"Jag blev glad över Malin Diaz spel i går"

Publicerat i: Allmänt Adelisa Grabus, Alice Nilsson, Anna Anvegård, Anna Oskarsson, Cassandra Korhonen, Clara Markstedt, Ebba Hed, Emily Gielnik, Emma Kullberg, Emma Pennsäter, Emma Östlund, Fanny Andersson, Fernanda Da Silva, Freja Olofsson, Frida Leonhardsen Maanum, Heidi Kollanen, Jennifer Falk, Johan Rydén, Julia Roddar, Jutta Rantala, Kayla Braffet, Loreta Kullashi, Lova Lundin, Lovisa Johansson, Malin Diaz, Malin Winberg, Mimmi Larsson, NIna Jakobsson, Natalia Kuikka, Nichole Persson, Nicole Odelberg Modin, Pernilla Larsson, Sandra Adolfsson, Sanna Kullberg, Sara Persson, Sheila van den Bulk, Signe Holt Andersen
Ligan är inne i ett skede där allt börjar att sätta sig. Vi har redan sett att Göteborg, Linköping och Rosengård gjort ett litet miniryck och skaffat sig ett fyrapoängsförsprång. I botten tog Vittsjö en nödvändig seger.
 
Det är dags att damma av en gammal käpphäst och domarinsatser brukar engagera människor. Jag tycker att det finns tre situationer som är ytterst tveksamma i denna omgång. Den ena är straffen som Djurgården fick. De två andra situationerna är Piteås Nina Jakobssons varningar, där jag tycker båda är tuffa domslut. Jag tycker att Sara Persson och Pernilla Larsson är synnerligen bra domare, och tillsammans med Tess Olofsson, de bästa i landet. I de tre fallen jag tar upp i nedanstående text tycker jag att domarna gör fel. Vi pratar om att spelarna är slitna och kanske är det så att även bra domare som de tre nämnda börjar känna av de täta matchandet.
Pernilla Larsson dömde exempelvis Djurgården mot Eskilstuna i går. I lördags var hon i Piteå och dömde. Bara några dagar innan dess var hon åter i Kristianstad. Generellt blir det många matcher även för domarna och det kommer säkerligen att påverka besluten i matcherna.
 
 
Göteborg - Rosengård 1-1
Matchen mellan Göteborg och Rosengård slutade med en Linköpings-seger för på annat sätt kan man inte förklara ett oavgjort resultat mellan två av tre topplag. Det var högt tempo, det var tätt, det var tufft och det var mycket känslor och nerver. Fan vad synd att det inte var publik på denna match för det hade matchen varit värd. 
Göteborg kom till spel utan sin spelmotor Vilde Bøe Risa och redan det är ett stort minus för laget. När sedan Rosengård slog an tonen i matchen så kändes det som att det var gästande Rosengård som skulle dominera. Visserligen gjorde laget det och borde gjort mål efter 35 minuter när Anna Anvegård, fri mot målvakten i Göteborg Jennifer Falk missade.
Det var en prestigekamp mellan två tungviktare i svensk fotboll och det märktes. Det small lite oftare i närkamper och det visades mera känslor än vanligt. Jag måste säga att domare Tess Olofsson är förträfflig i dessa lägen. Hon är lugn. Hon är trygg och hon har pondus. Jag tror inte att någon annan domare hade gjort denna match bättre. Det var närkontakt på plan i varje duell och inte nog med det så blev det också hetsigt utanför plan när assisternade tränare i Rosengård, Patrick Winqvist rök ihop med Göteborgs tränare Jörgen Ericson. Bara det var ett tecken att detta inte var en vanlig match. 
- Det var roligt att provocera honom. Det fungerade väldigt bra. Det är synd bara att jag fick bestraffning för det (gult kort). Han är inte så svårtrimmad. Vi kommer göra om det om vi får chansen, säger Rosengårds assisterande tränare Patrick Winqvist till Göteborgs Postenefter matchen.
Jag tycker annars att Julia Roddar är i bra slag och det var också hon som prickade in med ett inlägg till Emma Koivisto efter 53 minuter och det inläggert slutade med matchens första mål.
Göteborg hade ytterligare en chans att öka på sin ledning men Rosengård repade nytt mod. Mimmi Larsson tycker jag var väldigt aktiv under matchen och var sådär jobbigt aggressiv för Göteborgs försvarare. Efter 65 minuter tryckte hon sig förbi Emma Kullberg och Natalia Kuikka och satte dit 1-1 som också blev slutresultatet.
Jag kan inte annat än att tycka att det är för jävligt att cupfinalen på herrsidan, mellan IFK Göteborg och Malmö FF gick i samma stad och samma dag som toppmötet i damernas allsvenska. Alla blickar borde riktats mot Valhalla för detta var en batalj som man sällan ser och alla blickar borde vänts mot matchen mellan Göteborg och Rosengård. 
 
