallt är det en intressant match ur ett allsvenskt perspektiv med en massa spelare på plan som spelar i allsvenskan. 
 
Lite uppdatering från damallsvenskan:
 
Obos Damallsvenskan nåddes av beskedet att Kristianstads mittback Sif Atladóttir inte kommer att spela allsvenskan under 2020. Anledningen är att hon lyckligtvis blivit gravid och väntar således barn. Sif låter dock hälsa att hon kommer att finnas på plats som åskådare under KDFF:s matcher under 2020 och jag kan garantera att hon kommer att vara tillbaka 2021. Jag vill också passa på att säga grattis till Sif och hennes familj.
 
FC Rosengård har värvat ur spillrorna av LB07. Den 19-årige anfallaren Beatrice Persson har skrivit på för mästarklubben. Persson deltog i elva matcher för LB07 under fjolåret men gjorde inga poäng. Rosengårds klubbchef Therese Sjögran säger till Fotbollskanalen:
- Beatrice är en spelare som vi haft koll på ett tag. Hon har en spännande spelstil och kan göra saker med boll i fart som är speciellt. Det ska bli väldigt intressant att se vad hon kan göra i vår miljö och på vilket sätt vi kan utveckla hennes kvaliteter.
I Rosengård är man annars optimistiska inför säsongen 2020 där de har såväl Europa-spel som allsvenskan att hålla hög klass i. Sjögran säger till klubbens hemsida:
- Jag tycker vi är längre fram i år. Truppen är mer samspelt, i och med att vi fått behålla stommen. Då sitter grundspelet bättre. Vi känns även starkare och mer uthålliga. Det har varit en bra vinterträning.
 
Kif Örebro spelar idag match mot Elitettan-laget Alingsås. Det kan vara en lagom motståndare då KIF har ett antal spelare på landslagsuppdrag; närmare bestämt sex stycken.
Även IK Uppsala kommer att spela match idag. Nykomlingen tar emot BP  hemma på Johannesbäck i Uppsala och det blir därmed lagets första hemmamatch för säsongen. Nyförvärvet från Kungsbacka, Ida Strömblad säger till Uppsalas hemsida:
- Vi har fokuserat och pratat mycket om att vi måste hålla energin och en närvaro och delaktighet uppe på alla träningar.
Jag blir lite undrande när Strömblad säger på det sättet. IK Uppsala är nykomling och många i truppen är på väg mot sitt största fotbollsuppdrag någonsin. Måste de prata om att hålla energin och fokus uppe? Borde det inte gå av sig själv?
 
I Djurgården har Olivia Schough utsetts till kapten. Betyder det i så fall att Mia Jalkerud inte kommer tillbaka? Det återstår att se. Schough säger till DIF:s hemsida om utnämnandet:
Det här blir första gången för mig men det är inget som jag tänkt så mycket på innan. Nu fick jag förfrågan och känner mig väldigt redo för det ansvaret och förtroendet. Jag spelade ju här förra året också då Mia Jalkerud visade vägen som kapten. Jag fick lära mig mycket av henne så jag hoppas att jag kan göra det lika bra som hon.
 
Jag har klagat en hel del på Växjö DFF och deras anonymitet på nätet. Jag tycker fortfarande att deras hemsida är värdelös när det kommer till kommunikation med omvärlden. Däremot är Växjö riktigt bra på Instagram. Det var hysteriskt kul att följa Signe Holt Andersen under hennes Instagram-dag och nu får man följa med Emmi Alanen på Finlands landslagssamling. 
Växjös trupp är också ihålig, men de som är hemma kommer att spela match mot Hillerstorp. Det är dock oklart vilket lag i Hillerstorp Växjö möter.
 
Vittsjös spelare som är kvar hemma är matchlediga denna helg och det är även Kristianstads DFF. Naturligtvis spelar inte Göteborg heller match i helgen med tanke på att de har en halv trupp på olika  landslagssamlingar.
Däremot kan jag konstatera att klubben knutit förre Göteborgs- och Kungsbacka-spelaren Pernilla Milton till sig som försäljningsansvarig.
 
Sandviken tog ju, som bekant, Kungsbackas plats i Elitettan. Klubben håller som bäst på att förbereda sig för spel i landets näst högsta serie med ett ungt lag. Snittåldern i truppen är 21,7 år och den äldsta spelaren är Elin Linde, 26 år. Det ska bli intressant att se hur Sandviken klarar sig i Elitettan.
 
