"Jakobsson i sann Kenneth Andersson-stil "

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alexandra Benediktsson, Alice Nilsson, Brett Maron, Cali Farquharson, Cassandra Korhonen, Ebere Orji, Fernanda Da Silva, Frida Abrahamsson, Frida Leonhardsen Maanum, Heidi Kollanen, Jennie Nordin, Julia Zigiotti Olme, Kajsa Lind, Kathrine Østergaard Larsen, Katie Fraine, Loreta Kullashi, Maria-Möller Thomsen, Mats Gren, Mimmi Larsson, NIna Jakobsson, Natalia Kuikka, Olivia Schough, Rebecka Blomqvist, Sara Olai, Stina Blackstenius, Therese Simonsson, Tilde Lindwall, Vaila Barsley
Då var det igång och det mesta blev som väntat när det gäller resultaten. Jag är dock lite överraskad att Göteborg vann så pass enkelt som de gjorde.
 
Göteborg - Kristianstad 5-1 (1-0)
Göteborgs FC har onekligen imponerat så här långt. Först två segrar i träningsmatcherna och nu en klar seger mot Kristianstad i premiären. 
Jag tippade en klar hemmaseger och hade rätt så långt. Jag tippade 3-1 och det blev 5-1. Jag trodde att konstgräset på Valhalla skulle bli ett bekymmer för KDFF:s försvarslinje och det blev det. Gästande KDFF blev duktigt straffade i djupled, där Göteborg rann igenom minst tre gånger med mål som följd. 1-0: djupledsboll som Rebecka Blomqvist förvaltade på bästa sätt.
2-0: djupledsboll som Rebecka Blomqvist förvaltade på bästa sätt.
Dessutom hade Rebecka Blomqvist ytterligare ett friläge efter ett djupledsspel som Kristianstads målvakt räddade.
3-0-målet måste Brett Maron ta på sig eftersom hon mer eller mindre fumlade in det målet, men som Natalia Kuikka satte sista foten på. Göteborgs fjärde och femte mål gjordes av Julia Zigiotti Olme och Anna Julia Csiki. 
Man kan enkelt konstatera att Göteborg gjorde ett statement och visade att man är så bra som många tror. Tränare Mats Gren hade dessutom råd att behålla Stina Blackstenius kvar på bänken ända fram till 65:e matchminuten, då hon bytte av Rebecka Blomqvist.
Kristianstad måste göra något åt sitt försvarsspel om de ska bli den positiva överraskningen som jag tror. Har man verkligen råd med en trebackslinje? Om de ska ha det behöver man nog fundera ett varv till på sitt positionsspel. Rebecka Blomqvist kunde löpa sig fri mot Brett Maron i närmare 50 meter vid båda målen och ytterligare en gång utan mål som följd. Det är klart underkänt Kristianstad. Offensivt blir det också underkänt för KDFF i denna match. Laget hade sju skott på mål och endast ett mål som gjordes av Alice Nilsson, som även hade ett läge att ge sitt lag ledningen i den första halvleken. 
 
1-0 Rebecka Blomqvist (41)
2-0 Rebecka Blomqvist (47)
3-0 Natalia Kuikka (49)
3-1 Alice Nilsson (62)
4-1 Julia Zigiotti Olme (76)
5-1 Anna Julia Csiki (89)
 
Rosengård - Vittsjö 1-0 (0-0)
Det blev som väntat en seger för mästarlaget FC Rosengård. Det blev som väntat en massivt spelövertag för hemmalaget. Däremot trodde jag definitivt att det skulle bli en tydligare seger. Det är givetvis oerhört trist att matchen avgjordes genom ett självmål av Kajsa Lind, men samtidigt avslöjades också Vittsjös tunna trupp. Laget saknar skadade Alexandra Benidiktsson bredvid Sandra Adolfsson i VGIK:s mittlås. Vittsjö kom till Malmö med endast 15 spelare; varav en var reservmålvakten Shannon Lynn. Det håller inte.
Jag lider oerhört med Kajsa Lind inget snack om saken. Jag tror också att hon kommer igen. Dock anser jag att hon ligger helt fel i sin position vid målet. I min värld borde hon flyttat in ytterligare ett par tre meter för att undvikit att hamna i tidsnöd mot en framrusande Mimmi Larsson.
 