Växjö - Umeå 2-2
Det vore fel av mig att tycka något om denna match eftersom mitt fokus låg på matchen i Göteborg. Jag kan dock konstatera att Umeå tappade en 2-0-ledning sedan Kayla Braffet och Lova Lundin givit laget ledningen efter 17 och 51 minuter och att Signe Holt Andersen räddade en poäng till Växjö efter en straff och ett spelmål. Jag är också beredd att hålla med min bloggkompis Johan Rydén om att Växjös straff var oerhört billig för att inte säga direkt felaktig. Signe Holt Andersen filmade eventuellt till sig den, sedan Umeås Sanna Kullberg följt med henne i löpningen bort från mål. Hursom helst så gick domare Lovisa Johansson på det och blåste en straff som Andersen själv satte dit.
Signe Holt Andersen gjorde sedan även reduceringen fram till 2-2 med en knapp kvart kvar att spela. 
 
 
Vittsjö - Uppsala 4-2
Jag trodde på en Vittsjö-seger och jag fick rätt. Vittsjö vann och det blev något av Clara Markstedts stora kväll. Hon svarade för tre mål och skapade gigantiska problem för Uppsalas försvarsspel.
Detta var Vittsjös match och det var de som dikterade villkoren. Trots att laget hade kontroll så såg matchen ett tag ut att få en helt ny karaktär. Vittsjö hade för första gången på länge en full trupp och kunde göra byten. I min värld höll dessa byten att ställa till det för Vittsjö. Man valde exempelvis att byta ut hela vänsterkanten med Emma Pennsäter och Ebba Hed i den 68:e minuten. Knappt tio minuter senare reducerade Uppsala till 2-1 genom Cassandra Korhonen. Målet kom till genom ett inlägg från vänster där Sandra Adolfsson och nyss inbytte Malin Winberg fanns för att bevaka Korhonen centralt. Adolfsson tog bort främre ytan och Winberg skulle tagit bort målskytten. Det är sällan man vill byta personal i backlinjen och det kändes inte som att Winberg var riktigt inne i matchen och det påverkade hennes agerande. De sista tio minutrarna var lite kaotiska med många mål och egentligen onödig spänning. Vittsjös 3-1-mål var viktigt. Sandra Adolfsson spelade fram till Heather Williams som hittade in emellan Uppsalas mittbackar med en passning till Markstedt, som rundade Emma Holmgren. Två passningar i djupled och mål. Bra gjort.
Sedan släppte Vittsjö in Uppsala ytterligare en gång när Nicole Odelberg Modin reducerade och då stod matchuret på 82.
Till slut kunde Vittsjö punktera matchen genom att Markstedt skarvade in inbytte nyförvärvet Emily Gielniks inlägg.
Jag tror att Vittsjös spelare och ledare upplevde en lättnad snarare än glädje, men jag kände också stressen i laget när Uppsala gjorde målen. 
 
Djurgården - Eskilstuna 2-1
Djurgården vann sin andra match för året och det jag såg av denna match gjorde de det rättvist. Dock höll det på att starta riktigt illa när Djurgårdens målvakt Nichole Persson helt oförklarligt passade fram bollen till Loreta Kullashi, som frispelade Fanny Andersson. Som tur var för DIF så var Anderssons avslut uselt så 0-0 stod sig ett tag till.
Malin Diaz Pettersson har haft en tung skadeperiod bakom sig och var under fjolåret ganska osynlig i matcherna. I går såg jag en pånyttfödd Malin Diaz som låg bakom mycket i Djurgårdens anfallsspel och det var också hon som låg bakom 1-0-målet när hon hittade in till Frida Boriero som touchade fram bollen till målskytten Sheila van den Bulk. Jag såg också Diaz snurra upp Eskilstuna-försvarare och servera lagkamrater. Jag blev glad över Malin Diaz spel i går.
Med tio minuter kvar tycker jag att domare Pernilla Larsson gav bort en straff till Djurgården. Uniteds Anna Oskarsson markerade Sheila van den Bulk, som trillade, varpå Larsson blåste straff. Billigt. Oerhört billigt. Hursom helst så blev det mål då straffen sattes av samme van den Bulk.
Eskilstuna blandar och ger i år och det gör att jag inte tror att de kommer att haka på topplagen. Djurgården vann denna matchen rättvist och jag tycker att de har kvaliteterna som kommer att hålla dem kvar i serien. Framförallt tycker jag att Malin Diaz är riktigt på gång och det tycker jag dessutom är kul för hela ligan eftersom jag tycker att hon är en kul spelare att titta på när hon är i form.
 
