Vittsjö värvar stor forward från Australien

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Ali Riley, Alice Nilsson, Anna Anvegård, Clara Markstedt, Emily Gielnik, Emma Holmgren, Emma Kullberg, Heidi Kollanen, Karin Lundin, Magnus Sångberg, Malin Diaz, Mimmi Larsson, Olivia Schough, Pauline Hammarlund, Robert Bergström, Stina Blackstenius
Det stundar en häktisk vecka för lagen i allsvenskan då två omgångar ska avverkas. Först full omgång på onsdag och sedan nästan en full omgång på söndag. Bara Göteborgs match mot Djurgården avgörs under måndagen.
 
Tre omgångar är spelade och ett av de stora samtalsämnena efter förra omgången var skador. Allsvenskan har drabbats av en hel del svåra knäskador och det är givetvis olyckligt. Det är en tragedi för individen som blir drabbad, men också ett stort bakslag för klubbarna. Skadorna kommer såklart att påverka lagens prestationer, men samtidigt öppnar det upp för klubbarna att lyfta in unga och lovande talanger.
En av de mest intressanta matcherna i omgång fyra är toppmötet mellan Piteå och Linköping. En annan är nykomlingsmötet mellan Uppsala och Umeå. Kan Djurgården nå upp till en bra nivå igen och hur tar sig Göteborg an Örebro?
 
Onsdagens matcher:
 
Först och främst så är jag ganska nöjd med mina tips. Jag är ingen storspelare, men jag hade i alla fall alla tecken rätt i lördags och vann några kronor.
 
Piteå - Linköping Tips: 1-1
Båda lagen har ännu så länge levererat tre segrar och varit stabila lag i sina matcher. Denna match är oerhört svår att tippa. Jag tror dock att det kommer att bli en jämn tillställning och inget av lagen är masstillverkare av mål. Piteå har gjort fem mål på tre matcher och då kom tre av dem mot Umeå. Linköping har gjort sex; varav tre mot Växjö.
Inget av lagen släpper heller inte till så mycket bakåt. Linköping har endast släppt in ett och gjorde det i segermatchen på bortaplan mot Vittsjö. Piteå har släppt in tre; varav ett på straff mot Umeå.
 
KIF Örebro - Göteborg Tips: 2-2
Hjärnan säger att Göteborg, med sina offensiva spelare ska vinna denna match. Blackstenius var med i startelvan senast och Pauline Hammarlundh gjorde två mål. Dessutom har de en trygg och stabil Emma Kullberg i backlinjen och ett mittfält som är ett av ligans bästa. Allt talar för Göteborg. Men. Örebro är i bra form och gjorde en bra Norrlands-turné, som säkerligen var enrergigivande. De har Kollanen och Lundin på topp och de har svarat för fyra av sex mål som KIF gjort. Kollanen är dessutom bokförd för två assister. 
 
IK Uppsala - Umeå IK Tips: 2-1
Uppsala har imponerat mer på mig än vad Umeå gjort. Uppsala har spelat lite mera cyniskt än vad Umeå gjort och det har genererat i att IKU tagit fyra poäng medan UIK endast tagit en.
Umeå IK har jobbat med sitt spel och vill odla det även i allsvenskan och det ska man hylla. Klubben och tränaren Robert Bergström har en spelidé som bygger på att spela sig från spelyta till spelyta.
Jag hyllar även hur Uppsala tagit sig an sin debutsäsong. Jag tycker de har matchvinnare och sedan tycker jag även att lagets målvakt Emma Holmgren varit stabil.
Jag tror att Uppsala vinner nykomlingsmötet.
 
Eskilstuna - Kristianstad Tips: 0-0
Detta är troligen den mest svårtippade matchen av alla under onsdagen. Anledningen till at jag tycker det är att Eskilstuna vann mot Rosengård på bortaplan och det kräver en fysisk och psykisk urladdning för att klara det. Kristianstad har värsta tänkbara spelschema där de möter alla tippade topplag i de första fyra omgångarna. KDFF behöver poäng och kan säkerligen stänga en del ytor för att bevaka den poäng de går in i matchen med.
Eskilstuna United har på sin hemsida en intervju med motåndarnas kulturbärare Alice Nilsson och där säger hon bland annat:
Vi behöver höja oss några snäpp för att nå dit vi vill och vet att vi har potential.
 
 
Växjö - Rosengård Tips: 0-1
Växjö måste börja stänga sin egna planhalva. Tre insläppta mot Linköping och fyra mot Göteborg är för mycket, men samtidigt lite logiskt. Jag tror inte att småländskorna kommer att bjuda på speciellt mycket ytor åt Mimmi Larsson, Anna Anvegård med flera. Jag tror att de kommer att stå med samtliga tio utespelare på egen planhalva när de försvarar sig och de kommer inte att blotta sig i onödan när de anfaller. Rosengård vinner givetvis denna match men de kommer att få jobba för det och de behöver ha ett högt bolltempo där de behöver flytta på Växjös lagdelar.
FC Rosengård har dessutom värvat in en nygammla spelare i Alexandra Riley, enligt Fotbollskanalen. Ali Riley tillhörde Rosengård mellan 2012 och 2018 och gick sedan till Chelsea, Bayern München och vidare till Orlando Pride. Hon har dessutom över 100 landskamper för Nya Zeeland på sitt cv och är back. På FC Rosengårds twitterkonto säger Riley:
Jag är oerhört glad och tacksam att få möjligheten att spela med FCR under 2020 och representera en klubb och stad som betyder så mycket för mig.
 
Djurgården - Vittsjö Tips: 1-0
Det såg lite grand ut som att Djurgården lyfte kvalitetsmässigt mot Linköping på bortaplan senast. Jag tycker att Olivia Schough och Malin Diaz såg vassa ut och det är viktigt för DIF:s offensiv.
Vittsjö upplever just nu en tuff period med många skador på viktiga spelare. Dessutom har de Clara Markstedt avstängd och uttalanden från klubbledningen om att stänga ligan tyder på stress. Dock har klubben värvat en ny forward. Det handlar om en 28-årig forward från Australien vid namn Emily Gielnik, som var med i den australiensiska VM-truppen 2019. Hon uppges vara över 180 centimeter lång och trygg med bollen samt en bra djupledsspelare. Dock är inte Gielnik klar ännu på ett par veckor eftersom hon väntar på utressetillstånd. Enligt Vittsjös sportchef, Magnus Sångberg, kan ytterligare nyförvärv ansluta till klubben inom kort. 
 
#1 - - Gert:

Bara ett litet påpekande. Tror faktiskt inte att Thomas Mårtenssons uttalande beror på stress, eftersom han framförde, de egentligen ganska sunda, tankarna på en stängd serie redan i maj. Han menade då att både skador, p g a ett pressat spelprogram, och eventuell covid19-smitta kunde drabba lagen väldigt olika. Så därför föreslog han en stängd serie, där man spelar om medaljerna och CL-platserna men inget lag flyttas ner, där två lag från elitettan flyttas upp.