Växjö värvar in forward, toppmöte och lika ovisst i denna omgång

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Anna Anvegård, Elisabet Gunnarsdottir, Emily Gielnik, Emma Koivisto, Ini-Abasi Umotong, Janke Preuss, Jennifer Falk, Jessica Samuelsson, Joel Riddez, Jonas Walfridsson, Julia Roddar, Jörgen Ericson, Mats Gren, Mimmi Larsson, Pauline Hammarlund, Pierre Fondin, Rebecka Blomqvist, Sandra Adolfsson, Sofie Svava, Stellan Carlsson, Zećira Mušović
Hur i hela friden ska spelarna hinna att återhämta sig? Match typ var fjärde dag. Resor. Inget lag i allsvenskan kommer att kunna ha någon vettig träning och det är till och med så att en simpel bloggare har svårt att hålla jämna steg med det mördande matchprogrammet. Idag spelas omgång 7.
 
Debatten om skador har varit i gång och jag antar att beslutsfattarna inom svensk fotboll sitter och håller andan varje omgång, så att det inte ska bli flera skador. Den risken är överhängande och redan nu har det gått hårt åt många trupper. 
I takt med att matcherna duggar tätt och slitagen är påfallande så kan det också komma att bli ett antal "konstiga" resultat framöver. Redan i förra omgången skrällde det på ett par arenor; framförallt i Norrland. Jag tror att vi kan få se flera skrällar och det kan ha den enkla anledningen att topplagen någonstans går ner sig någon procent mot lagen som haft det tufft så här långt. Gör man det så straffas man eftersom alla lag är bra och alla lag på högsta nivå har kvaliteter till att vinna matcher. 
 
I går kom ett besked från herrarnas allsvenska att AIK gör sig av med Rikard Norling, som huvudtränare och utan att veta ett skvatt om det så tror jag att det är ett gigantiskt misstag. Det fick mig också att fundera på damernas allsvenska. Jag tror inte att det finns någon i damernas allsvenska som riskerar att få gå samma väg som Norling. Om Vittsjö vore AIK så hade inte Thomas Mårtensson suttit kvar, men det finns ingen risk att han skulle få lämna. I fjol fick Djurgårdens dåvarande tränare Joel Riddez sparken. Efter sex omgångar i fjol hade DIF tre poäng och tog ytterligare tre i omgång 7. Riddez fick lämna klubben inför omgång 15 och då hade Djurgården tagit nio poäng. Jag är tveksam till att DIF skulle vilja gå samma runda med Pierre Fondin, som tränar klubben nu. 
Om jag någonstans skulle uppskata riskerna för de allsvenska tränarna så kan det vara så att Växjös tränarstab har störst risk att inte få fortsätta. Mats Gren och Jörgen Ericson sitter säkert. Jonas Eidevall sitter säkert. Stellan Carlsson sitter säkert. Elisabet Gunnarsdóttir sitter säkert. Med tanke på att Linköping verkar ha rett ut stormen av kritik och presterar bra resultat och fotboll så sitter Olof Unogård säkert. Uppsala har inlett över förväntan så Jonas Walfridsson sitter också säkert. Robert Bergström har byggt upp något bra i Umeå och lär inte riskera att få lämna.
Jag kan tänka mig att även Stefan Ärnsved sitter säkert, men förluster likt den mot Rosengård får inte upprepas allt för många gånger.
Mitt budskap med ovanstående genomgång är att jag tycker att damallsvenskan har ett bättre tålamod och det borgar för en hållbarhet såväl ekonomiskt som sportsligt och det är bra. Att AIK sparkar en klubbikon skapar enbart oordning och kaos.
 
Redan på idag är det dags igen. Fyra matcher ska spelas och återigen kommer det att bli svårt att förutsäga hur det ska gå. Jag hade två bra veckor med rätt i de flesta tipsen, men förra veckan var jag inte riktigt rätt på det.
 