Linköping- Örebro 1-0
Nog sjutton borde KIF Örebro tagit minst en poäng i denna match. Emma Östlund hade nästan öppet mål och sköt över. Freja Olofsson hade ett jätteläge att göra mål och Heidi Kollanens skott. Ändå var det Linköping, genom Ronja Aronsson, som gjorde matchens enda mål. 
KIF Örebros sista 20-25 minuter var riktigt bra och de hade ett spelövertag och på det övertaget borde de fått till en kvittering.
- Jag tycker vi gör en väldigt bra match! I första halvlek skapade Linköping väldigt lite, så deras ledning i paus efter ett hörnmål var inte rättvis. Linköping började dock bra i andra halvlek. Då var de bra och skapade chanser. Men, sista 20 minuterna var det bara ett lag på banan och vi skapade chans på chans, men lyckades inte kvittera. Vår insats var värd en poäng, säger KIF:s tränare Stefan Ärnsved till klubbens hemsida efter matchen.
Hursom helst så vann Linköping matchen och man kan tycka att det var en smula orättvist. Men i fotboll handlar det också om en del psykologi. LFC är ett lag som ligger i toppen och de har flyt. Givetvis har de också stora kvaliteter och dessa kvaliteter räddade målet från påhälsning. Kvaliteterna i laget gör också att jag tror att de kommer vara med där uppe hela vägen. Sedan om de slutar etta, tvåa eller trea det är svårt att säga. Det uppstod dock ett orosmoln på himlen över Linköping och det var att Frida Leonhardsen Maanum tvingades gå av med en förmodad bristning på framsida lår. Utan henne i laget är de sårbara; inte minst i anfallsspelet.
 
Kristianstad - Piteå 3-1
Kristianstads-maskineriet har börjat tugga igång. Laget tar position för position i tabellen och nu är KDFF uppe på en femteplats. Segern mot Piteå var blytung. Vid förlust skulle Kristianstad varit sex poäng efter tätkvartetten. Nu är de ikapp.
Det är rena höstvädret här nere i Skåne, men de friska höstvindarna hjälpte Piteå till ledning i matchen, när Fernanda Da Silva slog matchens första mål direkt i mål, efter en hörna.
Bara två minuter senare var det dags för KDFF att få en hörna med nästan samma resultat. Jutta Rantala slog en inåtskruvad hörna som Alice Nilsson satte huvudet till och 1-1 var ett faktum.
Det var det här med väder och vind ja, och efter 56 minuter tog Mia Carlsson och Amanda Edgren hjälp av medvinden. Carlsson siktade in sig på en djupledspassning från egen planhalva och den nådde Amanda Edgren, som gav KDFF ledningen.
Jutta Rantalas projektil med vänsterfoten, som letade sig in i mål via ribban, satte punkt för målskyttet i denna match.
Kristianstads kurva pekar uppåt och nästa match möter laget Umeå. Jag säger inte att det kommer att bli lätt, men det är en match som KDFF ska vinna om de vill fortsätta sin kamp uppåt i tabellen. För PIF ser det lite tuffare ut. Laget åkte på sin första förslust på bortaplan, kölag som Kristianstad är i kapp och dessutom fick de Nina Jakobsson utvisad efter en dryg timme. Det är möjligt att det är varning, men jag tycker att det domslutet från Sara Persson är lite väl drastiskt. Jakobsson blir dragen i armen i momentet innan av Mia Carlsson. I Jakobssons jakt på bollen träffade hon Mia Carlssons ben. Det innebar att Nina Jakobsson fick sin andra varning i matchen. Jag tycker för övrigt att den första varningen är oerhört tveksam också. Jag tycker att domare Sara Persson gick riktigt hårt åt Nina Jakobsson i denna match. Jag hävdar att Jakobsson inte skulle blivit utvisad och jag vet i tusan om hon ens skulle haft en varning.