"Den andra är att vi inte heller ska tro att vi är så mycket bättre än Växjö"

Publicerat i: Allmänt Adelisa Grabus, Brianne Folds, Ellen Löfqvist, Emily Gielnik, Felicia Rogic, Johanna Andersson, Johanna Nyman, Nellie Persson, Zabibu Nduwimana
Det ska spelas fem matcher på söndagen och en match på måndag. I ligans femte omgång tror jag att det kan skiktas en aning. Rosengård, Linköping, Piteå och Göteborg är kvartetten som rycker. 
 
Umeå - Rosengård Tips: 0-3
Umeå verkar att få det riktigt kämpigt under detta år. Klar förlust mit Uppsala på bortaplan i förra omgången. Dessutom har klubben drabbats av dubbla kordbandsskador. Johanna Nyman och Zabibu Nduwimana har bekräftade skador, enligt klubbens hemsida.
Rosengård hade en relativt enkel resa till Växjö. Även om det tog 45 minuter innan första målet kom så blev det till slut inget snack om saken. Mot Umeå vinner skånskorna enkelt igen.
 
Linköping - Eskilstuna Tips: 2-1
Linköping ser väldigt starka ut och vinner matcher som de inte dominerar i och det är en styrka. Eskilstuna föll senast mot Kristianstad och jag gillade inte vad jag läste på klubbens hemsida. Felicia Rogic säger där:
- Visst, de fick med sig alla poäng men ... att ligga så lågt i planen och att spela så sakta med en spelare mer. Jag tycker att de var riktigt dåliga, det kan du skriva, säger Felicia.
Jag tycker att det är ett onödigt uttalande av en bra fotbollsspelare. Jag tror framförallt at Kristianstad tackar för uttalandet. I övrigt tycker jag inte att Rogic ska uttala sig så om en ligakonkurrent. Det vittnar enbart om en oerhört dålig förlorare.
 
Vittsjö - Piteå Tips: 1-2
Vittsjö har fått in ytterligare personal i forwardslinjen i och med att man gjorde klart med Emily Gielnik. Laget har haft det kämpigt och för att förtydliga mitt resonemang kring att klubben vill stänga ligan så vill jag bara säga att även om uttalandet är sagt i maj så kommer det i ett läge där laget inlett dåligt. Det hade varit bättre om det kommit från Stellan Carlsson, vars Piteå inlett starkt. I sak är det säkert riktigt att stänga ligan eftersom året och säsongen är som det är. Dessutom får vi rapporter om nya skador varje vecka.
Rent sporsligt så tycker jag inte att Vittsjös innermittfält med Nellie Persson och Johanna Andersson kommit upp i samma standard som i fjol. Under förra året var dessa båda spelare grymt bra. Jag tror att Andersson/Persson behöver stäppa upp ett par snäpp för att Vittsjö ska ha en chans mot Julia Karlernäs, Ellen Löfqvist eller Josefine Johansson.
 
Kristianstad - Uppsala Tips: 3-1
Kristianstad besegrade Eskilstuna i förra omgången och är säkerligen lite boostade av dels segern men också av uttalanden från United-håll. Jag tycker att KDFF har lite mera att bevisa. De har ett bra lag, men spelet tror jag inte de är nöjda med. Jag tror att det finns mera i årets Kristianstad och varför inte visa det på söndagen mot nykomlingen Uppsala.
Uppsala har imponerat och på fyra matcher tagit sju poäng. Segrarna har kommit mot Djurgården och Umeå. De föll knappt mot Piteå (0-1) och är säkert fyllda med självförtroende. Kristianstad är varnat och kommer inte att gå på någon mina.
 
KIF Örebro - Växjö Tips: 2-1
Växjö stod emot Rosengård i 45 minuter sedan orkade inte laget mera. Jag kan tycka att det var starkt att stå emot mästarlaget såpass länge.
KIF Örebro hade en tuff match mot Göteborg senast och fick bland annat två straffar emot sig under den inledande kvarten. Dessutom fick de koncentrera sig på försvar som säkerligen slet fysiskt på laget.
Från KIF-håll var man lite stolta att de stod upp mot ett starkt Göteborg och till klubbens hemsida säger tränare Martin Skogman om matchen mot Växjö:
Det är två mentala grejer som vi måste hantera. Den första är att inte förlusten mot Göteborg sätter sig hos oss och vi får för oss att vi är dåliga, för det är vi inte. Den andra är att vi inte heller ska tro att vi är så mycket bättre än Växjö bara för att vi hittills har tagit fler poäng än vad de har gjort. 
 
Göteborg - Djurgården Tips: 2-0 (måndag)
Djurgården har gjort det bättre än på länge. Olivia Schough har anfört sitt lag och de har tagit poäng. I veckan uttalade sig DIF-ikonen Mia Jalkerud och hennes partner Gudbjörg Gunnarsdottir i nergativa ordalag till tidningen Aftonbladet. Jalkerud säger sig vara besviken på att klubben inte hört av sig till henne, med tanke på allt hon gjort för klubben. Jag lägger ingen värdering i vad som sägs i artikeln och jag tror inte att det påverkar det sportsliga. På något sätt kan jag dock se någon form av strukturella bekymmer i DIF eftersom Jalkerud tidigare nämnt att hon vill se en ärlig satsning på damfotboll i Djurgården.
Även om jag är lite överraskad över Djurgårdens prestationer i inledningen så rår de inte på Göteborg. Nu är också pappersexercisen kring Brianne Folds och det innebär att laget breddats en aning och att man också ökar chansen att kunna rotera på spelare under ett tight spelschema.