Fotboll är verkligen färskvara

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Anna Csiki, Annika Schmidt, Beata Kollmats, Brianne Folds, Cassandra Korhonen, Chinaza Uchendu, Elin Nilsson, Elin Rubensson, Evelyn Ijeh, Hanna Andersson, Johanna Bååth, Pauline Hammarlund, Stellan Carlsson, Stina Blackstenius, Tove Almqvist, Uchenna Kanu, Vilde Bøe Risa, Wilma Törnqvist
Fotboll är som en levande organism. Den lever, den förändras och skapar nya förutsättningar. För ett par veckor sedan var jag övertygad om en sak. Nu är jag övertygad om en annan. Jag älskar att sprkulera och jag tycker det är en av tjusningarna med fotboll; snacket innan och efter.
 
Det kom lite skador, det kom lite värvningar och dessutom ett par resultat som förbryllade mig. Först och främst vill jag lyfta fram Göteborg inför den allsvenska premiären. I min värld hade de en trupp som blev rejält vingklippt när Beata Kollmats och Elin Rubensson försvann från truppen. Det fanns en osäkerhet kring Vilde Bøe Risas förlängning av kontrakt. Sedan besegrade laget Rosengård med 1-0 och Vittsjö med klara 3-0. Dessutom fick de in Brianne Folds, den ungerska talangen Anna Csiki och försvararen Annika Schmidt. Kan dessutom talangerna Evelyn Ijeh och Hanna Andersson ta ytterligare kliv så ser Göteborgs trupp helt plötsligt ut som en guldtrupp. Jag har heller inte glömt att de fick in Stina Blackstenius och hon är givetvis en av de bästa värvningarna ett lag kan göra i allsvenskan. Hon skapar guldglans.
Om jag hela tiden varit övertygad om att Rosengård ska ta hem årets SM-guld, så är jag inte det längre. Helt plötsligt har Göteborg den bredaste truppen av de två guldfavoriterna.
 
Jag satt på läktaren i Kristianstad när Vittsjös Tove Almqvist vred sig i smärtor. Till en början uppfattade jag skadan som att det skulle kunna vara en lårkaka. Jag lovar er att en sådan kan göra riktigt jävla ont. Jag lider verkligen med Tove Almqvist. För en fotbollsspelare har hon drabbats av en riktigt tuff fotbollsskada. Det var givetvis ingen lårkaka och det var ingen knäskål ur led. I stället var det främre korsbandet och inre ledbandet i vänster knä som skadats. Det är givetvis ridå ner för Almqvist för denna säsong. Kanske innebär det också att Vittsjös chanser att nå en lika fin placering i år som i fjol försvann. 
Jag har oerhört många frågetecken kring fjolårssuccén Vittsjö. De gjorde ingen bra prestation i Kristianstad och de föll klart mot Göteborg. Jag tror att laget kommer att kunna hålla hyfsat tätt med en ordinarie uppställning bakåt. Mitt stora frågetecken är lagets bredd och deras offensiva uppsättning. Jag tror Vittsjö blir en av årets negativa överraskning.
 
Jag har tidigare nämnt Kristianstad som en möjlig positiv överraskning och jag tänker fortsätta med att tro det. Jag ska inte tjata om det allt för mycket men nog har de värvat väldigt bra under året. Dessutom har de gjort resultat som skapar förutsättningar för självförtroende och givetvis också förväntningar.
Jag har väldiga problem med att ringa in Piteå i år. Jag har faktiskt ingen aning om var de står. Jag har, som ni redan vet, stor respekt för Stellan Carlsson och hans lagbygge uppe i Norrbotten.
 
Linköping har, som alla vet, tappat en massa spelare. För ett par veckor sedan fick de in två spelare från Nigeria; Chinaza Uchendu och Uchenna Kanu. För mig är dessa spelare ytterst osäkra kort, om man jämför med vad de tappat. Trots det överraskade LFC positivt på mig när de besegrade KIF Örebro med klara 3-1.
Å andra sidan blev jag oerhört tveksam på KIF. De hade chanserna mot Linköping men förmådde inte att göra mål. Dessutom tycker inte jag att de lyckats ersätta Emma Kullberg i mittlåset.
 
Jag vill inte verka som att jag vänder kappan efter vinden när det gäller tips, men förutsättningarna har ändrats på bara några veckor och jag har omvärderat mitt tips.
 
Mitt nya och slutgiltiga tips av allsvenskan 2020
 1. Göteborgs FC
 2. FC Rosengård
 3. Kristianstads DFF
 4. Eskilstuna United
 5. Linköpings FC
 6. Vittsjö GIK
 7. Piteå IF
 8. KIF Örebro
 9. Djurgårdens IF
 10. Umeå IK
 11. IK Uppsala
 12. Växjö DFF
 
Mina funderingar inför helgen:
 
Umeå - Piteå Tips: 1-2
Jättesvårt att tippa denna match. Var står Piteå? Hur bra är Umeå? Jag tror ändå att PIF är starkare. De har betydligt mer allsvensk rutin och tyngd. 
 
IK Uppsala - Djurgården Tips: 1-0
Om Uppsala ska ha en chans att hänga kvar behöver man ta lite poäng av de lagen som jag tippat på nedre delen. Detta är en sådan match och jag tyckte att Uppsala såg ganska pigga ut mot Eskilstuna. Cassandra Korhonen avgör detta och ger Uppsala sin historiska första seger.
 
Linköping - Växjö Tips: 3-1
LFC har värvats sönder och känner sig bestulna på spelare (Bri Folds). Det har pratats negativt om klubben och dess ledare från omvärlden och framförallt från spelare som lämnat. Sådant kan stärka de som är kvar och knyta gruppen närmare varandra. En bra start är också A och O för Linköping och det får de mot Växjö.
 
KIF Örebro - Eskilstuna Tips: 1-1
Örebro har, som sagt, lite frågetecken att räta ut. Eskilstuna har en hög förväntning att leva upp till. Det kan knyta sig för United och KIF kan mycket väl räta ut något frågetecken. Heidi Kollanen rätar ut ett frågetecken genom att göra mål.
 
Rosengård - Vittsjö Tips: 3-0
Rosengård är en av mina, och allas, huvudfavorit till att vinna guldet. Många tror att Vittsjö ska upprepa fjolårssuccén. Jag tror fortfarande att Rosengård kan vinna guldet, men jag tror inte Vittsjö kan upprepa sin tredjeplats. Jag tror att vi får en liten smak av det redan i premiären.
 
Göteborg - Kristianstad Tips: 3-1
Här möts två lag som är sprängfyllda med självförtroende och framtidstro efter bra resultat i träningsmatcherna. För mig är denna match den mest intressanta fighten av alla i premiären. Dock tror jag att konstgräset på Valhall fäller avgörandet och det grundar jag på mina frågetecken kring om KDFF:s försvarslinje ska hålla. Göteborgs anfallsspel kommer att spöka för KDFF och Pauline Hammarlund verkar vara i bra målform efter tre mål på två matcher.
 
Till sist...
...3 555 000 kronor mot 72 887 000?????????
...så önskar och hoppas jag att Tove Almqvist kämpar sig tillbaka. Du behövs i svensk damfotboll och du behövs verkligen i Vittsjö. Jag lider med människor som råkar ut för sådana skador. Kämpa Tove!
...så vann Ängelholms damer mot FC Hessleholm under onsdagen. Wilma Törnqvist gjorde tre mål och Elin Nilsson och Johanna Bååth ett varsitt. Matchen slutade 5-2.