"Totalt ska Piteås trupp transportera sig 708 mil under juli"

Publicerat i: Allmänt Aftonbladet, Beata Kollmats, Elin Rubensson, Elisabet Gunnarsdottir, Elise Kellond Knight, Emma Berglund, Eveliina Summanen, Fotbollskanalen, Hanna Marklund, Hanna Wijk, Jutta Rantala, Kristoffer Bergström, Therese Sessy Åsland
Äntligen. Äntligen fick vi ett positivt besked om att vi ska få elitfotboll igen. Naturligtvis mottog jag beskedet på ett positivt sätt; precis som de allsvenska klubbarna.
 
Äntligen kan årets allsvenska starta. Jag har under de senaste veckorna följt de olika experttipsen från Aftonbladet och Fotbollskanalen och håller delvis med Hanna Marklund och Kristoffer Bergström i deras tips kring utgången av ligan. 
Marklund tippar Rosengård som segrare medan Bergström tippar Göteborg. Med tanke på det senaste beskedet kring att Elin Rubensson är gravid och missar hela säsongen så tror jag att det är Hanna Marklund som får rätt. Rosengård vinner. Göteborg har sedan tidigare blivit av med lagkapten Beata Kollmats, eftersom hon skadadat korsbandet. Enligt uppgifter till SVT-sport letar klubben ersättare och främsta spåret just nu verkar vara den egna talangen Hanna Wijk. Det är fantastiskt kul att klubben kan och vill rekrytera egna talanger, men att samtidigt tro på SM-guld är jag mera tveksam till. För övrigt kliver Emma Berglund in som ny lagkapten i Göteborg och det känns fullständigt logiskt. 
När allsvenskan inleds i slutet av juni så kommer det att innebära ett tätt spelschema och Göteborg har, just nu, inte tillräcklig bredd för att kunna utmana Rosengård.
Transferfönstret stängs den 13 juni så det börjar att bli bråttom för GFC. Ska de överhuvudtaget hitta ersättare tror jag att de måste leta utomlands. 
Både Bergström och Marklund har tippat Kristianstad i mitten; Bergström har dem som sexa och Marklund dem som sjua. Jag tror definitivt att KDFF kan bli bättre än så. Jag tippar Kristianstad som fyra och det grundar jag på att de faktiskt värvat klasspelare. Eveliina Summanen, Therese Sessey Åsland, Elise Kellond Knight och Jutta Rantala för att nämna några som kommer att lyfta KDFF.
Marklund tippar Umeå och Uppsala i botten medan Bergström tippar Växjö och Uppsala. Jag tror att Bergström får rätt där.
För övrigt undrar jag vad det är som ändrats med smittspridningen. Varför kan man helt plötsligt spela nu och inte för någon månad sedan. Nej, jag ska inte jinxa utan konstaterar helt kort och glädjefullt att vi äntligen får se riktiga matcher igen.
 
De senaste dygnet har Piteå gått ut och ansett att spelprogrammet är orättvist. Jag håller med. PIF möter Uppsala den 12 juli och den resan är 160 mil, tur och retur. Tre dagar senare möter de Linköping hemma och ytterligare fyra dagar senare möter de Vittsjö borta (268 mil). Den 26 juli möter de Växjö hemma för att tre dagar senare bege sig till Kristianstad (280 mil). Totalt ska Piteås trupp transportera sig 708 mil under juli; det motsvarar ungefär en sträcka mellan Piteå och Senegal. Det kommer inte att gå för Piteå att konkurrera på lika vilkor. Borde inte svensk fotboll stötta ett lag som Piteå ekonomiskt så att de kan flyga under den mest häktiska perioden?
Vi vill ha elitfotboll. Vi vill att matcherna ska igång. Vi vill också att det ska avgöras på ganska så rättvisa premisser. 
Lagets anfallsstjärna Nina Jakobsson säger:
- Det är ju inte rättvist skulle jag säga. Du kan ju inte åka raka vägen heller utan det tar flera dagar vilket kommer att påverka hur vi kan träna och alla sådana förberedelser.
 