Onsdagens matcher:
 
Kristianstad - Piteå Tips: 2-1
Piteå har fått en hotellägare i Eksjö som förbarmat sig över laget och låtit dem bo där gratis. Första gången de övernattade där var inför matchen mot Vittsjö och det var så pass bra logi att de kunde åka tillbaka med full pott. Jag skulle tro att laget har samma upplägg i de kommande matcherna mot Kristianstad i morgon och Rosengård på söndag. 
Denna match är riktigt viktig för båda lagen. Piteå behöver i alla fall ha med sig minst tre poäng från sin road-trip till Skåne om de ska hanka sig kvar i toppen. Kristianstad kan och får inte tappa i de två kommande hemmamatcherna. Laget möter, som sagt, PIF i dag och tar sedan emot Umeå på söndag.
I förra matchen, mot Djurgården, hamnade laget i en rejäl uppförsbacke och låg under med 3-0, som vändes till ett kryss och 3-3. 
Piteå kan knappast vara nöjda med en förlust mot tippade bottenlaget Växjö och är säkert sugna på revansch. Ska de ta med sig någon poäng från Skåne så behöver det nog bli mot KDFF, men jag tror inte att de gör det. Jag tror att de blir nollade denna rundan till södern och därmed kommer de att halka efter den absoluta toppstriden, medan Kristianstad närmar sig den.
 
Vittsjö - IK Uppsala Tips: 1-0
Uppsala har gått över allas förväntningar och skrapat ihop sju poäng. Dessa poäng kommer inte att räcka till att hålla sig kvar, utan de behöver ett antal poäng till. I fjol klarade sig Djurgården kvar med 14 poäng. Året dessförinnan klarade sig LB07 på 26 och 2017 klarade sig Vittsjö på 23. Utifrån detta så behöver Uppsala ytterligare cirka 13-14 poäng, men det är onekligen en bra start de fått och de sju poängen kan ingen ta ifrån dem. 
Vittsjö är motsatsen till en bra start. De har det blytungt med skador och stolpe ut i alla matcher. Det kan inte hålla på så. Vittsjö har spelare som kan avgöra matcher. De har ett hyfsat innermittfält, som visserligen inte är lika bra som 2019 och de har en backlinje som anförs av Sandra Adolfsson. Dessutom gjorde Shannon Lynn ett par svettiga räddningar senast så hon torde vara inne i spelet nu.
Vittsjö verkar fortfarande vänta på utresetillstånd för sin nya forward, Emily Gielnik samt att nyvärvade målvakten Janke Preuss ska bli spelklar.
 
Djurgården - Eskilstuna Tips: 1-3
Eskilstuna behöver vinna om de inte ska stå kvar på perrongen när topplagens tåg rullar. Just nu är de tre poäng efter fyran Piteå och fem efter Linköping på tredje plats. Bakom dem jagar Kristianstad, Örebro och Uppsala. Med fel resultat för Eskilstuna idag kan de i värsta fall bli inblandade längre ner på den undre halvan.
För Djurgården är läget också pressande. Vid en förlust kan de åka ett snäpp längre ner och ett snäpp närmare nedflyttning.
Eskilstuna gjorde en bra andra halvlek mot Vittsjö senast och borde gått stärkta ur det. Djurgården avslutade senaste matchen mot Kristianstad med att tappa en 3-0-ledning till 3-3. Det positiva för DIF var att de visade sig själva att de kan rå på många lag och dessutom göra mål. Det negativa är naturligtvis att de inte lyckades stänga matchen.
 
Linköping - KIF Örebro Tips: 1-1
Örebro gick på en riktig käftsmäll nere i Malmö när de föll med hela 6-0 senast. Efter en sådan förlust vill man för det första bara glömma det och sedan sätta sig upp på hästen igen.
Linköping gick på en, om möjligt, ännu tuffare förlust när det tappade en 2-0-ledning mot Umeå till förlust med 3-2. 
Det är väl ingen vild gissning om såväl Olof Unogård i Linköping och Stefan Ärnsved i Örebro pratat lite grand om lagets försvarsspel under veckan. Jag tror att båda lagen är väldigt intresserade att inte släppa till allt för många målchanser.
Örebro har haft det svårt mot LFC i allsvenskan och i fjol föll de borta med 4-1 och hemma med 3-1. Faktum är att Örebro inte slagit Linköping i allsvenskan sedan 2015 och de får nog vänta ett tag till på en seger mot LFC.
 