1-0 Självmål (83)
 
KIF Örebro - Eskilstuna 3-3 (1-1)
Jag tippade 1-1 i denna match och jag hade rätt så långt att det blev oavgjort. Jag fick också svar på något frågetecken från KIF; framförallt målskyttet. I genrepet brände de mängder av chanser. Mot United satte de tre. Dock undrar jag hur i hela friden KIF:s första mål överhuvudtaget kan tillåtas att gå in. Jag tycker att Eskilstunas målvakt Emelie Lundberg agerade väldigt nonchalant. En frispark slagen tre meter in på motståndarnas försvarshalva ska aldrig någonsin kunna få gå in. Aldrig! 
När KIF Örebro värvade amerikanska yttern Cali Farquharson pratades om från Örebro-håll att det var en oerhört intressant värvning. Mot Eskilstuna visade hon lite av sin storhet när hon kvitterade till 2-2. När Farquharson startade sin löpning och nådde maxfart såg det ut som om Vaila Barsley stod still. 
Matchens snyggaste var Heidi Kollanens frispark. Den var det inte mycket att göra åt.
 
1-0 Frida Abrahamsson (13)
1-1 Loreta Kullashi (26)
1-2 Självmål (48)
2-2 Cali Farquharson (64)
3-2 Heidi Kollanen (78)
3-3 Självmål (82)
 
IK Uppsala - Djurgården 3-2 (1-2)
Jaha. Samma visa som i fjol för Djurgården? Mot nykomlingen IK Uppsala tappade de alla poängen i den 91:a matchminuten och därmed tog också Uppsala sin första historiska seger i högsta serien.
Annars var det Djurgården som började bäst. Olivia Schough hittade in till Tilde Lindwall, som gjorde 1-0 efter knappt åtta minuters spel. Schough låg också bakom DIF:s andra mål när hon i den 31:a minuten serverade Portia Boakye. Föresten tycker jag att det gynnar Djurgården att man valt att flytta upp Boakie till mittfältet i stället för att ha henne i backlinjen. Ändå är hon inblandad i Uppsalas segermål, när hon ska nicka hem bollen till målvakten Kathrine Østergaard Larsen. Nicken blev för lös och det utnyttjade givetvis Cassandra Korhonen, som tryckte in 3-2.
Uppsala visade upp en positiv bild av sig själva. De har farliga forwards och de är hyperfarliga på fasta situationer. Anfallarna Beata Olsson och Cassandra Korhonen gjorde mål och Sara Olai nickade in en hörna. Det kan innebära en hel del poäng för nykomlingen. 
 
0-1 Tilde Lindwall (8)
1-1 Sara Olai (25)
1-2 Portia Boakye (31)
2-2 Cassandra Korhonen (82)
3-2 Beata Olsson (91)
 
Linköping - Växjö 3-0 (3-0)
Linköping har onekligen en positiv trend. Det blev en klar seger mot Örebro i genrepet och en ännu klarare seger i premiären mot Växjö. LFC gjorde processen kort med gästande Växjö och efter 32 minuter stod det 3-0 till hemmalaget efter mål av Ebere Orji (2) och Frida Leonhardsen Maanum. Jag tror att alla inom LFC behöver arbetsro och det har man onekligen fått med denna start. Jag har ifrågasatt LFC och många med mig har också varit frågande till klubbens mående. Nu fick de den arbetsro de behöver och det återstår att se om de får behålla den ron även efter nästa omgång, då laget möter Vittsjö på bortaplan.
Växjö har problem, det är tydligt. Kommunikationen mellan mittbackarna Jennie Nordin och Maria Møller Thomsen verkar inte stämma hundra procent. Inte heller verkar samspelet mellan målvakten Katie Fraine och mittbackarna stämma. 
 
1-0 Ebere Orji (14)
2-0 Frida Leonhardsen Maanum (24, straff)
3-0 Ebere Orji (32)
 
Umeå - Piteå 2-3 (0-1)
Jag tycker nog att det blev som jag tänkte; att Piteås erfarenhet och allsvensk rutin fällde avgörandet. Piteå visade att de fortfarande är det bästa norrländska laget. Dock gav UIK PIF en liten match. Visserligen gjorde Nina Jakobsson och Julia Karlernäs (straff) 1- och 2-0 för Piteå men med en kvart kvar reducerade Therese Simonsson Piteås ledning och det blev i alla fall lite spänning på slutet.
Jag måste lyfta fram Nina Jakobssons prestation vid 1-0-målet. Lena Blomqvist slog ett inlägg från högerkanten och upp stegar Jakobsson och i sann Kenneth Andersson-stil hoppar hon högt, högt, högt och nicktouchade bollen in i mål. Vilken spänst, styrka och balans PIF-anfallaren visade där.
Piteå inledde matchen med Fernande Da Silva på bänken. I den 62:a minuten byttes hon in. I den 67:e matchminuten drogs hon ner i straffområdet med straff som följd. I den 77:e matchminuten satte hon själv segermålet. Ett synnerligen lyckat byte av Stellan Carlsson som förmodligen satte in en spelare som hellre startar än kommer in.
 
0-1 Nina Jakobsson (12)
0-2 Julia Karlernäs (67, straff)
1-2 Therese Simonsson (75)
1-3 Fernanda Da Silva (77)