"Står de pall mot Göteborgs offensiv så är jag beredd att omvärdera min inställning"

Publicerat i: Allmänt Beata Kollmats, Cali Farquharson, Elise Kellond Knight, Emma Koivisto, Emma Östlund, Frida Abrahamsson, Hayley Dowd, Johanna Nyman, Julia Roddar, Kayla Braffet, Lina Hurtig, Maja Regnås, Moa Olsson, Natalia Kuikka, Nathalie Hoff Persson, Nellie Lilja, Pauline Hammarlund, Rebecka Blomqvist, Stina Blackstenius, Therese Simonsson, Tove Almqvist
KIF Örebro hade inga större probelm att vinna över Umeå IK på bortaplan. Det blev 2-0 till gästerna och karin Lundin blev den stora matchvinnaren.
 
Jag ska först börja med detta trista helvetet som kallas skador. Det har varit lite för mycket av den varan så här i inledningen av damallsvenskan.
Linköpings Lina Hurtig är knäskadad, Vittsjös Tove Almqvist är korsbandsskadad, Kristianstads Moa Olsson är korsbandsskadad, Göteborgs Beata Kollmats är korsbandsskadad, Göteborgs Emma Berglund är vadskadad. I gårdagens match mellan Umeå och Örebro satte sig hemmalagets Johanna Nyman ner på gräset med någon form av knäskada. Idag kom ett tungt besked för Kristianstads Elise Kellond Knight, som också ådragit sig en allvarlig knäskada.
Jag lider med samtliga spelare som, i många fall, har en lång rehab framför sig. Många av de nämnda spelarna ovan är också stora profiler för ligan och därmed tappar allsvenskan många stjärnstarka spelare. Givetvis tappar också klubbarna i slagstyrka, vilket kan påverka tabellpositionen. 
Jag hade verkligen sett fram emot att få se Elise Kellond Knight den här säsongen, eftersom jag tyckte att hon visade väldigt stora kvaliteter som kantspelare till vänster i Kristianstad. 
 
Jag kan heller inte låta bli att spekulera kring varför det blivit så många knäskador så här i inledning. Jag är ingen expert på området, men det kommer säkert någon form av expertutlåtande lite längre fram.
Jag tror att det kan bero på att försäsongen med bara träning och inga matcher kan spela roll. Träna är en sak och spela match en annan. Belastningen muskulärt är en helt annan sak i match och tacklingarna är annorlunda i match, jämfört med träning. Även mentalt är match en helt annan sak, då spelarna hela tiden måste vara beredda. Med tanke på matchfrånvaron under en längre tid så är inte spelarna tävlingsberedda perceptuellt. Det kan mycket väl vara ett covid-19-problem med så många skador och då menar jag att lagen och spelarna stått utan matcher under en längre tid än normalt. Jag förbannar skadorna och jag förbannar covid19. Jag tror givetvis också att det tätare matchschemat har betydelse. Det blir svårt för klubbarna att periodisera sin träning på samma sätt som normalt. Många lag kommer exempelvis att spela fem matcher på 19 dagar i juli så tyvärr tror jag att vi kommer att få se fler knäskador under juli.
 
Till något roligare, åtminstonde för KIF Örebro. I går spelade Örebro på bortaplan mot Umeå. Det blev seger med 2-0 och jag tycker nog att det hade kunnat bli mera. Umeå har Therese Simonsson som ett stort hot för motståndarna och hon kommer säkerligen att kunna rädda en del poäng för UIK. Dock ser jag inte så värst många fler hot i laget och efter det vi sett så här långt av allsvenskan så ser Umeå tyvärr lite för svaga ut offensivt. Jag tycker nog att de behöver ha in nyförvärvet från Örebro, Kayla Braffet i startelvan. Kanske ska också Briana Campos starta för laget.
KIF Örebro var klart bättre är Umeå och gjorde en bra resa i norra Sverige. En seger och en oavgjord kan inte betecknas som annat än väldigt bra.
I matchen mot Umeå så tycker jag att det fanns många bra prestationer och om man börjar uppifrån så har KIF onekligen hittat rätt med Heidi Kollanen och Karin Lundin. I går gjorde Lundin båda målen och assisterades av Kollanen på ett av dem. På det andra målet glömde Umeå helt bort henne på bakre stolpen efter en hörna slagen av Frida Abrahamsson. På mittfältet tyckte jag att både Nellie Lilja och Nathalie Hoff Persson gjorde en väldigt bra match och var spelare som vann många andrabollar och balanserade mittfältet på ett bra sätt. Sara Lilja Vidlund är ofta ett hot och ibland är även Cali Farquharson det men jag önskar mig mera av henne. 
Jag har dock fortfarande frågetecken kring backlinjen och om den kommer att hålla för Örebro. Jag är medveten om att såväl KIF:s tränare som viss media berömmer lagets försvarsspel, men jag ser att laget har problem när de ställs mot starka djupledsspelare och de tvingas löpa mot eget mål. Där är Örebro sårbara. I nästa match ställs Örebro mot Göteborg och då får vi se hur backlinjen löser Rebecka Blomqvist, Pauline Hammarlund, Julia Roddar, Stina Blackstenius, Natalia Kuikka och Emma Koivisto. Det blir ett elddop för KIF:s försvarsspel och står de pall mot Göteborgs offensiv så är jag beredd att omvärdera min inställning.
Än så länge är Örebro en positiv överraskning för mig och fyra poäng på sin Norrlands-turné är riktigt bra.
 
Till sist...
...så har Hammarby värvat in Petronella Ekroth från Roma och det kommer säkerligen förstärka truppen i jakten på allsvenskan.
...så har jag glömt att kommentera att det spelades derby i Halmstad för ett par veckor sedan mellan Halmia och Halmstads BKi division 1 mellersta Götaland. Halmia är fortfarande bäst i stan eftersom de vann med 4-2.
...så är AIK obesegrade i Elitettan. Fem matcher och 15 poäng, 15 mål gjorda och endast två insläppta. Det ser bra ut norr om Stockholm.
...så vann Kvarnsveden sin första match för året när de besegrade Älvsjö på bortaplan.
...så leder Hayley Dowd skytteligan i Elitettan med sex gjorda mål.