Torsdagens matcher:
 
Göteborg - Rosengård Tips: 2-1
Den riktiga tungviktsmatchen spelas på torsdag. Den går i Göteborg, på Valhalla, med matchstart klockan 19.00. Det är de två bästa lagen i Sverige och matchen döms av Sveriges bästa domare; Tess Olofsson. Enligt väderprognosen ska det bli runt 20 grader och sol. Förutsättningarna verkar således vara optimala. 
Inför matchen lagen emellan har båda lagen gjort 15 mål och båda har släppt in två mål. Göteborg har tappat två poäng mot Eskilstuna när de spelade oavgjort mot dem. Rosengård gick även de på en mina mot samma lag när de tappade alla tre poängen mot Eskilstuna på hemmaplan.
Detta är en match som kan sluta hursom helst, men jag tror att Göteborg vinner den och det grundar jag på att jag ändå tycker att de varit mest stabila och på ren magkänsla.
Rosengård fick det till att lossna senast mot Örebro och det tar laget givetvis med sig som en trygghet inför matchen. En annan fördel Rosengård har är att de fått en extra dag att vila på eftersom de spelade i fredags medan Göteborg spelade på lördagen. Dessutom hade Rosengård hemmamatch medan Göteborg åkte buss till Uppsala, som är cirka 95 mil tur och retur.
Varför tror jag då att Göteborg ska vinna denna match? För det första så tycker jag att Göteborgs forwards sett något mera vassa ut och det är mera en känsla än fakta. Mimmi Larsson och Anna Anvegård har nämligen samma målfabrikation som Rebecka Blomqvist och Pauline Hamarlund; det vill säga sex stycken. 
Jag tycker att Göteborgs kanter är marginellt vassare än Rosengårds och jag tror att Julia Roddar och Emma Koivisto tar hand om de postionerna. I Rosengård kommer det förmodligen bli Jessica Samuelsson och Sofie Svava. 
När det kommer till lagens backlinjer så tycker jag att det känns relativt lika och på mittfältet likaså. Att jag tycker att det central mittfältet är lika bygger på att Vilde Bøe Risa kommer till start. Hon lämnades hemma senast mot Uppsala, och det berodde troligen på att man ville vila henne inför denna matchen. På målvaktssidan är det också riktigt jämnt. Jennifer Falk har hållit nollan i fyra raka matcher och Zećira Mušović i tre.
Ovanstående resonemang leder egentligen ingenstans mer än till att detta är de två bästa lagen i ligan som möts. Båda trupperna är i form. Min magkänsla säger att det blir Göteborg som vinner rond ett av två lagen emellan.
 
Växjö - Umeå Tips: 1-1
Ini-Abasi Umotong. Första segern. Hemmaplan. Det är tre ingredienser som talar för att Växjö vinner mot Umeå i morgon.
Ini-Abasi Umotong är anfallare och en spelare som Växjö precis värvat till sig. Hon är 26 år och är en nigerianska som spelat för Brighton i England. Med tanke på att Växjö endast gjort två mål på sex matcher så är forwards som gör mål synnerligen viktiga att få in för Växjö.
Växjö knep också en synnerligen överraskande seger uppe i Piteå och det har givetvis givit laget självförtroende. Sedan har laget på nytt drabbats av en svår knäskada och det på mittfältaren Alexandra Jonasson och det verkar som att skadeeländet inte tar slut för laget.
Umeå har också boostats med lite självförtroende sedan laget vände och vann på hemmaplan mot Linköping senast. Nu är de på en roadtrip i Skåne och möter Växjö i dag och Kristianstad på söndag. Värsta tänkbara scenariot för UIK är noll poäng och ska de ta något poäng denna vecka så är det mot Växjö.