"Forwards vill, ska och bör göra mål"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Amanda Edgren, Ebere Orji, Elin Karlsson, Elli Pikkusjämsä, Emma Jeppsson, Emma Östlund, Johanna Nyman, Jutta Rantala, Maja Regnås, Malin Diaz, Olivia Schough, Stina Lennartsson, Tilde Lindwall, Zabibu Nduwimana
Damallsvenskan börjar att sätta sig. Serien ser ut att ha fått tre skikt; fyra topplag, fyra eller fem mittenlag och tre bottenlag. Serien är lång och det kan fortfarande ändra sig men jag tror inte att det ändrar sig nämnvärt i omgång sex.
 
Göteborg ser starka ut och de leder också serien på samma poäng (13) som Linköping. De skuggas av Rosengård och Piteå, som är en respektive två poäng efter och det är dessa fyra lag som utgör toppskiktet just nu.
I nästa skikt är det Örebro som ligger bäst till, på en femte plats och de är tre poäng efter topplagen. Örebro har Uppsala och Kristianstad strax bakom sig. Eskilstuna har tagit fem poäng och har inte rosat marknaden på det sätt som många trodde, men jag räknar in dem, tillsammans med Djurgården, i mittenskiktet ändå.
I bottenskiktet ligger just nu Vittsjö, Växjö och Umeå. Vittsjö har varit med i samtliga matcher i år men har haft svårt att vinna. De behöver känna att de har lite medflyt och det kan de mycket väl få känna på i helgen. Växjö och Umeå har många klara förluster bakom sig och det ser mörkt ut för båda lagen.
 
Fredagens matcher:
 
Umeå - Linköping Tips: 0-1
Det börjar bli hög tid att knipa poäng för Umeås del, inte minst för att visa sig själva att de klarar av spel i högsta serien. Laget har endast tagit en poäng och ligger näst sist. Dessutom har man drabbats av två korsbandsskador (Johanna Nyman och Zabibu Nduwimana). På fredag tar laget emot Linköping på den hårt kritiserade mattan som ligger på Umeå Energi arena och de gör det med två tunga matcher mot Rosengård och Uppsala i bagaget. Båda har slutat med förlust med 3-0. Jag tror att UIK behöver stänga ytor och spela ett spel som ökar chanserna att ta poäng. Jag tror dessa chanser ökar om man stänger fler ytor på defensiv planhalva. Frågan är om de klarar det.
Linköping har hållit nollan i tre av fem matcher och är svåra att få hål på. Dessutom har man en glödhet Ebere Orji längst fram, som just nu snittar ett mål per match. Det kommer inte att bli en parkprommenad för Linköping. De kommer att få jobba för det, men de kommer att vinna denna match.
 
Rosengård - KIF Örebro Tips: 0-0
Rosengård kommer från två matcher där de vunnit med 3-0 och det har varit mot Växjö och Umeå. I dessa matcher har man vunnit relativt komfortabelt, men de har haft en del problem att få hål på motståndarna. Nu ska man vinna mot KIF Örebro, men jag är inte säker på att de gör det. Jag har varit skeptisk till Örebros försvarsspel och att de inte skulle kunna ersätta Emma Kullberg. I de fyra senaste matcherna har laget släppt in två mål och jag tycker att backlinjen har fått en ny ledare i Emma Östlund. Maja Regnås är heller ingen backlinjespelare som motståndarna kan småjoggar sig förbi. Det gör ganska ont att ta sig förbi Regnås, som jag anser vara en bra spelare i en mot en-spelet. Jag tycker vidare att Elli Pikkusjämsä tagit sig an den defensiva mittfältsrollen på ett bra sätt. 
 
Lördagens matcher:
 
Piteå - Växjö Tips: 4-0
Piteå är ett av ligans stora utropstecken och ligger just nu på en fjärde plats och är obesegrade. Jag tycker att de har gjort sitt jobb, vunnit sina matcher men jag tror att det finns ytterligare växlar att dra på spelet. Sedan har inte PIF vunnit på hemmaplan ännu. De har 2-2 mot Linköping och 1-1 mot KIF Örebro. Nu spräcker de den sviten och jag tror att de gör det med råge.
Växjö har inte gjort mål på de senaste tre matcherna och har tre förluster med totalt 0-8. Dessutom leder de ligan i antalet korsbandsskador med hela tre stycken. Elin Karlsson, Emma Jeppsson och Stina Lennartsson är alla försatta ur spel på grund av knäskador på korsbandet. Just nu kan jag inte se vad som ska rädda Växjö. På fem matcher har de gjort ett mål och släppt in hela 12. Dessutom gjorde laget det målet på straff genom Signe Holt Andersen, så laget har ännu inte gjort något spelmål.
 
