"Madelen Janogy: Ta din tid. Hitta lugnet. Hitta glädjen"

Publicerat i: Elitettan, OBOS Damallsvenskan Anna Anvegård, Anna Csiki, Beata Olsson, Cassandra Korhonen, Clara Markstedt, Cornelia Kapocs, Ebba Hed, Ebere Orji, Emmi Alanen, Fernanda Da Silva, Frida Leonhardsen Maanum, Hayley Dowd, Julia Karlernäs, Katrina Guillo, Lina Hurtig, Linda Maserame Motlhalo, Madelen Janogy, Michelle De Jongh, Mimmi Larsson, NIna Jakobsson, Olivia Schough, Portia Boakye, Rebecka Blomqvist, Ria Öling, Robert Bergström, Signe Holt Andersen, Tilde Lindwall
Psykisk ohälsa är ett riktigt gissel för elitidrottare och nyheten om att Madelen Janogys mående berörde mig. 
 
Madelen Janogy är en väldigt bra fotbollsspelare som definitivt hör hemma i landslaget och hade platsat i vilken svensk eller europeisk elitförening som helst. Nyheten om hennes mående och psykiska ohälsa kom i veckan och jag berördes av det. Att komma ur hur man mår mentalt kommer att ta tid och jag kan relatera till det själv. Det fanns en tid i min elitfotbollstid där jag egentligen mådde riktigt dåligt. Jag fortsatte jaga och tänkte att om jag istället väljer den eller den klubben så kommer det att bli bättre. För mig blev det inte bättre förrän jag bröt helt. Jag hade en tid som jag inte gjorde något alls med fotbollen, men det tog mig cirka två år innan jag återhämtade mig och hittade glädjen igen. Efter att ha mått oerhört dåligt, fotbollsmässigt, någon gång runt 2016 och 2017 hittade jag ny energi och glädje igen först 2019. Patric Ljunggren från Sveriges Radio ringde och undrade om jag var sugen på att bli expertkommentator i samband med att Kungsbacka DFF gick upp i allsvenskan. Givetvis tackade jag ja till det och jag kände att fotboll faktiskt var riktigt kul igen. Jag gillade trots allt miljön och jag fick chans att träffa spelare som jag en gång hade coachat.
2020 presenterade Ängelholms FF en satsning på dam- och flickfotbollen som jag gillade. Nu trivs jag med fotbollen igen och jag kommer till träningar där alla vill samma sak. Det finns inga dolda agendor, inga informella ledare som försöker sätta käppar i hjulen, ingen som redan har facit och alla försöker att dra åt samma håll. Idag går jag med glädje till varje träning och jag ser leenden och spelare som verkligen gillar sporten på ett genuint sätt.
Elitfotbollsmiljöer är inte alltid hälsosam. Det är jakt på kilon. Det är jakt på muskler. Det är jakt på kost. Det är jakt på en plats i laget. Det är jakt på egentligen allt och dessutom skuldbelägger man sig själv om det inte går bra för laget eller sig själv. Somliga straffar sig själv när det inte går bra och andra gräver ner sig helt. För en person inom elitidrotten så kan man verkligen prata om ett 24/7-liv med sitt jobb.
Att Madelen Janogy är såpass modig att hon vågar bryta sitt kontrakt med en proffsklubb i Europa talar för att hon kan komma tillbaka relativt snabbt. Att hon vågar komma ut med hur hon mår är ett sundhetstecken för hela idrotten. Jag har under min karriär haft förmånen att stöta på Hammarbys Richard Magyar och han gick ut och pratade om sin psykiska ohälsa. Just nu jobbar jag i Ängelholms FF med HIF:s förra målvakt Matt Pyzdrowski och han har pratat offentligt om psykisk ohälsa. Att Madelen Janogy går ut med detta är så ofantligt viktigt eftersom det inom fotbollen finns ett enormt mörkertal när det gäller just psykisk ohälsa. Det finns så många där ute som biter ihop och kör på och den resan kommer sluta rakt in i väggen, om den inte bromsas upp i tid. 
Madelen Janogy: Ta din tid. Hitta lugnet. Hitta glädjen. Välkommen tillbaka när du mår bra igen och skit i att klubbar jagar din namnteckning. Jag tror ingen klubb får ut något av den namnteckningen förrän du mår bra igen.
 
