”Jag tror att Kristianstad, som underdog, tar poäng”

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alexandra Benediktsson, Alva Selerud, Amanda Edgren, Anna Csiki, Ayinde Halimatu, Cassandra Korhonen, Clara Markstedt, Cornelia Kapocs, Ebere Orji, Elise Kellond Knight, Eveliina Summanen, Felicia Rogic, Fernanda Da Silva, Frida Leonhardsen Maanum, Heather Williams, Jelena Čanković, Julia Tunturi, Loreta Kullashi, Malin Diaz, Melina Loeck, Michelle De Jongh, Mie Leth Jans, Mimmi Larsson, NIna Jakobsson, Natalia Kuikka, Nilla Fischer, Olga Ahtinen, Olivia Schough, Petra Johansson, Rachel Bloznalis, Sanne Troelsgaard, Svava Rós Gudmundsdóttir, Therese Sessy Åsland, Tilda Persson, Tilde Lindwall, Vaila Barsley
KIF Örebro och Umeå spelade redan i onsdags. Under fredagen och lördagen ska övriga matcher avgöras. Det är givet att Vittsjö och Kristianstad är den mest intressanta fighten; åtminstonde om du frågar mig.
 
Vittsjö - Kristianstad Tips: 2-2
Det vankas derby. Det nordostskånska el-clasicot, old firm eller vad man nu vill kalla det. Detta derbyt har dock mera ångeststämpel över sig eftersom inget av lagen ännu tagit något poäng och det är de ensamma om i ligan. Efter lördagens derby har i alla fall ett av lagen tagit tre eller båda tagit ett varsitt. 
Vittsjö får finnas sig att numera vara storasyster, då de gjorde en väldigt stark fjolårssäsong. Kristianstad å sin sida har gjort en väldigt bra värvningssäsong och fått i hop ett väldigt intressant lag. Laget har drabbats av en blytung skada då Elise Kellond Knight uppges ha en korsbandsskada. 
Båda lagen har också värvat in bredd och kompetens. Vittsjö har värvat anfallaren Heather Williams och Kristianstad målvakten Melina Loeck. Ingen av dem är spelklara till derbyt. Vittsjö har Alexandra Benediktsson och Mie Leth Jans på skadelistan och är fortsatt tunna numerärt sett. Vittsjö kommer också med ett stukat självförtroende då de tappade ledning senast hemma mot Linköping. Kristianstad gjorde en bra match mot Rosengård men föll "hedersamt".
Kristianstads försvarsspel har jag tidigare varit tveksam till och jag tror att de kan sättas på prov av såväl Michelle De Jongh och Clara Markstedt i denna matchen. Om Therese Ivarsson kan spela från start så tror jag att det är en fördel för KDFF.
Jag tror att Kristianstad, som underdog, tar poäng i matchen och det grundar jag på att jag tror att lagets mittfält är starkare med Eveliina Summanen, Alice Nilsson, Therese Sessy Åsland, Anna Welin och Tilda Persson. De har dessutom poängspelare i Svava Rós Gudmundsdóttir, Amanda Edgren och Jutta Rantala. Vittsjö har Markstedt och De Jongh. 
 
Göteborg - Växjö Tips: 3-0
Det kommer att bli en relativt enkel resa för Göteborg i den tredje omgången. Visserligen finns Signe Holt Andersen i Växjö och hon fick göra mål senast. Amanda Johnsson Haahr fanns med i laget senast och hade ett par lägen när hon löpte i djupled på högerkanten. Växjö kom också till ett antal lägen senast i matchen mot Uppsala. Jag tyckte att Växjö såg lite bättre ut i försvarsspelet mot Uppsala äni premiären men mot Göteborg kommer de inte att ha någon chans.
Göteborg drabbades av en ny skada då Emma Berglund fick en bristning i vaden senast. Det innebär att laget måste fylla luckan i backlinjen. Det tror jag tränarna Mats Gren och Jörgen Eriksson löser genom att sätta ned Natalia Kuikka och in med Anna Cski. 
Göteborg fick sig en liten knäck i självförtroendet när de tappade två poäng i slutsekunderna mot Eskilstuna, men Växjö kommer guldaspiranten att tugga i sig relativt enkelt. 
 
