Dubbla straffmissar - ändå seger

Publicerat i: Allmänt Amanda Kander, Anna Anvegård, Anna Welin, Ayinde Halimatu, Cornelia Kapocs, Ebba Hed, Ebere Orji, Elise Stenevik, Ellen Löfqvist, Elli Pikkusjämsä, Emelie Lundberg, Eveliina Summanen, Faith Ikidi, Fanny Andersson, Felicia Rogic, Filippa Angeldahl, Frida Leonhardsen Maanum, Hannah Wilkinson, Ida Strömblad, Johanna Andersson, Josefin Johansson, Josefine Rybrink, Julia Karlernäs, Jutta Rantala, Linda Maserame Motlhalo, Mimmi Larsson, Moa Öhman, NIna Jakobsson, Olivia Schough, Petra Johansson, Sabrina D´Angelo, Sanne Troelsgaard, Sara Olai, Sara Persson, Shannon Lynn, Sheila van den Bulk, Sonia Okobi, Stina Blackstenius, Tess Olofsson, Therese Ivarsson, Uchenna Kanu, Vilde Bøe Risa
2-19 i avslut på mål och två straffmissar av Göteborg i Örebro . En straffkvittering i slutminuterna i Piteå. Ett heroiskt kämpande Vittsjö i Stockholm. Ett trögstartat Rosengård vann enkelt och Uppsala körde över Umeå i nykomlingsmötet. 
 
Det var en tuff omgång att övervaka i OBOS Damallsvenskan. På väg hem från en semestertripp till Österlen passade jag på att se Piteå mot Linköping på min mobiltelefonsskärm i hamnen i Lomma. Väl hemma var Örebros match mot Göteborg given klockan 18.00. När övriga matcher startade klockan 19.00 hade jag forsatt fokus på Örebro mot Göteborg men varvade den matchen med Vittsjös bortamatch mot Djurgården. Samtidigt med förbundets livescore på mobilen.
 
Eskilstuna - Kristianstad 2-3
Mitt tips: 0-0 (Fel)
Man kan inte annat än imponeras av Eskilstuna anno 2020. Laget fick Elise Stenevik utvisad för hands efter drygt tio minuter. Detta sedan hon täckt Jutta Rantalas skott med händerna. Domare Sara Persson hade inget annat val än att döma straff och visa ut Stenevik. Therese Ivarsson klev fram emot straffpunkten och satte den på exakt samma sätt som den hon missade i derbyt mot Vittsjö i förra matchen. Den stora skillnaden var att denna gick i mål. Jag vet inte vad som surrade i Eskilstunas målvakt Emelie Lundbergs huvud, men nog sjutton hade hon väl sett Ivarsson slagit straff förr. Lundberg gick åt vänster. Ivarsson satte straffen till höger om henne och förmodligen tänkte Lundberg att Ivarsson inte vågade slå den på samma sätt. Men se det vågade Ivarsson och 0-1 var ett faktum.
Med en spelare mindre på banan lyckades Eskilstuna dels kvittera och dels ta ledningen genom Felicia Rogic och Sonia Okobi.
Vid Uniteds 1-1-mål glömde Kristianstads försvar bort Felicia Rogic på bortre stolpen som blev helt fri med Brett Maron. I mitt tycke är det KDFF:s Josefine Rybrink som inte har koll på framrusande Rogic och måste falla någon meter till. Rogics avslut var riktigt bra. Målet föregicks också av ett par bra prestationer. Dels plockade Ayinde Halimatu upp en andraboll och passade fram till Fanny Andersson. Den senare slog en boll mot den andra stolpen och därefter gjorde Rogic målet.
Eskilstuna tog ledningen i den 59:e matchminuten och även om det var en riktigt bra prestation av Sonia Okobi så var Ayinde Halimatu inblandad även i det målet, eftersom hon passade fram till Okobi.
Med en spelare mer på banan jobbade sig Kristianstad till en blytung seger. I den 70:e matchminuten avlossade Therese Sessy Åsland en vänsterkanon som satte Tunavallens ribba i ordentlig dallring. På returen dök en glödhet Svava Rós Gudmundsdóttir upp och nickade in 2-2.
Till slut orkade inte Eskilstuna stå emot KDFF och i den 83:e minuten vann Eveliina Summanen boll på mittplan, passade Anna Welin och rusade själv i djupled. I höjd med straffområdeslinjen fick hon tillbaka bollen av Wellin och rullade behärskat in segermålet. En fantastiskt bra prestation av Summanen och starkt av Kristianstad att ändå reda ut detta till en seger.
 