Apropå Madelen Janogy, så har hon spelat i Piteå och där är Stellan Carlsson tränare. I veckan gick klubben ut med nyheten att han blir kvar i klubben till minst 2023 och till klubbens hemsida säger han:
- Jag brinner för arbetet tillsammans med spelare och ledare och trivs jättebra med både spelare och övriga ledare. Dessutom drivs jag också av den utmaning som det innebär att hålla ett norrbottniskt lag på elitnivå.
 
Jag är lite förvånad över hur utvecklingen av elitettan blivit. Jag har inte sett någon match men jag har följt resultaten. Jag är inte så förvånad att Sunnanå ligger i botten eftersom de jagade nya spelare via sociala medier och det kändes lite panikartat.
Jag är ganska förvånad att Morön hänger med så pass bra som de gör. Det återstår att se om det är kort- eller långvarigt. Hayley Dowd och Katrina Guillou har svarat för fem mål var på de inledande fyra matcherna och det imponerar onekligen.
Jag är också förvånad över att Jitex och Mallbacken är med där uppe i toppen. Vad som förvånar mig i botten är att Kvarnsveden ännu inte tagit poäng.
När det gäller Hammarby så tappade de i premiären mot AIK men har sedan två raka segrar så jag räknar med att de snart är med bland de två bästa lagen i serien.
 
Det är en ny omgång av OBOS Damallsvenskan och det är åter en oviss och spännande omgång. Skånederbyt mellan Kristianstad och Rosengård är hyperintressant. Ska Stina Blackstenius starta och hur ska Eskilstuna stoppa Göteborgs anfallsspel? Vem ska avgöra matchen mellan Vittsjö och Linköping och är KIF Örebros upplägg rätt? Hur tacklar Djurgården misslyckandet i premiären mot Uppsala och ska Uppsala vara obesegrat efter två omgångar?
 
Eskilstuna - Göteborgs FC (Tips: 0-2)
Eskilstuna tog poäng mot KIF Örebro på bortaplan i premiären men man släppte in tre mål, varav ett på en frispark från cirka 60 meters avstånd. Göteborg gasade ifrån Kristianstad i den andra halvleken och vann med klara 5-1 och det var överraskande stora siffror. Rebecka Blomqvist är i bra målform. Nyförvärvet Anna Csiki fick göra mål i sin debut. Stina Blackstenius fanns på bänken och kanske startar nu
Jag tror Göteborg ångar på och vinner denna match relativt enkelt.
 
Växjö - IK Uppsala (Tips: 0-1) 
Jag anade att Växjö skulle få det svårt mot Linköping i premiären och det fick de. Växjö behöver jobba med sin kommunikation i försvarsspelet och sedan måste Signe Holt Andersen få till mål via assists från Emmi Alanen eller Ria Öling. Tyvärr tror jag vägen dit är lång för småländskorna. Kanske för lång.
Jag tycker att Uppsala visade upp kvaliteter som kan avgöra matcher. Lagets fasta situationer där, bland annat, Sara Olai är ett hot för Växjö. Cassandra Korhonen, Beata Olsson och Cornelia Kapocs kan avgöra matcher, men de ska också få bollen till sig och då frågar jag mig om Uppsalas mittfält räcker till? Det kan bli så att Sara Olai nickar in matchens enda mål på hörna efter ett missförstånd i Växjös försvar.
 
Djurgården - Umeå IK (Tips: 1-1)
Djurgården inledde med att imponera i premiären mot Uppsala genom en omställning på högerkanten där Olivia Schough serverade DIF-talangen Tilde Lindwall fram till ledning med 1-0 mot nykomlingen. I den andra halvleken tycker jag att DIF föll in i fjolårets synder. Dåliga beslut i försvarsspelet som ledde till mål och en onödig utvisning på Linda Maserame Motlhalo, som kan ha kostat två poäng. Jag tycker också att Portian Boakye inte ska vara i backlinjen, utan högre upp i banan. Boakye är en bra fotbollsspelare men är inte bra på att försvara sig eller sitt lag.
Umeå kom undan sin premiär med en okej insats, men utan poäng. Laget var inte riktigt nära tre poäng mot Piteå men skapade lite nerv i matchen under de sista fem minuterna. 
Till klubbens hemsida säger UIK:s tränare Robert Bergström:
- Jag är stolt över tjejernas prestation och hur vi står upp och matchar ett så etablerat och stabilt allsvenskt lag som Piteå IF är.
Umeå IK jagade en kvittering medan DIF tappade en ledning i premiären och båda lagen kommer att ta med sig det in i denna matchen. Detta är en väldigt svårtippad match, som jag tror slutar med ett kryss.
 
