"Vi har också strukit alla aktiviteter som inte är träning och match"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Leif Strandh, Martin Skogman, Olof Unogård, Robert Bergström
Usch. Usch. Usch. Världen är verkligen inte sig lik. Personligen känner jag givetvis en stor oro för det som händer i världen just nu, men jag ska ändå uppdatera den lilla del av världen som kallas fotboll och den ännu mindre delen som heter svensk damfotboll på högsta nivå.
 
Coronaviruset håller oss alla i ett riktigt rejält järngrepp av oro, ovisshet och påfrestningar på alla plan. Blir det match? Blir det träning? Får vi träna? Får vi träffas? När slutar det här? 
Frågorna är hur många som helst och ingen vet riktigt säkert svar på dem. Det enda vi kan göra är att lyssna på experter; de riktiga experterna. De riktiga experterna finns inte på Facebook, utan i min värld finns de från regeringshåll och andra myndigheter. Det är det jag förhåller mig till. 
I helgen skulle det spelats cupmatcher, men inte heller det blir av efter ett beslut under tisdagskvällen från Svenska Fotbollförbundet.
 
Dessa matcher skulle enligt planen spelats i Svenska cupen i helgen:
Västerås BK30 - IS Halmia
Rosengård - Kristianstad
Linköping - Växjö
Göteborg - Vittsjö
Umeå - AIK
Eskilstuna - Djurgården
IK Uppsala - Mallbacken
Piteå - KIF Örebro
 
Det är banne mig inte enkelt för någon i dessa tider och heller inte för de allsvenska lagen. Dock verkar verksamheten rulla på med hysad oföränderlighet om man bortser från att det inte blir några tävlingsmatcher i helgen. Ovissheten ställer naturligtvis högre krav på planering och hur lagen ska göra för att förbereda sig på bästa sätt inför en ligastart som ingen riktigt vet när den blir.
Ovissheten gör det också svårt för en simpel bloggare att hålla jämn takt med nyhetsflödet. Allt förändras timme för timme och minut för minut. 
 
Så här säger några av klubbarna i OBOS Damallsvenskan om läget kring deras trupp:
 
Umeå IK
- Vi tränar på som vanligt i väntan på besked om vad som händer med cup- och seriespel, säger tränare Robert Bergström och fortsätter:
- När vi får en klar bild om när seriestarten sker så kommer vi planera utifrån det. Fram tills dess rullar vår verksamhet på.
Precis som alla andra i vårt samhälle så försöker Umeå IK följa experternas riktlinjer och rekommendationer. Truppen är också intakt och de har inga sjukdomar.
- Alla är hela och friska och i fredags tränade samtliga spelare fotboll för första gången i år, säger Bergström.
 
KIF Örebro
I Örebro planerar man för att spela cupmatch mot Piteå på bortaplan på söndag. Jag har varit i kontakt med en av lagets tränare Martin Skogman och han säger så här:
Ja, just nu ska vi spela svenska cupen mot Piteå på söndag, men det kan ju ändras (vilket det ju gjort under tisdagskvällen). Annars räknar vi med att spela någon träningsmatch om vi hittar motståndare.
Även Örebros trupp är hela och friska och om det säger Skogman:
- Nej vi har inga sjukdomar just nu och vi följer råd från experter, där vi är noga med hygien och vilka vi umgås med.
 
Linköpings FC
Klubbens allsvenska damlag tränar just nu på som vanligt och precis som alla andra så har inte LFC tagit några egna initiativ utan följer de råd vi alla fått.
Utöver det följer vi spelarföreningens rekommendationer samt att vi har dragit ned på besök av utomstående till arenan till ett absolut minimum, säger tränare Olof Unogård och fortsätter:
- Vi har också strukit alla aktiviteter som inte är träning och match, såsom lagfoto, gemensam brunch och deltagande på klubbens årsmöte.
Linköping har, till skillnad från Örebro och Umeå, två spelare och en ledare som uppvisat symptom på sjukdom.
 Det är troligtvis vanliga förkylningar, men vi tar det säkra före det osäkra, säger Unogård.
När det gäller LFC:s matchande så väntar även de på ett besked kring vad som händer med helgens matcher i svenska cupen.
 Ja, Det återstår att se. Svenska Fotbollförbundet och EFD har ett möte idag klockan 17.00 så vi inväntar besked kring helgens cupmatch och vad som sker framöver.
 
Piteå IF
Även Piteå tränar på som vanligt och precis som alla andra inväntar de besked kring vad som gäller för helgens cupmatcher.
- Blir det inställt kan vi komma att spela en träningsmatch, men det är för mycket frågetecken just nu för att kunna säga definitivt att det blir av, säger sportchef Leif Strandh.
Alla klubbar är solidariska med myndigheternas råd och riktlinjer; så även PIF Dam.
- Ja, vi följer rekommendationer från myndigheter, precis som förhoppningsvis alla andra följer. Jag kan inte säga att vi har några andra förebyggande åtgärder, säger Strandh och fortsätter:
- Vi har spelare som som är och har varit borta från träning i veckan på grund av förkylningssymptom.
 
Till sist...
...så besegrade Ängelholms damer Billesholm i den sista DM-matchen med hela 7-0. Elin Nilsson (2), Nelly Turesson (2), Johanna Bååth (2) och Wilma Törnqvist (1) svarade för målen. Med tanke på att fjolårets möten lagen emellan slutade 1-1 och 2-2 så känns 7-0 riktigt bra.
...så lägger Kungsbacka DFF ner sin verksamhet för gott.
...så värvar Linköpings FC IFK Norrköpings Ronja Karlsson Törnborg.
...så är naturligtvis den årliga upptaktsträffen upp.
...är det tur att man inte är hypokondriker.