Förbjud drickapauser - det gynnar endast ett lag i underläge

Publicerat i: Elitettan, OBOS Damallsvenskan Anna Oscarsson, Ayinde Halimatu, Beata Olsson, Brianne Folds, Cassandra Korhonen, Ebere Orji, Ellen Toivio, Emma Kullberg, Fanny Andersson, Felicia Rogic, Frida Leonhardsen Maanum, Julia Tunturi, Katrina Guillo, Lina Hurtig, Loreta Kullashi, Lova Lundin, Pauline Hammarlund, Pontus Wilgodt, Robert Bergström, Zabibu Nduwimana
Midsommar har avlöpt på ett förträffligt sätt och nu går vi äntligen in den sista veckan innan tävlingsmatcherna drar i gång. I dag imponerade både IK Uppsala och Eskilstuna på mig.
 
Jag tror fortfarande att IK Uppsala kommer att få det tufft i år, men det de visade upp mot Eskilstuna idag lovade mer än jag hade trott. Steget upp i högsta ligan är stort, men jag tror att nykomlingen mycket väl kan överraska och i vissa fall vara en obehaglig överraskning.
Uppsala startade i raketfart och skapade direkt en chans i form av en hörna. Dock kom Eskilstuna in i det ganska fort och tog ledningen redan efter fem minuters spel, genom Anna Oscarsson.
Jag tycker att Eskilstunas anfallsspel såg riktigt lovande ut. De hade ett bra och effektivt passningsspel där Loreta Kullashi hela tiden var rörlig och spelbar. Julia Tunturri och Anna Oscarsson på kanterna var ständiga hot och Fanny Andersson vann många andrabollar. I uppbyggnadsspelet kunde man se att Ayinde Halimatu kommer att bli viktig för laget. Jag tycker att Eskilstuna var bra både i det etablerade spelet och i omställningsspelet. Den enda frågan jag hade var Felicia Rogic form. Under första halvtimmen saknade hon timing och jag kände inte igen henne om man jämför med förra säsongen. Det skulle dock ändras och efter knappt 40 minuter satte hon ledningsmålet, fram till 2-1. Eskilstunas offensiv ser riktigt vass ut. Jag är mer frågande till deras defensiv.
IK Uppsala då? Cassandra Korhonen kommer att klara sig bra i allsvenskan också; precis som Beata Olsson och Ellen Toivio. För att klara av allsvenska spelet måste laget stäppa upp när det gäller at ta till vara på målchaser, men också att försvara sig i egen box.
Sedan måste jag kommentera dessa meningslösa drickapauser. Det har visserligen lovats "Afrika-värme" kommande vecka, men drickapaus? Dessa pauser borde i stället kallas taktisk paus. Att fylla på vätska i mitten av varje halvlek tar bara bort rytmen i matchen och gynnar endast det laget som är i underläge. Att det rent fysiologiskt skulle ha så värst stor betydelse tvivlar jag starkt på. Ta bort drickapauser!
 
Linköping vann en stabil seger mot KIF Örebro. Resultatet skrevs till 3-1 (2-0) och kanske har jag fel kring LFC. De har ett rörigt halvår bakom sig med spelarflykter, övergångskonflikter (Blackstenius) och nu senast en irritation mot en agent och provspelare, som klubben betalade resa och övernattning för, men som sedan stack till Göteborg och provspelade. Mot Örebro tog laget dock ledningen med 3-0 efter mål av Ebere Orji, Frida Maanum (2). 
De bilderna jag har att tillgå så skapade KIF en massa chanser, som de inte förvaltade. Det måste de göra om det ska bli någon bra säsong för laget. När det gäller defensiven så har jag sagt förut att laget kommer att sakna Emma Kullberg och jag tycker nog att jag fick vatten på min kvarn idag. Två av LFC:s mål hade inte Kullberg tillåtit att släppa till. 
 
Göteborgs FC imponerade när de besegrade FC Rosengård på hemmaplan i torsdags. Pauline Hammarlund gjorde målet och jag tycker nog att Göteborg, i och med det resultatet, knackar den stora guldfavoriten på axeln. 
Umeå IK har valt att möta pojklag som uppladdning på den allsvenska comebacken. I onsdags besegrade laget Tegs SK:s pojkar 16 år med 3-0. Målen gjordes av Lova Lundin, Zabibu Nduwimana och Alexandra Sandström. Alla mål var, enligt uppgift på UIK:s hemsida, spelmål. Dagen efter mötte UIK Team TG och även den matchen slutade med seger (4-1).
Det är otroligt viktigt för oss att få spela matcher när seriespelet startar nästa helg. Vi kommer att ge hela spelartruppen speltid över de båda matcherna, säger tränare Robert Bergström till klubbens hemsida.
 
Kristianstads DFF spelade sitt genrep i torsdags och man gjorde det mot Växjö på bortaplan, med en 4-2-seger som resultat. Kristianstad tror jag, som tidigare sagts, kan bli farliga i år och med två segrar i bagaget kliver man in i allsvenskan med ett gott självförtroende. När det gäller Växjö så tror jag de har en ruskigt tuff säsong framför sig.
 
I morgon spelar Göteborg mot Vittsjö och det ska bli oerhört intressant att följa den matchen. Vittsjö imponerade inte i 1-2-förlusten mot Kristianstad förra veckan och behöver en bra prestation för att ta sig an Rosengård med något som helst självförtroende i premiären.
 
Till sist...
...så har Djurgården gjort klart med en ny målvaktstränare. In kommer Pontus Wilgodt, som tidigare varit i BP och ut går Micke Svensson.
...så har Linköping drabbats av en skada på Lina Hurtig, och det kan inte vara bra för laget.
...så har Linköping Brianne Folds på provspel, men hon valde att också träna med Göteborg, något som rört upp känslorna på LFC:s Olof Unogård. Han kallar det för respektlöst och oprofesionellt. Det känns som att matcherna mellan Göteborg och Linköping kan ha mer än poäng på spel i år.
...så har AIK fått en smakstart på Elitettan. Först seger i derbyt mot Hammarby och sedan en ny seger mot Alingsås idag.
...så har Kvarnsveden fått en mardrömsstart. Förlust idag igen. Denna gång mot Jitex, med 3-2.
...så har Hammarby skakat av sig derbyförlusten och vann mot IFK Kalmar i torsdags med 2-1.
...så är Mallbacken obesegrade efter två matcher. Seger mot Kvarnsveden i första och i torsdags mot Bollstanäs; båda med 1-0.
...Katrina Guillo har gjort fyra mål på två matcher för obesegrade Morön. Imponerande.
...så har Sunnanå fått en tuff start i Elitettan. Noll poäng och åtta mål insläppta på två matcher.