Här är mitt allsvenska tips:
 1. FC Rosengård
 2. Göteborg
 3. Vittsjö
 4. Kristianstad
 5. Piteå
 6. Eskilstuna
 7. Linköpings FC
 8. KIF Örebro
 9. Djurgårdens IF
 10. Umeå IK
 11. Växjö DFF
 12. IK Uppsala
 
När det kommer till premiäromgången så ser den på många håll spännande ut. Vittsjö ska till Malmö för att möta Rosengård. Kristianstad ska till Valhalla för att möta Göteborg och KIF Örebro tar emot Eskilstuna på Behrn arena. Dessutom är det ett Norrlands-derby mellan Piteå och Umeå i Umeå. 
Premiäromgångar är alltid ovissa och ännu mera oviss i år. Trots det kan jag inte låta bli att tippa utgången redan nu. Det kittlar att tävlingsmatcher ska starta och jag kan inte låta bli att tippa den omgång som ska starta den 28 juni redan nu.
 
Umeå - Piteå 
Tips: Knapp Piteå-seger, men det kan också bli ett överrakande kryss.
 
Göteborg - Kristianstad
Tips: Det blir en skrällseger direkt och KDFF vinner med uddamålet. Jutta Rantala får en djupledspassning av Eveliina Summanen i den 79:e matchminuten och 0-1 är ett faktum.
Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdóttir har drabbats av en allvarlig form av bältros och naturligtvis är det ett avbräck för laget. Dock så är hela KDFF:s tränar-team en sammansvetsad grupp och det är troligt att man sluter upp bakom sin tränare och blir ännu starkare som grupp.
 
Uppsala - Djurgården
Tips: DIF får den starten man behöver och vill och vinner ganska enkelt med 3-1.
 
Rosengård - Vittsjö
Tips: Även den andra guldfavoriten får en tuff premiär och tappar två poäng mot fjolårets succélag. Det blir 2-2.
 
Linköping - Växjö
Tips: LFC är för en gångs skull en under-dog i mina ögon, men i premiären är man solklar favorit. Det blir en enkel seger. 3-0.
 
KIF Örebro - Eskilstuna
Kristoffer Bergström på Aftonbladet har tippat Eskilstuna som årets positiva överraskning. Jag är mera tveksam. Jag kan tänka mig att KIF tar en premiärseger. 2-1.
 
De allsvenska klubbarna om återstarten:
 
FC Rosengård:
Sportchefen Therese Sjögran uttalar sig på klubbens hemsida och säger:
– Det känns jättebra att vi fått datumet godkänt för seriestart och kan köra på mot det. För spelarna är det även mentalt viktigt att ha ett datum att jobba mot.
 
Kristianstads DFF:
Klubben har lagt ut en artikel på sin hemsida kring seriestarten. Dock har ingen uttalat sig från klubben.
 
Göteborgs FC:
Klubben har inte kommenterat det nya beslutet på sin hemsida. Däremot har man gått ut med nyheten kring att Elin Rubensson ska bli mamma. Naturligtvis är detta superroligt för Rubensson och bland de största man kan vara med om som människa. 
Om man tittar på detta ur ett sportsligt perspektiv så innebär det att Göteborg kommer att få svårare att matcha FC Rosengård i kampen om titeln 2020.
 
Linköpings FC:
Har en kort text på sin hemsida kring återstarten av allsvenskan.
 
KIF Örebro:
I vanlig ordning är KIF Örebros hemsida uppdaterad med en artikel och kommentarer. Ordförande Fredrik Stengarn säger i artikeln på klubbens hemsida:
Det här betyder jättemycket för vår sportsliga verksamhet. Nu kan spelare och ledare på riktigt börja jobba mot säsongsstarten.
Samtidigt känner KIF Örebro blandade känslor kring återstarten med det faktum att matcherna kommer att spelas inför tomma läktare.
Klubben har också en nyhet om att man tilldelats det så kallade CSR-priset som handlar om att skapa förebilder för unga flickor inom fotbollen. Bra jobbat KIF.
 
Djurgårdens IF
Klubben har uttalat sig om återstarten men det handlade framförallt om starten av herrallsvenskan. Inga uttalanden har kommit från damallsvenskan. 
 
IK Uppsala
Inga uttalanden om seriestarten har kommit via klubbens hemsida.
 
Umeå IK
Har en kort text på sin hemsida kring att allsvenskan får grönt ljus att starta igen.
 
Piteå IF
Har en kort text om återstarten på sin hemsida, men har framförallt en nyhet om att korsbandsskadade Selina Henriksson blivit opererad.