UPPDATERAD: Heather Williams är en nödvändig värvning

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alexandra Benediktsson, Cali Farquharson, Heather Williams, Heidi Kollanen, Jonas Karlberg, Karin Lundin, Kayla Braffet, Lisa Dahlkvist, Melina Loeck, Michelle De Jongh, Mie Leth Jans, Nathalie Hoff Persson, Sofie Bredgaard
Den tredje omgången av allsvenskan inleds idag med en match mellan Umeå och KIF Örebro. Givetvis ska jag spekulera kring den matchen. Dessutom har Kristianstad, Vittsjö och Linköping värvat in spelare till sina trupper.
 
Heather Williams återvänder till OBOS Damallsvenskan. Nu är hon klar för Vittsjö GIK och det är ett riktigt bra nyförvärv för Skåne-klubben.
I fjol gjorde hon åtta mål för KIF Örebro i allsvenskan. Hon har tidigare spelat för Lidköping och Holmalund i Elitettan och med dem spelat ett 80-tal matcher med 20 mål som facit. Under 2019 spelade Williams för KIF Örebro och var en starkt bidragande orsak till klubbens succéartade comeback-säsong.
Jag har tidigare skrivit om Vittsjös tunna trupp och att de drabbades av ett tung skadeavbräck på Tove Almqvist. De tivingades bland annat att göra om Michelle De Jongh till forward med konsekvensen att de tappar någon annanstans i banan. Jag tyckte dessutom att De Jongh tappade en del av sina kvaliteter som forward. Hon fungerar, i mit tycke, bättre på högerkanten, där hon får mer ytor att löpa på och kan bryta in och hota centralt. Med Heather Williams får de in en forward som dels kan svensk fotboll, men hon kan också göra mål. Jag skulle säga att Vittsjö gjort ett riktigt kap och det skulle inte förvåna om man i KIF Örebro är en smula avundsjuka och förvånade. I Närke var hon nämligen fansen favorit under fjolårssäsongen och det kan jag förstå. Det fanns dessutom en förhoppning i Örebro om att Williams skulle återvända till klubben. I tidningen Expressen den 6 mars i år sade sportchef Jonas Karlberg:
- Det är en före detta spelare som har presterat bra i klubben. Det är väl ingen hemlighet att vi har velat ha tillbaka henne här till 2020 
I och med värvningen av Heather Williams så drygas Vittsjös trupp ut och det är synnerligen nödvändigt. Mie Leth Jans och Alexandra Benediktsson finns på skadelistan och när de kommer tillbaka ser det plötsligt mycket bättre ut för Vittsjö. 
 
Kristianstads DFF har en bra förstamålvakt i Brett Maron. Dock är lagets andra målvakt, Moa Olsson, borta från spel då hon drog av korsbandet i början av juni. Sportchef Johan Andersson sade lite kryptiskt till mig för någon vecka sedan att vi får väl se hur det blir. Det som blev var att klubben lånar in 20-åriga målvaktslöftet från tyska Wolfsburg; Melina Loeck, som har meriter från det tyska U20-landslaget.
Loeck kommer att vara spelklar den 15 juli och det innebär att hon inte kommer att kunna vara med i derbyt mot Vittsjö till helgen. Däremot kommer hon att vara klart till nästa match som är just den 15 juli borta mot Eskilstuna.
 
 
Även Linköping har värvat in spelare och för LFC:s del handlar det om en 18-åring från danska Sofie Bredgaard, som närmast kommer från B93. Bredgaard är mittfältare och på Linköpings hemsida säger klubbens tränare och sportchef Olof Unogård:
- Med Sofie spetsar vi och breddar truppen ytterligare och står ännu starkare inför kommande matcher.
Jag tror framförallt att klubben breddar sin trupp och med tanke på danskan ålder och erfarenhet tror jag att hon kan spetsa truppen på sikt; men inte direkt nu.
 
I förra omgången satte sig Emma Berglund ner på gräset och behandlades för en skada i vaden. Precis som jag anade handlade det om en bristning i vaden och med en prognos på bortavaro i cirka tre veckor. Ett tungt avbräck för Göteborg, som tar emot Växjö på Valhalla på fredag kväll.
 
Umeå IK - KIF Örebro Tips: 1-2
KIF Örebro är ute på en road-trip till Norrland som innefattar två matcher. Den första är avklarad och slutade med 1-1 mot Piteå. Jag trodde att det var ett dumt beslut att förlägga laget i Umeå och sedan ta sig de dryga 20 milen till Piteå på matchdagen (i söndags). Jag vet inte hur KIF-truppen ser på en poäng mot Piteå på bortaplan, men jag tycker att det var ett bra resultat för Örebro och därmed var det inte helt fel att sätta sig på en buss på matchdagen. Nu finns laget på plats i Umeå och har kunnat träna på matcharenan. De har dessutom kunnat koncentrera sig på matchen till hundra procent och det tror jag är en fördel. Heidi Kollanen har kommit igång med sitt poängplockande och Karin Lundin gjorde mål senast.
Umeå IK kommer också från en oavgjord match, när de spelade 1-1 mot Djurgården borta. I UIK finns Kayla Braffet som spelade för KIF Örebro i fjol och svarade för två mål på 22 matcher. Dessutom har UIK:s Lisa Dahlkvist spelat i kvällens motståndare. Det är givetvis en extra prestigekrydda till matchen.
Jag tror på en bortaseger idag och det skulle inte förvåna mig om Nathalie Hoff Persson hittar Cali Farquharson med en djupledsboll, där den senare sprintar sig fri och avgör matchen.