Som spelare var Annica Svensson en trygg och pålitlig försvarsspelare i landslaget och i sina elitklubbar Djurgården/Älvsjö, QBIK, Hammarby, Tyresö och Vittsjö.
Som fysansvarig i Eskilstuna är Annica Barsley en trygghet för presterande elitspelare.
Detta är en intervju och ett porträtt över elitspelaren som blev fysioterapeut och fystränare.
 
(null)
Annica Barsley
 
Annica Barsley är 37 år gammal och gjorde sin senaste eller sista allsvenska match i oktober 2018. Slutet som spelare skedde i Eskilstuna United och där är hon kvar. 2018 gifte hon sig med Eskilstunas försvarsspelare Vaila Barsley och fick efternamnet Barsley i stället för Svensson.
Annica har fått mycket beröm för sitt arbete med att hålla Uniteds spelare friska och speldugliga. En röst om Annica:
 
"Sedan Annica Barsley tog över som fysio så har truppen blivit en av de absolut starkaste i landet, med ytterst få skador. Vi har mycket att tacka hennes kompetenser för"
 
- Det är alltid roligt att höra att man gör ett uppskattat jobb. Min roll i klubben är både som fysioterapeut och som fystränare, säger Annica Barsley och fortsätter:
- Jag tror hemligheten är en blandning av många olika komponenter. Främst tror jag det beror på min gedigna utbildning som fysioterapeut.
I och med att Annica Barsley har en bakgrund som elitspelare och vet hur fotboll fungerar ute på plan, samt har den gedigna idrottsskadeutbildningen gör att hon kan hjälpa till på flera platser under en träning.
- Jag har, de senaste tio åren intresserat mig allt mer för fysträningen, främst inom fotboll, och skaffat mig en utbildning inom området. Det gör att jag kan jobba med båda delarna; både skadedelen och uppbyggnaden. 
 
Jag har ingen statistik på hur väl det stämmer kring hur skadefri och stark Eskilstunas trupp är. Jag kan emellertid konstatera att Barsley är såväl uppskattad som kunnig. Hon berättar att man i klubben skapat en miljö som är bra för såväl spelare som ledare. Hon berättar att det finns en etablerad och inbyggd kultur som går ut på att arbeta hårt och målmedvetet. Hon berättar också att det finns en tät och bra dialog mellan ledare i truppen.
- Vi startar varje vecka med ett möte där hela ledarteamet är samlade och planerar veckan som kommer. Det gör att vi har bra koll på spelarna och vad som blir bäst för varje individ.
Annica Barsley berättar också att hon är på plats på Tunavallen vid varje träningspass och hon kan därmed också ta hand om akuta skador samt ta hand om spelare som inte kan träna fotboll.
- Vårt sätt att arbeta på gör att steget från rehab till att vara tillbaka på fotbollsplan fullt ut blir både lättare och snabbare.
 
Annica Barsley har en aktiv spelarkarriär på elitnivå som sträcker sig över 17 år. I den karriären har hon upplevt såväl många allsvenska matcher som världsmästerskap och olympiska spel. Totalt står hon noterad för 33 A-landskamper och den första gjorde hon 2010 mot USA på bortaplan. Hon har också upplevt skador i form av, bland annat, en korsbandsskada.
- Jag tror att jag har en annan erfarenhet än många av mina kollegor då jag spelat både i allsvenskan och i landslaget.
I och med hennes gedigna bakgrund som elitspelare kan hon på ett annat sätt känna vilka behov varje individ har. 
- Alla spelare får ett individanpassat upplägg både under försäsong och under tävlingssäsong. Dessa upplägg baseras på ålder, tidigare skador, antal år på elitnivå, speltid och sådana parametrar, säger Annica Barsley och fortsätter:
- Jag har även ansvaret för första delen av varje träning, där vi jobbar mycket med skadeförebyggande övningar, för att minska framförallt knäskador.
 
Annica Barsley avslutade, som sagt, sin aktiva karriär 2018, men redan 2005 blev hon klar som fysioterapeut. Hon berättar att hon kontinuerligt vidarutbildat sig och hunnit skaffa sig 320 högskolepoäng. 
- Utbildningen jag har är främst inom idrottsmedicin, idrottsskador, fysträning/kost och prestation, säger Annica och fortsätter:
- Jag har jobbat med detta sedan jag blev färdig och det innebar också att jag jobbade med det parallellt med att jag var professionell fotbollsspelare.
Barsley är även inkopplad på Bosön där hon sedan 2012 jobbar på den idrottsmedicinska kliniken och naturligtvis med inriktning på idrottsskador.
 
Hennes jobb har emellertid försvårats i och med att corona bröt ut i världen. Det är givetvis svårt för alla i dessa tider, med hur ser det ut för Annica Barsley och hennes Eskilstuna United. 
- Det har självklart blivit en omställning med det mesta i samhället sedan covid-19 kom till Sverige. Vi har ännu så länge haft möjlighet att träna fotboll enligt plan, men där upplägget på träning de senaste två veckorna sett något annorluna ut.
För alla klubbar har exempelvis cupmatcher och ligaspel försvunnit. Det innebär att den maximala belastningen, som en match innebär, inte finns. Givetvis spelas det träningsmatcher, men tävling är ändå tävling och ställer högre krav än träning eller träningsmatch.
- Eftersom vi inte riktigt vet datum för varken cup- eller seriespel tycker vi som ledarteam att det är viktigt att hålla igång; framförallt den fysiska delen.
Annica Barsely berättar också att det är viktigt att ge spelarna vissa dagar av återhämtning, just med tanke på att man inte vet hur och när tävlingssäsongen ska dra igång.
- Det är viktigt att ge spelarna några dagars vila för återhämtning, då det kan bli en lång sommar- och höstsäsong med många matcher på rad.
 
 
Visa fler inlägg