Kristianstad - Rosengård (Tips: 2-3)
"Arga" Sanne Troelsgaard säger till Fotbollskanalen att hon har stor respekt för Kristianstad och det tycker jag känns som en bra ingång för Rosengård till matchen. Det tyder på ödmjukhet och det är en bra sak att ha med sig in i en fotbollsmatch.
Kristianstad borde haft med sig ett bättre resultat från sin premiär mot Göteborg men inledningen av den andra halvleken sabbade det. Då gick Göteborg från ledning med 1-0 till 3-0 på cirka två minuter. KDFF har sannerligen ingen lätt upptakt, då de möter de två huvudkandidaterna till SM-guldet direkt. Tyvärr tror jag att de går poänglösa från båda dessa matcher. Mimmi Larsson och Anna Anvegård vill säkert göra bättre i från sig mot KDFF än vad de gjorde i premiären. 
 
Vittsjö - Linköping (Tips: 2-1)
Vittsjö var duktigt tillbakapressat i premiären mot Rosengård. Vid vissa tillfällen hade laget åtta spelare i eller runt målområdet. Trots det lyckades inte Rosengård göra mål, förrän i slutet av matchen. Givetvis var det en kalldusch för VGIK. Vittsjö mötte visserligen mästarlaget, men hade endast ett avslut på mål och fyra totalt i matchen, men min fråga är fortfarande om de har den offensiva styrkan. Jag tycker de gör rätt som satsar på Michelle De Jongh i anfallet bredvid Clara Markstedt men hur de än vänder och vrider på det så tappar de i slagstyrka någonstans och det beror på att de inte har någon bred trupp. 
Linköping vann enkelt mot Växjö och det ska de göra. Samtidigt så är LFC en underdog för mig med tanke på hur trassligt det har varit (är?) i klubben. Ebere Orji imponerade med två mål och Frida Leonhardsen Maanum är, i mitt tycke, en av ligans bästa spelare. Dock har heller inte Linköping världens bredaste trupp. Inte ens på hemmaplan hade de full trupp. Avsaknaden av knäskadade Lina Hurtig är kännbar för LFC:s offensiv. Jag antar att det kommer att finnas gott om utrymme på de båda lagens bänkar i Vittsjö på söndag. Jag antar också att de som startar matchen också kommer att fullfölja den. Jag antar också att det kan komma sena mål som avgör. Frågan är vem som avgör. Markstedt? De Jongh? Orji? Maanum? 
Jag gissar på Markstedt...med fjolårets assistdrottning Ebba Hed som framspelare.
 
Piteå - Örebro (Tips: 3-1)
KIF Örebro beger sig ut på en norrländsk roadtrip. De sätter sig i bussen norrut med en poäng i bagaget och med vetskapen att de gjort tre mål mot Eskilstuna i premiären. Jag tror att KIF Örebro gör helt rätt i att stanna i norra Sverige och jag hyllar Svenska Fotbollförbundets matchprogram i detta fall som möjliggör för lag att stanna kvar och ta två matcher på en resa. KIF möter Piteå på söndag och Umeå IK på onsdag (8 juli). Laget åker upp till Umeå redan på lördagen och tar sig de cirka 22 milen till Piteå på matchdagen. Det tror jag däremot är ett feltänk. Jag tror det hade varit bättre att åka till Piteå på lördagen för att slippa en bussresa på söndagen. Det är trots allt bättre att sitta på en buss efter en match än innan. Nu måste de åka till Piteå tur och retur på söndagen och det är totalt cirka 45 mil. Med detta upplägg tror jag att KIF tar tre poäng; varav noll på söndag.
Piteå har, som sagt, förlängt med Stellan Carlsson och det skapar trygghet för klubben. De tog, med viss möda, de tre poängen som man hade förväntat sig i premiären. Däremot gjorde de det onödigt spännande och tillät UIK reducera med tre ordinarie minuter kvar. Lena Blomqvist var bra i premiären. Nina Jakobsson gjorde ett snyggt nickmål. Fernanda Da Silva kom in och var upphov till straffen som Julia Karlernäs satte och gjorde själv 3-1. Jag tror Da Silva startar mot KIF och jag tror PIF tar sin andra raka seger.