Kellond-Knight kan bli en hit i årets allsvenska

Publicerat i: Elitettan, OBOS Damallsvenskan Amanda Edgren, Cajsa Hedlund, Clara Markstedt, Ebba Hed, Ebba Wieder, Elisabet Gunnarsdottir, Elise Kellond Knight, Eveliina Summanen, Heidi Kollanen, Johanna Andersson, Johanna Rytting Kaneryd, Josefine Harrysson, Josefine Rybrink, Julia Karlernäs, Jutta Rantala, Magnus Sångberg, Mia Carlsson, Michelle De Jongh, Mie Leth Jans, Mimmi Larsson, Nea Andersson, Nellie Persson, Pauline Nyström, Sabrina D´Angelo, Sara Olai, Shannon Lynn, Sofia Wännerdahl, Tove Almqvist
Så jäkla skönt att sitta på en läktare igen och titta på fotboll. Och det hände saker från första minuten till den andra. Mål, skador och dramatik; precis som jag förutspått. Och redan efter två minuter! Och jag gjorde allt för att distansera mig socialt. Det var inte svårt eftersom bara media fanns på plats.
 
Skräckbild. Vittsjös Tove Almqvist vrider sig i plågor efter en skada efter två minuter.
 
 
Efter 30-40 sekunder älgade Clara Markstedt i djupled mot en vettskrämd Kajsa Törnqvist. Efter 70 sekunder älgade samma Markstedt mot en lika livrädd Josefin Harrysson. Den andra gången tog sig Markstedt runt och kunde slå ett perfekt avvägt inlägg som Ebba Hed mötte med en distinkt volley. 1-0 till Vittsjö och det verkade bli samma visa som i fjol; att Vittsjö är det bättre laget i Nordostskåne. Knappt 60 sekunder senare härjade anfallaren Tove Almqvist nere utanför Vittsjös försvarsstraffområde och kolliderade med en KDFF-spelare. Almqvist blev liggande med en befarad fraktur och smärtan ekade genom de tomma läktarna på Kristianstads fotbollsarena. Matchen stannade av i 10-15 minuter. Vittsjös sportchef, Magnus Sångberg, som också filmade matchen säger:
- I bästa fall är knäet ur led.
Om nu det värsta hänt Tove Almqvist så kan topplaceringen försvunnit där och då. Vittsjö har en bra startelva, men de har sannerligen inte bredden. Om Tove Almqvist blir långtidsskadad så vet jag inte vad Vittsjö ska göra. Personligen hade jag skickat upp Ebba Hed i anfallet. Personligen hade jag spelat 4-2-3-1 och gjort samma Hed till en nummer tio. Det passar henne utmärkt. Hed gör mål och kan hålla i bollen. Vittsjö måste hitta någon som kan göra mål och det kan Ebba. Det vet jag. Det är sedan gammalt. Hennes 1-0-mål var det klass på, eftersom hon besitter en teknik som få har.
Denna eftermiddag i Kristianstad dominerade KDFF. De var mera taggade på att vinna och det borde och skulle blivit större siffror. Inte minst med tanke på att Kristianstad kostade på sig en straffmiss av Eveliina Summanen efter 80 minuter.
 
Jag satt och sa för mig själv att jag tycker att Amanda Edgren är överskattad. Efter 20 minuter curlade hon in 1-1 bakom en chanslös Sabrina D´Angelo i Vittsjös mål. Nästan otagbart och Edgren gav mig svar på tal.
Kristianstads nyförvärv är spännande och under söndagen visade Eveliina Summanen sina kvaliteter som central mittfältare. Framförallt visade Elise Kellond-Knight, på vänsterkanten, att hon mycket väl kan bli en riktig hit i årets allsvenska. Jutta Rantala satte segermålet och kommer att göra tvåsiffrigt i antal mål i år.
Det som jag ställer mig frågande inför KDFF-säsongen är hur de ställde upp sin backlinje. Josefine Rybrink, Kajsa Törnqvist och Josefin Harrysson kommer inte att hålla som lagdel. Visserligen spelade de upp sig efterhand, men det de visade upp inledningsvis håller verkligen inte. Både Markstedt och Pauline Nyström käkade upp KDFF:s backlinje till en början. Efter hand kom Kristianstads backlinje in i det, men det håller nog inte riktigt. Det blev betydligt stabilare när Mia Carlsson kom in i andra halvlek.
En annan sak som oroar med KDFF är deras andramålvakt. Med tio minuter kvar bytte de ut Brett Maron och satte in 15-åriga Nea Andersson. Det kommer givetvis inte att hålla, men sportchef Johan Andersson sa lite kryptiskt efter matchen.
- Vi får väl se vad som händer, och han syftade på att transferförnstret öppnar igen den 15:e juli. Det är ett måste för Kristianstad att få in ytterligare en målvakt.
 