0-1 Therese Ivarsson (12)
1-1 Felicia Rogic (24)
2-1 Sonia Okobi (59)
2-2 Svava Rós Gumundsdóttir (71)
2-3 Eveliina Summanen (86)
 
Piteå - Linköping 2-2
Mitt tips: 1-1 (rätt tecken)
Både Linköping och Piteå är obesegrade i årets ligaspel. Piteå har behållit sin förlustnolla intakt tack vara ett solitt lag med solida laginsatser. Linköping har gjort det med ett imponerande spel. Efter den fjärde omgången är de fortfarande obesegrade och det var två bra lag som möttes i Piteå på onsdagseftermiddagen. 
Först och främst; varför har man en matchstart klockan 15.00 en vardag? Utgår man då ifrån att ingen vill se matchen eller hur tänker man? Ja, jag fattar att det kan ha med flygtider att göra, men även om det inte tillåts publik så är fotboll fortfarande en del av underhållningsbranschen och i dessa covid-tider vill vi bli underhållna av två av Sveriges bästa fotbollslag. Jag kan aldrig tänka mig att exempelvis Norrköping och Elfsborg i herrallsvenskan hade kunnat spelas klockan 15.00 en vardag.
Hursom helst. Detta var en högkaratig match som var ganska jämn, men med hetast chanser för Piteå. Exempelvis Julia Karlernäs ribbträff efter knappt tio minuter.
Både Piteå och Linköping är, mitt tycke, två bra fotbollslag just nu. I PIF är Faith Ikidi fortfarande en oerhört skicklig försvarsspelare som är bra på att starta anfall. Josefin Johansson rörde sig en del ut mot vänsterkanten och är upphov till mycket oreda för motståndarna. Ellen Löfqvist och Julia Karlernäs är bra tvåvägsspelare på mitten och längst fram oroar Nina Jakobsson. Linköping har verkligen hittat rätt när de värvade in Uchenna Kanu och Ebere Orji. Mot Piteå gjorde den senare båda målen. Jag tyckte att Elin Landström gjorde en stark match och överbelastade vänsterkanten gång på gång och samarbetet mellan henne och Kanu var väldigt intressant att se.
Matchen slutade, som sagt, 2-2 och det ska nog Piteå vara mest glada för. De fick nämligen en straff i 88:e minuten. Frida Leonhardsen Maanum försökte att undkomma att bli träffad av Petra Johanssons rensning och med armen en bit ut från kroppen träffade bollen just där. Situationen gick väldigt snabbt, men med repriser att tillgå så gjorde domare Tess Olofsson rätt.
 
0-1 Orji Ebere (45)
1-1 Nina Jakobsson (49)
1-2 Orji Ebere (61)
2-2 Julia Karlernäs (87)
 
