"De har verkligen rest sig ur askan och fått i hop ett lag"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Cali Farquharson, Cassandra Korhonen, Ebba Wieder, Ebere Orji, Elin Landström, Emma Holmgren, Frida Leonhardsen Maanum, Hanna Bennison, Heidi Kollanen, Johanna Alm, Jonas Walfridsson, Josefin Harrysson, Jutta Rantala, Kajsa Lind, Karin Lundin, Katie Fraine, Lisa Hurtig, Matilda Haglund, Mia Carlsson, Michelle De Jongh, Nathalie Björn, Nicole Odelberg Modin, Nilla Fischer, Olga Ahtinen, Petra Johansson, Sandra Adolfsson, Sanne Troelsgaard
I dag spelades fem av sex matcher av allsvenskan. Det blev favoritsegrar rakt igenom. I morgon fullbordas den femte omgången med Göteborgs match hemma mot Djurgården.
 
Redan efter fem omgångar kan man se tendenser och trender i OBOS Damallsvenskan. Jag tror inte att Linköping är en one hit wonder. Jag tror att de är precis så bra som de visat så här långt. De har en mix av rutinerade pjäser som Nilla Fischer, Petra Johansson, Johanna Alm och Elin Landström. Dessutom har de en riktigt bra mittfältsdirigent i Frida Leonhardsen Maanum. Klubben tappade många spelare inför denna säsongen och tvingades värva in nya. Inte mindre än 12 nya spelare finns i truppen och i mitt tycke är det framförallt Olga Ahtinen och Ebere Orji som sticker ut. Denna anrättning kryddas med talangfulla spelare som Alva Selerud. Det som smärtar mig en aning i detta bygge är att man inte längre har en egen talangverksamhet. Den har man i stället tillsammans med BK Kenty. Det kan gå, men jag tror mest på att ha en egen verksamhet där man kan förädla talanger. 
 
I toppskiktet av årets allsvenska ligger just nu Linköping, Rosengård, Piteå och Göteborg. Överaskningarna är Piteå och just Linköping. Jag trodde att det skulle bli ett litet mellanår för PIF igen men än så länge tar de sina poäng.
Djurgården har fått en del kritik av mig sedan jag startade bloggen och även om de inte tagit mer än fyra poäng så har de presterat bättre än på länge och det borgar för att poängen ska trilla in.
Att Växjö och Umeå skulle ligga i botten är ingen jätteöverraskning men jag trodde att även Uppsala skulle vara där. Så här långt har de överträffat mina förväntningar på dem. Tränare Jonas Walfridsson har kanske lärt sig läxan från sin tid då han tränade IFK Kalmar i allsvenskan. Ibland måste man spela lite syniskt och det tycker jag att laget gör emellanåt och det ger nödvändiga poäng.
Att Vittsjö skulle vara indragna i bottenstriden trodde nog inte många men laget har haft en sagolik otur med skador och med tanke på att truppen är tunn så tar det oerhört hårt.
 
KIF Örebro - Växjö 1-0
Att Karin Lundin kan göra mål vet vi sedan tiden i Kungsbacka DFF i Elitettan. Då gjorde hon runt 40 mål på cirka 80 matcher. Hon gick sedan till Göteborg där hon lite drunknade i konkurrensen och exempelvis lyckades hon inte göra ett enda mål i allsvenskan för Göteborg i fjol. Det jag såg av Karin Lundin i fjol var inte speciellt bra, men i Örebro är det bra. Hon verkar ha fått ett självförtroende och det grundar sig så klart på att hon får kontinuitet och speltid. Även fast Växjös målvakt Katie Fraine gjorde en riktigt bra match så tvingades hon kapitulera vid ett tillfälle och det var när just Lundin nickade in matchens enda mål efter en dryg timme. 
KIF Örebro dominerade kraftigt och Heidi Kollanen försökte överlista Fraine i målet vid fem-sex tillfällen utan att lyckas. Även Cali Farquharson hade fyra-fem lägen utan att lyckas.
 
1-0 Karin Lundin (62)
 
Umeå - Rosengård 0-3
Rosengård hade inga större problem med Umeå utan vann klart med 3-0. Dock verkar det som att Rosengård har svårt att få hål på motståndarna. I förra omgången gjorde laget 1-0 först i den 45:e matchminuten. Mot Umeå kom första målet först i 43:e och det var talangen Hanna Bennison som satte det sedan Nathalie Björn frispelat henne.
Rosengård hade ett spelövertag men Umeå lyckades freda sitt mål i andra halvleken ända fram till 82:a matchminuten, då Katrine Veje gjorde sitt första mål sedan återkomsten till klubben. 3-0 gjordes av Anna Anvegård i den 86:e.
 