Uppsala - Göteborg Tips: 0-3
Uppsala har, som tidigare sagts, imponerat. Laget har tagit sju poäng på de inledande omgångarna. De har skakat lag som Kristianstad och Piteå. De har besegrat såväl Djurgården som Umeå och de har plockat poäng som kommer att bli viktiga i slutändan. Hur det än är så tror jag inte att Uppsala kommer att fortsätta att plocka poäng, utan de kommer så småningom hamna på den undre halvan. Just nu är de precis i mitten. 
Göteborg har medgång just nu. De leder serien, har gjort flest mål, släppt in minst antal mål och börjar dessutom att bli hyfsat skadefria. Utifrån vad man kan se på tv så är väldigt många i bra form och presterar bra. Det är många spelare som tar löpningar och det ställer till en massa oreda i motståndarnas försvarsspel och framförallt så skapar det mycket för det egna laget. Mot Djurgården tog laget 24 avslut, mot Örebro 19 och mot Växjö 24. Det ger totalt 67 avslut. Det ska jämföras med Rosengårds 36, Linköpings 19 eller Piteås 30 på samma antal matcher. Att komma eller ta avslut genererar mål och grunden till att komma fram till lägena är att ta löpningar och där känns Göteborg som det vassaste laget i serien just nu. Jag tror inte att Uppsala kommer att palla detta tryck.
 
Eskilstuna - Vittsjö Tips: 1-1
Varken Eskilstuna eller Vittsjö har tagit något poäng de senaste två matcherna. United föll senast mot Linköping med 1-0 och matchen innan dess mot Kristianstad med 3-2. Det finns en massa bra kvaliteter i Eskilstuna. Jag har alltid gillat Felicia Rogic sätt att hota med sina löpningar. Vaila Barsley i backlinjen, Loreta Kullashi och Halimatu Ayinde är andra högkaratiga spelare i truppen. Dock känns det som att fokus ligger fel, när spelare efter match väljer att prata om hur dåliga motståndarna är så tycker jag att man är fel på det. Eskilstuna måste hitta tillbaka till det som gav segern mot Rosengård. Kan United fokusera på sin egna prestation så vinner de mot Vittsjö. 
I Vittsjö börjar man nog tro på Murphys lag. Precis allt har gått snett för laget så här långt. Skador, utvisningar, stolpe ut och räddningar på mållinjen. Truppen, är som bekant, tunn och det gör att man inte kan använda de fem bytena som är tillåtna för att avlasta spelarna. Senast mot Piteå gjorde man tre byten medan Piteå kunde använda samtliga fem. Jag har ingen aning hur Vittsjö ska ta sig ur detta, men ett sätt är att känna att man får lite flyt i matcherna. Det flytet kan mycket väl infinna sig mot Eskilstuna och jag sticker ut hakan och tror att Vittsjö tar en poäng i Eskilstuna och att man faktiskt kvitterar i slutskedet av matchen. Det skulle ge laget en skön boost.
 
Djurgården - Kristianstad Tips: 2-2
Kristianstad har gjort näst flest mål i serien och släppt in flest. De har släppt in mål i samtliga fem matcher och värst läckage var det i premiären mot Göteborg, där det trillade in fem. Jag hade mina farhågor kring KDFF:s defensiv inför seriestart och än så länge har mina farhågor besanats. Problemet tror jag inte är att de spelar med en trebackslinje. Problemet tror jag snarare ligger i balansen i laget. Många spelare på plan är ganska offensivt lagda. Amanda Edgren och Jutta Rantala, som spelade på kanterna senast mot Uppsala går hellre framåt än försvarar och det får konsekvenser genom att laget har många hot framåt, men är också såbara för omställningar.
Djurgården fick som väntat en tuff match mot Göteborg och föll med 2-0. Dock så finns det en hel del positiva inslag i DIF just nu. Senast släppte man exempelvis fram 18-åriga talangen Louise Hvarfner från start på centralt mittfält. På klubbens hemsida säger man att man valde att rotera på lite spelare för att minska på belasningen, och det tycker jag verkar klokt. Det bör kunna ge lite effekter mot Kristianstad. Malin Diaz, Olivia Schough och Tilde Lindwall inledde på bänken mot Göteborg, och alla tre kom in runt mitten av den andra halvleken. Djurgårdens problem är målskyttet. De har endast gjort fem mål så här långt och dessa mål har kommit i tre av matcherna; itvå har man gått mållösa. Forwards som inte gör mål brukar säga att det inte spelar någon roll vem som gör målen, men det menar jag bara är ett försvar. Forwards vill, ska och bör göra mål och Djurgårdens forwards gör allt för få mål.