Rosengård - Eskilistuna Tips: 2-1
Eskilstuna United har inlett med två kryss; mot Göteborg och KIF Örebro. Vid båda tillfällena har man räddat poängen i slutsekunderna. Jag tycker att Eskilstuna har en rad intressanta spelare. Loreta Kullashi, Felicia Rogic, Vaila Barsley för att nämna tre. Sedan tycker jag att Ayinde Halimatu varit bra på centralt mittfält och Julia Tunturi på kanten. Tyvärr räcker det nog inte mot Sanne Troelsgaard,  Caroline Seger, Jelena Čanković, Mimmi Larsson med flera.
Rosengård har visserligen inte gjort fler än två mål på två matcher men de har inte släppt in något och framförallt har de maximala sex poäng på två matcher och är obesegrade.
 
IK Uppsala - Piteå Tips: 0-1
Uppsala har öppnat på ett överraskande bra sätt och segern mot Djurgården i premiären är nog den som imponerat mest på mig, då laget vände ett underläge till seger de sista tio minutrarna. 
Piteå har haft svårt att vinna sina matcher och fick "bara" oavgjort mot KIF Örebro och fick jobba lite grand för segern mot Umeå.
Jag tror dock att PIF är bättre och de har erfarna matchvinnare. Exempelvis Fernanda Da Silva och Nina Jakobsson. Sedan har laget en av ligans bästa mittfältare i Julia Karlernäs. 
Jag tycker att även Uppsala har matchvinnare i Cornelia Kapocs, Cassandra Korhonen och Beata Olsson, men mot erfarena och  taktiskt tydliga Piteå blir det en historisk första förlust för IK Uppsala i allsvenskan. Piteå kommer dock att få jobba för det och det skulle inte förvåna mig om det blir Julia Karlernäs som sätter en straff, sedan Fernanda Da Silva blivit neddragen i straffområdet i den 84:e matchminuten.
 
Linköping - Djurgården Tips: 2-0
Helt plötsligt är LFC ett topplag och det trodde jag inte när serien började. Tränare Olof Unogård har fått utstå en del kritik för sitt ledarskap, men det Linköping visat upp i inledningen tyder på ett tydligt ledarskap i att få ut en spelidé. Han har fått forma ett, till stora delar, nytt lag inför 2020 och så här långt är de obesegrade och kommer så vara efter mötet med Djurgården. Jag tyckte att Linköping var det bättre laget senast mot Vittsjö och jag tycker att det finns många bra spelare i truppen. Frida Leonhardsen Maanum, Petra Johansson, Alva Selerud och Olga Ahtinen bildade senast ett mittfält där det finns såväl talang som rutin, teknik och hårdförhet. Ebere Orij har varit sensationellt bra och nyttigare för laget än vad Stina Blackstenius var i fjol. Nilla Fischer verkar vara på väg mot en bättre form än i fjol och det betyder att LFC:s backlinje har en given ledare i försvarsspelet.
Jag har tjatat om Djurgårdens tillkortakommande i stort sett sedan jag startade denna blogg och jag fortsätter att mena att det är ett lag som underpresterar. Den enda spelare som jag tycker har presterat över tid är talangen Tilde Lindwall. Visserligen har Olivia Schough inlett säsongen på ett ganska bra sätt, men hennes prestationer är allt för ojämna. Malin Diaz hoppas jag på att hon kan blomma ut igen efter skador och det fanns något intressant i hennes spel senast mot Umeå. Längst bak ser nyförvärvet från Umeå Rachel Bloznalis bra ut. Det finns således kvaliteter i laget, men DIF måste upp till bevis snart. Något topplag är de inte men nog borde de kunna vara ett lag som ska kunna hålla sig kvar. Dock kommer de inte ifrån Linköping med några poäng. Detta vinner hemmalaget ganska enkelt och kontrollerat.