KIF Örebro-Göteborg 0-1
Mitt tips: 2-2 (fel)
Göteborg var spel- och chansmässigt överlägsna i denna match och det är bara att titta på SvFF:s statistik. Där står nämligen 19-2 i avslut på eller emot mål till gästernas favör. 
Domare Pernilla Larsson fick en svettig inledning då hon fick blåsa två straffar till Göteborg inom loppet av den första kvarten. Efter elva minuter blev Stina Blackstenius neddragen av Örebros kapten Frida Abramhamsson. Eller neddragen och neddragen. Abramhamsson halkade till och båda föll. Med de vinklarna vi som tv-tittare har att tillgå är det helt omöjligt att se om det är kontakt eller inte. Hursom helst så blev det straff och den missades av Filippa Angeldahl. Tre minuter senare var Frida Abrahamsson olycklig igen. Örebros mittback Emma Östlunds undanrensning tog nämligen på hennes hand och domare Larsson pekade åter på straffpunkten och denna gång räddade KIF:s målvakt Moa Öhman Vilde Bøe Risas straff.
Efter den inledningen hade jag mina funderingar på att Örebro absolut inte kan förlora denna match. Jag tycker att min kritik mot Örebros försvar fick en liten törn. Göteborg öste på och öste på, men antingen var Moa Öhman där och räddade eller så stod Maja Regnås på mållinjen och plockade bort bollen. Rätt så ofta fanns Emma Östlund på rätt plats och styrde undan farligheter och Göteborg lyckades inte skapa de riktigt, riktigt farliga chanserna. Visst var Blackstenius nära vid ett flertalet tillfällen men KIF Örebro stred oerhört bra. Ibland var till och med Heidi Kollanen nere och försvarade på högerbacksplats. Till slut avgjordes matchen på en fast situation. Bøe Risa slog en hörna i den 69:e minuten, som Emma Kullberg nickade in. Naturligtvis var det Kullberg. Vem annars skulle avgöra denna match? För er som inte har full koll så var Emma Kullberg en viktig pjäs i Örebros lag i fjol och på onsdagen sänkte hon sina förra lagkamrater. 
En spelare som jag måste lyfta i Örebro är Elli Pikkusjämsä. Hon balanserade lagets mittfält på ett ypperligt sätt. 
KIF Örebro var underdog i denna match och stred tappert mot ett spelmässigt överlägset lag. Göteborg har ett komplett lag, som vann för att de är just ett oerhört strakt kollektiv. Att vinna trots att det hackar lite i maskineriet är också en styrka och till GP säger tränare Jörgen Ericson:
- Det var en svår match. Jag är ändå oerhört stolt över att vi kommer härifrån med tre poäng.
 
Djurgården - Vittsjö 2-1
Mitt tips: 1-0 (rätt tecken)
Jag har tjatat om Vittsjös tunna trupp så det vet ni redan. Mot Djurgården kom laget till spel med Ebba Hed och Sabrina D´Angelo på bänken; båda med skadekänningar i knäet efter derbyt mot Kristianstad. I mål ställdes i stället Shannon Lynn, som fick se Olivia Shoughs avslut i den 15:e minuten passera hennes mållinje. Målet tillkom sedan Vittsjös Johanna Andersson misslyckats med att rensa bort bollen. I stället hamnade bollen hos Schough, som satte bollen till höger om Lynn. 
Djurgården hade ytterligare chanser att utöka sin ledning. Tilde Lindwall nickade i ribban och Sheila van den Bulk försökte sig på en cykelspark. 
I stället kämpade Vittsjö sig in i matchen och efter 55 minuter dunkade Michelle De Jongh in kvitteringen. Vittsjö kämpade och slet heroiskt och fredade sig från mycket. Till slut blev det förre Vittsjö-spelaren Hannah Wilkinson som serverade Amnada Kander, som passade Linda Maserame Motlhalo i den 86:e minuten som avgjorde. Bränslet tröt till slut på Vittsjö och när Vittsjös Sandra Adolfsson såg bollen gå in i mål gömde hon händerna i ansiktet och det är givetvis blytungt för Vittsjö just nu. 
Detta var, som någon sa, en ångestmatch, där ingen ville förlora och båda behövde vinna. 
 
1-0 Olivia Schough (15)
1-1 Michelle De Jongh (55)
2-1 Linda Maserame Motlhalo (86)
 
IK Uppsala - Umeå IK 3-0
Mitt tips: 2-1 (rätt tecken)
1-0 Cornelia Kapocs (36)
2-0 Ida Strömblad (52)
3-0 Sara Olai (64)
 
Växjö - Rosengård 0-3
Mitt tips: 0-1 (rätt tecken)
0-1 Anna Anvegård (45)
0-2 Mimmi Larsson (76)
0-3 Sanne Troelsgaard (78)