0-1 Hanna Bennison (43)
0-2 Katrine Veje (82)
0-3 Anna Anvegård (86)
 
Kristianstad - Uppsala 2-1
Uppsala är sannerligen ingen blyg nykomling i allsvenskan. Så här långt har laget plockat sju poäng och man var inte helt borta mot Kristianstad heller. Ett bevis på att Uppsala är en nykomling som inte ber om ursäkt för sig var situationen innan lagets ledningsmål när Nicole Odelberg Modin ger Kristianstads Mia Carlsson en liten spark på benet så att hon trillade. I momentet efter satte Cassandra Korhonen ledningsmålet för Uppsala. Jag kan förstå KDFF-spelarnas protester, eftersom det borde varit frispark.
Kristianstad kom igen och kvitteringen kom efter en dryg timme och det var Jutta Rantala som drog på ett skott från distans som letade sig in i Uppsala-målvakten Emma Holmgrens högra kryss. Med en kvart kvar kom ledningsmålet genom Josefin Harrysson, som endast varit på plan i drygt tio minuter.
 
0-1 Cassandra Korhonen (51)
1-1 Jutta Rantala (61)
2-1 Josefin Harrysson (76)
 
Linköping - Eskilstuna 1-0
Eskilstuna hade verkligen behövt vinna denna matchen för att ha en chans att haka på den övre halvan. Nu är laget i stället indraget i bottenstriden. Många trodde att United skulle vara ett topplag, och det kan de fortfarande bli eftersom serien ännu är i sin linda. Det börjar dock att skikta sig och Eskilstuna är just nu åtta poäng efter ledande Linköping och sex ifrån tredjeplacerade Piteå.
Linköping är just nu en maskin och det är definitivt det lag som imponerat mest på mig. De har verkligen rest sig ur askan och fått i hop ett lag och ett spel som kan bära långt. Frida Leonhardsen Mannanum har jag nämnt tidigare och idag gjorde hon matchens enda mål. Ebere Orji är en annan spelare som imponerar. Liksom Olga Ahtinen, Petra Johansson och Johanna Alm. Jag tycker att Elin Landström radar upp bra matcher och prestationer och överbelastar kanten gång på gång. 
Eskilstunas Felicia Rogic fick en chans på slutet att kvittera men då tog LFC:s målvakt Matilda Haglund risken att stänga hennes löpning så att Lisa Hurtig hann dit för att rensa bort bollen. Det borde varit minst varning på Haglund, eftersom hon tog bort en klar målchans.
 
1-0 Frida Lenonhardsen Maanum (28)
 
Vittsjö - Piteå 0-1
Marginalerna är verkligen inte med Vittsjö i år. Mot Piteå gjorde laget en ganska bra insats och borde kunnat tagit ledningen redan efter fem minuter efter en hörna slagen av Ebba Wieder. Michelle De Jongh träffade stolpen och på stolpreturen försökte Sandra Adolfsson hitta rätt och hade inte bollen tagit på Kajsa Lind så hade bollen gått i mål. Den situationen är så typiskt för Vittsjö just nu. Först stolpe och sedan en räddning nära mållinjen av egen spelare är inte annat än oflyt.
Annars är Vittsjös offensiv bättre balanserad nu eftersom Michelle De Jongh åter är på högerkanten, där hon gör mest nytta för sitt lag. Heather Williams har tagit platsen bredvid Clara Markstedt som forward och det blir en bättre offensiv tyngd.
Piteå fortsätter att vara en lagmaskin och det personifieras av spelare som Josefin Johansson, Julia Karlernäs och Elle Löfqvist. Sedan har de även finess i form av Fernanda Da Silva som likt Ingemar Stenmark sick-sackade sig förbi Lisa Klinga, Sandra Adolfsson och Kajsa Lind vid matchens enda mål.
Piteå är med i toppen. De vinner sina matcher. De gör det där förlösande målet. Jag saknar dock spelet och jag tycker inte att laget imponerat stort spelmässigt så här långt, men de vinner och de hakar på i toppen och är endast två poäng efter Linköping. Starkt.
 
0-1 Fernanda Da Silva (55)