"Jag känner en enorm stolthet över att AIK toppar"

Publicerat i: Elitettan, OBOS Damallsvenskan Beata Kollmats, Catrine Johansson, Elin Rubensson, Emma Lillbäck, Emma Westin, Irvina Bajramovic, Isabelle Navren, Jonas Karlberg, Louise Lillbäck, Nadja Färnström, Venera Rehxi, Wilma Jansson, dublik.se
Jag har alltid gillat lag och klubbar som vågar satsa på yngre, talangfulla spelare. Jag tror att det är mest hållbart över tid. I går kom EFD:s certifiering och bäst i Sverige är AIK.
 
Så här säger AIK:s Anne Mäkinen, damlagets sportchef, på klubbens hemsida:
- Jag känner en enorm stolthet över att AIK toppar 2019 årets certifiering. Det visar att alla i vår ungdomsverksamhet gör ett fantastiskt bra arbete med att förbereda spelare till nästa nivå, d v s till landslagen och till seniorspel i AIK. Vi ser den direkta effekten av detta arbete i vårt damlag där 50% av spelarna kommer från vår egen akademi. 
 
Jag lyfter på hatten och gratulerar lagen som finns i topp. Jag hoppas också att det ger utslag över tid, genom sportsliga framgångar på högsta nivå. Man kan se certifieringen på olika sätt. Jag ser dock att "endast" sex av de allsvenska klubbarna finns på nivå 1 eller 2 och det är Rosengård, Umeå, KIF Örebro, Kristianstad, Eskilstuna och Piteå. Övriga sex finns mellan nivå 3 och 5 och i botten återfinns Göteborg, Linköping och Vittsjö. Jag tycker att det är viktigt att lagen i allsvenskan agerar förebilder genom en bra talangverksamhet och då bör samtliga lag i allsvenskan finnas på nivå 1 eller 2. Allt annat är underkänt. 
Jag tror inte att det är hållbart att värva huvuddelen av spelartruppen. Jag tror istället att man ska värva in toppspelare, där en värvning tillhör topp-5 i truppen. Mitt resonemang blir än mer aktualiserat i och med att alla klubbar brottas med en ansträngd ekonomi i kölvattnet av covid19.
 
Certifieringsmodellen inom svensk damfotboll handlar om hur klubbarna bedriver sin talangutveckling för spelare mellan 9 och 19 år och EFD tittar på fem olika områden.
 1. Mål med ungdomsverksamheten 
 2. Spelarutveckling 
 3. Ledarorganisation 
 4. Samarbete skola och föreningar 
 5. Sportsliga resultat av ungdomsverksamheten 
 
Uppdate - elitfotboll:
 
FC Rosengård:
Kommer spela premiären mot Vittsjö inför en full läktare. Dock kommer publiken att bestå av pappfigurer. Klubben samarbetar med dublik.se där supportrar kan beställa sin pappfigur med sin egna bild på.
 
Göteborgs FC:
Klubben har tidigare drabbats av avbräck i form av Beata Kollmats (skada) och Elin Rubensson (gravid). Nu tappar man även 28-åriga Catrine Johansson, som hade problem med hjärnskakning under 2019, och inte spelade så mycket. Enligt klubbens hemsida berättar hon att hon inte vågar satsa fullt ut och därför väljer att sluta. Dock kommer hon att finnas kvar i klubben som lagledare.
 
KIF Örebro:
Hamnade på en fjärdeplats i Sverige när EFD offentliggjorde 2019 års certifiering. Sportchef Jonas Karlberg säger till klubbens hemsida:
- Det känns otroligt kul att KIF Örebro rankas som nummer fyra i Sverige. Vi fortsätter avancera tack vare vår inställning att vi alltid kan bli bättre. Vi jobbar medvetet med att hitta nya delar att utveckla varje år, men med hänsyn och ansvar till vår ekonomiska situation. Som Örebros damallsvenska klubb ska vi ta ett ansvar för att våra länstalanger kan nå eliten och det förutsätter en fortsatt utveckling av vår talangverksamhet, säger Jonas Karlberg, sportchef i KIF Örebro.
 
Bollstanäs SK:
Har fått hem en trio spelare från collegefotboll i USA. Louise Lillbäck 20 år, forward), Emma Lillbäck (20 år, back) och Isabelle Navren (20 år, mittfältare/back) flyttade tillbaka till Sverige på grund av covid19.
 
Hammarby IF:
Har fått tillbaka 21-åriga landslagsspelaren och mittfältaren Emma Westin igen efter studier i USA.
 
Mallbackens IF:
Har under våren drabbats av ett tungt skadetapp och ett avhopp. Irvina Bajramovic är opererad och förväntas att rehabba i upp till sex månader. Venera Rehxi bröt kontraktet på grund av personliga skäl.
Truppen ser numerärt väldigt tunn ut så lilla Mallbacken kan få ett oerhört tufft 2020.
 
Älvsjö AIK:
Har flyttat upp två spelare från sin F19-trupp. Nadja Färnström, uppges på klubbens hemsida vara, en snabb och stark forward samt försvararen Wilma Jansson. Båda är födda 2003 och kommer ursprungligen från Enskede (Nadja) och från de egna leden.
 
Hela certifieringen:
 1. AIK - 1914 poäng
 2. Rosengård - 1579
 3. Umeå - 1266
 4. KIF Örebro - 1085
 5. Kristianstad - 1005
 6. Eskilstuna - 1000
 7. Hammarby - 997
 8. IFK Kalmar - 976
 9. Piteå - 942
 10. Djurgården - 887
 11. BP - 882
 12. Kvarnsveden - 817
 13. Växjö - 811
 14. IK Uppsala - 757
 15. Sunnanå - 724
 16. Lidköpings FK - 628
 17. Vittsjö - 623
 18. Jitex - 612
 19. Morön - 573
 20. Linköpings FC - 543
 21. Göteborgs FC - 469
 22. Älvsjö AIK - 420
 23. Mallbacken - 406
 24. Sanvikens IF - 391
 25. Bollstanäs SK - 366
 26. Alingsås - 97 (ej certifierad)