Matchen mellan Kristianstad och Vittsjö lämnade två saker efter sig. Det ena är att jag är helt övertygad om att KDFF kommer att ställa till oreda för många och bli årets positiva överraskning. De har ett bra lag med ett bra spel och med bra nyförvärv.
Det andra är Vittsjös status. Jag tror inte att de kan leverera på samma nivå som 2019. De är förutsägbara, tunna och beroende av vissa spelare. Johanna Andersson är fortfarande en bra innermittfältare. Sandra Adolfsson är en stabil mittback. Kommer de hålla i ett tufft spelschema? För att stoppa Clara Markstedt så krävs att lagen tar ett tydligare djup för hon är en av de snabbaste spelarna i ligan. Hon ska inte ha ytor att springa på och det kan man lösa ganska enkelt. Markstedt dominerade mot KDFF:s backlinje. Det kommer hon inte att göra mot Göteborgs eller Rosengårds. Nellie Persson jobbar på, men är ganska anonym. Michelle De Jongh är vass, men också ganska lätt att läsa av. Tove Almqvist är sannolikt borta en stund från spel. Sedan finns inte så mycket mer. De har Ebba Wieder och de har Mie Leth Jans. Ingen av de kommer att avgöra matcher. Vittsjö behöver någon som avgör matcher. Frågan är om de har det. Dessutom såg andramålvakten Shannon Lynn allt annat än stabil ut så Vittsjö är även beroende av att Sabrina D´Angelo är frisk och hel. Kanske har matchen mot Kristianstad väckt upp Vittsjö från sin rosenskimrande skönhetsdröm i spåren av det glamorösa 2019. Nu är det upp till bevis. Är Vittsjö en one hit wonder eller en evergreen?
Föresten så satt Elisabet Gunnarsdóttir på läktaren och tittade på.
 
I Örebro spelade KIF mot Uppsala. Heidi Kollanens krut verkar vara torrt. Hon räddade i alla fall oavgjort mot nykomligen IK Uppsala. Jag är överraskad att Uppsala förmådde att prestera ett såpass bra resultat som 1-1. Sara Olai gav Uppsala ledningen efter 19 minuter.
Linköping besegrade Eskilstuna och för mig är det lite överraskande. Givetvis är det för tidigt att säga men kanske har covid-19-uppehållet gjort att LFC fått ihop ett spel. LFC vann med 1-0 efter mål av backen Johanna Alm. Enligt upgift var det en tight tillställning.
Om det var tight i Linköping så var det mer en parkprommenad i Piteå. PIF mötte division 1-laget Notviken och vann med klara 4-0. Målen gjordes av Julia Karlernäs (1-0 på straff), Cajsa Hedlund (2- och 3-0) och Sofia Wännerdahl (4-0). Fantastisk debut av Wennerdahl som gjorde sitt första matchframträdande i Piteå.
I Malmö tog Rosengård emot Växjö och det handlade om en match mellan den förväntade toppen mot den förväntade botten. Det blev som förväntat. Rosengård vann med 3-0. Mimmi Larsson svarade för två och Johanna Rytting Kaneryd för ett. Onekligen en bra och förväntad start för FC Rosengård.
 
I Elitettan var det flera resultat som förvånande, överraskade och i viss mån chockade. Hammarbys satsning mot allsvenskan fick sig en rejäl knäck direkt. 1-4 i derbyt mot AIK var nog inget Bajen ville ha.
Att Mallbacken kunde vinna mot topptippade Kvarnsveden är en annan stor överraskning. Att det kan bli sådana resultat är kanske inte helt oväntat eftersom alla lag är som blanka blad just nu.
 
Till sist...
...Kristianstads fotbollsarena var tom, men när jag köpte pizza på kvällen var det betydligt trängre. Risken måste vara minimal att gå på fotboll. Betydligt högre smittorisk på en pizzeria var som helst i Sverige.
...så var det ligpremiär för elitettan
...Älvsjö-BP 0-1
...IFK Kalmar-Lidköping 3-2
...Bollstanäs-Alingsås 2-2
...Hammarby-AIK 1-4
...Kvarnsveden-Mallbacken 0-1
...Sunnanå-Sandviken 1-5
...Jitex-Morön 3-4
 
Ebba Hed målskytt efter en minut.
 
 
Bloggen kommer att uppdateras under dagen med mer text och bild.
 
 
 
 
#1 - - Magnus:

Håkan. Ta bort meningen om fraktur är du snäll. Det är oklart exakt vad skadan är men vi vill inte spekulera i onödan.