För övrigt anser jag...
...att Magdalena Eriksson har rätt när hon utser Pernille Harder till världens bästa fotbollsspelare.
 
Jag gör inte anspråk på att vara hundraprocentig i nedanstående lista, men den ger i  alla fall en liten fingervisning kring hur ihåliga alla de allsvenska trupperna är under landslagsuppehåll. 
 
Spelare från allsvenskan och elitettan på landslagsuppdrag denna vecka:
 
FC Rosengård (11 spelare)
Zećira Mušović (Sverige), Nathalie Björn (Sverige), Hanna Bennison (Sverige), Jessica Samuelsson (Sverige), Caroline Seger (Sverige), Mimmi Larsson (Sverige), Johanna Rytting Kaneryd (Sverige), Sofie Svava (Danmark), Sanne Troelsgaard (Danmark), Glódis Perla Viggosdóttir (Island), Matilda Eriksson Kristell (Sverige F19)
 
Göteborgs FC (8 spelare)
Natalia Kuikka (Finland), Vilde Bøe Risa (Norge),  Jennifer Falk (Sverige), Emma Kullberg (Sverige), Filippa Angeldal (Sverige), Rebecka Blomqvist (Sverige), Hanna Andersson (Sverige F19), Evelyn Ijeh (Sverige F19)
 
Piteå IF (3 spelare)
Julia Karlernäs (Sverige),  Selina Henriksson (Sverige), Ellen Löfqvist (Sverige)
 
KIF Örebro (6 spelare)
Ell Pikkusjämsä (Finland), Heidi Kollanen (Finland), Moa Öhman (Sverige), Emma Östlund (Sverige), Nellie Lilja (Sverige), Sara Lilja Vidlund (Sverige).
 
Vittsjö (9 spelare)
Shannon Lynn (Skottland), Emma Pennsäter (Sverige, Michelle De Jongh (Sverige), Ebba Hed (Sverige), Tove Almqvist (Sverige), Paulina Nyström (Sverige), Ebba Wieder ( Sverige), Sabrina D’Angelo (Kanada), Saga Jontoft (Sverige F19)
Växjö (5 spelare)
Emmi Alanen (Finland), Ria Öling (Finland), Signe Holt Andersen (Danmark), Emelie Henriksen (Danmark), Maria Møller Thomsen (Danmark), Saga Jontoft (Sverige F19)
 
Linköping (6 spelare)
Stina Blackstenius (Sverige), Lina Hurtig (Sverige), Ronja Aronsson (Sverige), Synne Skinnes Hansen (Norge), Frida Leonhardsen Maanum (Norge), Johanna Alm (Sverige F19)
 
Eskilstuna (4 spelare)
Loreta Kullashi (Sverige), Julia Tunturi (Finland), Kaisa Colin (Finland), Elise I. Stenevik (Norge).
 
Kristianstad (4 spelare)
Josefin Harrysson (Sverige), Josefine Rybrink (Sverige), Svava Ros Gudmundsdottir (Island), Eveliina Summanen (Finland), Kajsa Törnkvist (Sverige F19)
 
Uppsala (5 spelare)
Anna Rakel Petursdóttir (Island), Emma Holmgren (Sverige),  Cornelia Capocs (Sverige), Cassandra Korhonen (Sverige), Beata Olsson (Sverige F19)
 
Umeå (3 spelare)
Sarah Melouk (Sverige), Wilma Öhman (Sverige), Briana Campos (Mexiko)
 
Djurgården (6 spelare)
Ingibjörg Sigurdardóttir (Island), Kathrine Larsen (Danmark), Camilla Huseby (Norge), Julia Walentowicz (Sverige F19), Hanna Ekengren (Sverige F19), Portia Boakye (Ghana)
 
Elitettan (3 spelare)
Malin S. Sunde (Sandviken/Norge),  Vilde Hasund (Sandviken/Norge), Dejan Hashemi (Hammarby/Danmark) 
Plus att det finns en massa spelare från elitettan som just nu represneterar Sveriges F19-landslag.
 
 
 


#1 - - Magnus:

Vittsjö har 9 spelare borta, utöver de som du nämner är följande iväg.
Ebba Wieder U-23
Saga Jontoft F-19
Sabrina D'Angelo Canada