"Ett synnerligen illa valt tillfälle att säga det"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alexandra Benediktsson, Alice Nilsson, Clara Markstedt, Cornelia Kapocs, Ebba Hed, Ellen Wangerheim, Emilia Larsson, Emma Jansson, Emma Pennsäter, Frida Leonhardsen Maanum, Frida Törnqvist, Hanna Folkesson, Malin Diaz, Michelle De Jongh, Mie Leth Jans, Olga Ahtinen, Olivia Schough, Piyatida Somkumpee, Sabrina D´Angelo, Stellan Carlsson, Svava Rós Gudmundsdóttir, Therese Sessy Åsland, Thomas Mårtensson, Uchenna Kanu
Derbyt i nordöstra Skåne slutade 3-3 men det var Kristianstad som förlorade två och Vittsjö som vann en poäng. Dagens blogg har fokus på den matchen eftersom det var den jag följde.
 
Vittsjö - Kristianstad 3-3
Det såg till en början ut som att Clara Markstedt skulle bli matchvinnare med en assist till Michelle De Jongh vid 1-0. Hon slog hon själv in 2-1 efter assist av Ebba Hed. Det såg ut som att hemmalaget skulle vinna detta derby. Markstedt visade dock att Vittsjö inte ser ut att vara fullt i balans. I den 54:e minuten drog hon på sig en solklar och onödig varning. Bara fyra minuter senare gick hon in i en duell mot Alice Nilsson. I mina ögon en helt onödig tackling som renderade ett rött kort. Emma Pensäter fanns bakom Markstedt och hade kunnat städa bort den situationen. I stället ger Markstedt Nilsson en extra tackling. Där och då tappade Vittsjö greppet om matchen. Kristianstad tog över det mesta och bara en bra målvaktsprestation från Sabrina D Ángelo räddade laget från en förlust. 
Vittsjö verkar inte befinna sig i harmoni och det tyder också uttalandet till Fotbollskanalen från tränare Thomas Mårtensson efter matchen på. Han tycker att serien ska stängas och menar att inget lag ska trilla ur och ytterligare två lag ska flyttas upp från Elitettan. I mina öron är det synnerligen illa valt tillfälle att säga det eftersom det tyder på stress och disharmoni i sitt egna lag. Laget har Mie Leth Jans, Alexandra Benediktsson och Tove Almqvist på skadelistan. Ebba Hed bars ut med smärtor i knäet och laget kan inte fylla laget vid match. Mårtensson säger att spelschemat kommer att generera ännu fler skador och det har han förmodligen rätt i, men för Vittsjö får det ännu tuffare konsekvenser eftersom man inte har något F19-lag att lyfta upp spelare från och det är de ensamma om i hela ligan. Utan en vettig talangverksamhet kommer denna säsong bli tuff.
 
Kristianstad då? De har fortfarande en bit kvar till den nivån som jag tror att de kan ha, men de är på god väg att nå upp dit. Svava Rós Gudmundsdóttir var het i debyt och stod för två mål och blev dessutom neddragen av D´Angelo vid straffen i den 97:e minuten. Therese Sessy Åsland gjorde åter en bra insats. Alice Nilsson var som vanligt bra. Eveliina Summanen visade på nytt att det är en synnerligen bra innermittfältare som lyfter Kristianstads spel.
Ändå tycker jag att KDFF borde avgjort derbyt; i synnerhet på straffen, som slogs av Therese Ivarsson. 
 
Linköping - Djurgården 1-0
Jag har sagt det innan och jag säger det igen. Linköping är bra i år och det känns som de är en maskin. LFC gjorde ingen toppmatch mot Djurgården ändå vinner de med 1-0. Frida Leonhardsen Maanum och Olga Ahtinen visade återigen att de är en bra dynamo på mitten och LFC:s forwards forsätter att leverera mål; denna gång av Uchenna Kanu. 
Jag ska också ge Djurgården lite upprättelse för tidigare kritik. Jag tycker nog att man såg ett bättre DIF i denna match. Olivia Schough var vass i omställningsspelet och samarbetet mellan henne och Malin Diaz såg riktigt bra ut. 
Djurgården förtjänade minst en poäng mot Linköping och det visar inte mins statistiken där DIF har sju avslut på mål, medan LFC endast hade tre. Forsätter Djurgåden på detta sätt så lär också poängen komma. Framförallt måste erfarena spelare som Olivia Schough fortsätta visa vägen.
 
Uppsala - Piteå 0-1
Uppsala åkte på sin första förlust i allsvenskan och det kom mot Piteå. Det som fällde avgörandet i matchen var en bra prestation av Fernanda Da Silva, som med ett bra avslut satte matchens enda mål tätt intill Uppsalas målvakt Emma Holmgrens högra stolpe. 
Chansmässigt var det en jämn match och redan efter en minut hade Cornelia Kapocs kunnat ge hemmalaget ledningen.
Jag vill också passa på att säga grattis till Stellan Carlsson, som fyllde 50 år och det fick han fira med en seger på bortaplan mot Uppsala.
 
Till sist...
...så vann AIK i Elitettan med 1-0 mot Alingsås och drygade ut sin ledning. Målet gjordes av Piyatida Somkumpee efter 35 minuter.
...så fortsätter Sunnanå att förlora. Igår vann Älvsjö med 2-0 mot västerbottniskorna.
...så är jag imponerad av Jitex, som besegrade Kvarnsveden på bortaplan och av egen erfarenhet vet jag att det är en väldigt svår bortamatch. Jitex är med i toppen och skuggar ettan och tvåan; AIK och Hammarby.
...så slog IFK Kalmar BP på hemmaplan med 3-1.
...så krossade Hammarby Sandviken med 8-0. Emma Jansson svarade för tre mål, Emilia Larsson för två och Hanna Folkesson, Ellen Wangerheim och Frida Törnqvist ett varsitt.
...så delade Lidköping och Bollstanäs poängen när de spelade 2-2.