Rosengård har gjort en säkrare värvning än...

Publicerat i: Allmänt Annika Schmidt, Hannah Wilkinson, Jörgen Ericson, Katrine Veje, Mats Gren, Mia Jalkerud, Moa Olsson
I helgen startar matchandet för de damallsvenska lagen och det ska bli så spännande att se var lagen står. Givetvis kommer det bli lite taffligt och oordnat spel eftersom det var så länge sedan lagen spelade match.
 
Utan att ha full koll så tror jag inte att många av de allsvenska lagen kunnat spela 11 mot 11 på träning. Det beror på att alla trupper är slimmade på grund av ekonomi. På sin höjd har många lag fått hålla till godo med åtta mot åtta eller nio mot nio. Nu ska det spelas 11 mot 11. Ovant och kanske också en förhöjd skaderisk. Det skulle inte förvåna mig om en eller annan baksida går sönder. Trots det så ska det bli fantastiskt kul att matcherna kommer i gång igen.
 
Under det senaste dygnen har det hänt en del i topplagen av allsvenskan. Göteborgs FC hade en allt för tunn trupp för att ha en chans att rubba FC Rosengård. Rosengård i sin tur upplevde, med viss rätta, att de också hade en tunn trupp. 
Lite bot och bättring har det blivit i båda trupperna. FC Rosengård får tillbaka danska landslagsspelaren Katrine Veje, som spelade i klubben mellan 2011 och 2013. Veje kommer att få tröja nummer 2 och blir givetvis en förstärkning i backlinjen.
Som många med mig förutspådde så har Göteborgs FC fått värva från utlandet. I går offentliggjorde klubben att man kommit överens med den amerikanska mittbacken Annika Schmidt, som ska ersätta skadade Beata Kollmats. Till klubbens hemsida säger Schmidt:
Jag är passionerad och ger alltid 110 procent i allt jag gör. Allt jag gör är för lagets bästa, jag vill se mig själv just som en riktig lagspelare. Jag kan nog vara ganska tuff också och ser mig som en bra huvudspelare. Det är nog det Mats (Gren) och Jörgen (Ericson) sett.
Personligen känner jag att FC Rosengård gjort en "säkrare" värvning med Katrine Veje än en amerikansk spelare som eventuellt behöver tid att acklimatisera sig.
 
Även hos de förväntade bottenlagen har det hänt saker. Djurgården var i skriande behov av spelare. Jag tror inte att det går att ersätta DIF-ikonen Mia Jalkerud, men med värvningen av Hannah Wilkinson så har Djurgården i alla fall dämt upp lite grand. Wilkinson har dessutom en erfarenhet av svensk fotboll då hon representerat Vittsjö 2017 till 2019 så hon har förmodligen en kort inkörssträcka.
Kristianstads DFF har drabbats av en skada på andramålvakten Moa Olsson. Olsson startade enbart en match under förra säsongen, men att ha två bra målvakter är ett måste. Jag antar att man i KDFF känner sig en aningen stressade över att hitta en ersättare och frågan är om man kan hitta någon på kort varsel.
 
Matcher i helgen:
Söndag:
Piteå - Notviken (14.00)
KIF Örebro - IK Uppsala (14.00)
Eskilstuna - Linköping (13.00)
Kristianstad - Vittsjö (14.00)
Rosengård - Växjö (14.00)
 
Umeå, Djurgården och Göteborg verkar inte spela denna helgen. Göteborg har bokat en träningsmatch på torsdag (18/6) på hemmaplan mot Rosengård och måndagen den 22 juni hemma mot Vittsjö. 
 
Jag ber att få återkomma efter morgondagens matcher för fler kommentarer.
Jag kommer att vara på plats, som media, för att se Kristianstad mot Vittsjö.