Brett Maron var en gigant i målet

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alice Nilsson, Alva Selerud, Amanda Johnsson Haahr, Anna Csiki, Anna Oskarsson, Anna Rakel Pétursdóttir, Brett Maron, Caroline Seger, Cornelia Kapocs, Ebere Orji, Elise Kellond Knight, Emelie Lundberg, Emma Berglund, Emma Åberg Zingmark, Eveliina Summanen, Frida Leonhardsen Maanum, Glodis Perla Viggosdóttir, Guro Pettersen, Heidi Kollanen, Jelena Čanković, Jennie Nordin, Jilan Taher, Johanna Andersson, Johanna Rytting Kaneryd, Josefine Harrysson, Julia Roddar, Kaisa Collin, Kathrine Østergaard Larsen, Laura Rapp, Loreta Kullashi, Lovisa Johansson, Maja Regnås, Malin Diaz, Mia Carlsson, Michelle De Jongh, Nellie Persson, Petra Johansson, Rachel Bloznalis, Ria Öling, Sabrina D´Angelo, Sanne Troelsgaard, Signe Holt Andersen, Sofie Svava, Sonia Okobi, Therese Ivarsson, Therese Sessy Åsland, Therese Simonsson, Tilde Lindwall, Vaila Barsley
Få mål och en del kryss blev det under lördagens fyra matcher i allsvenskan. Uppsala är obesegrade. Umeå tog sin första poäng och Djurgården tappade åter en ledning. Brett Maron var en gigant i Kristianstads mål och Göteborg tappade i slutsekunderna. 
 
Vittsjö - Linköping 1-2
Linköping tog tag i taktpinnen direkt och hade övertaget de första 20 minutrarna. Så här i inledningen av säsongen så tycker jag att Linköping överraskat på mig på ett positivt sätt. En stor bidragande anledning till det är Petra Johanssons comeback i laget. Hon river och sliter och gör livet oerhört surt för motståndarna. Det delades ut två varningar i matchen i Vittsjö och Petra Johansson var inblandad i båda; det ena fick hon själv efter en närkamp med Clara Markstedt och det andra fick Michelle De Jongh efter en närkamp med Johansson. Jag tror att alla tränare vill ha en Petra Johansson i sitt lag. 
Trots att Linköping inledde bäst så tycker jag nog att Vittsjö jämnade till matchen under den andra halvan av den första halvleken och det var då hemmalaget tog ledningen. 1-0 gjordes av Clara Markstedt och då kändes det som ett långskott att LFC skulle kunna vinna matchen. Linköpings FC har dock Ebere Oriji och hon är en riktig hit så här långt i allsvenskan. Hon är stark och bra i djupled och dessutom gör hon mål.
Jag trodde att Clara Markstedt skulle avgöra denna match. Det blev Sabrina D´Angelo. Vittsjös målvakt har hela tiden varit stabil och säker och jag har aldrig sett henne göra en riktig tavla. Jag tycker att LFC:s 2-1-mål var en dundertabbe av D`Angelo. Frida Leonhardsen Maanums hörna skruvades in mot VGIK:s målområde och där fanns LFC:s Johanna Alm och störde men jag uppfattade inte någon fysisk kontakt. D´Angelo tappade bollen som gick i mål. Först blåste domare Lovisa Johansson bort målet men efter att ha konfererat med sin assisterande domare Jilan Taher godkändes målet och det var helt i sin ordning.
Linköpings spel har, som sagt, överraskat på mig och det har ett effektivt anfallsspel. Jag har kritiserat Nilla Fisher men mot Vittsjö tyckte jag att hon var en ledargestalt i försvarslinjerna. Lisa Hurtig var också en viktig pjäs i försvarsspelet. Ebere och Maanum är viktiga offensivt och jag tycker också att unga Alva Selerud kan komma att bli något extra.
Vittsjö har inte levererat så här långt. Mot LFC tycker jag att lagets innermittfält med Johanna Andersson och Nellie Persson var sämre än Linköpings. Jag tycker att De Jongh blir mera passiv som forward och gör bättre ifrån sig som ytter.  Clara Markstedt gjorde visserligen mål men fick inte ut något mer. Utan Sandra Adolfsson i backlinjen så kommer Vittsjö läcka som ett såll. Det är Adolfsson som håller ihop hela backlinjen. 
Lördagens drabbning mot Kristianstad kommer att bli en ångestmatch då båda lagen har noll poäng. 
 
Piteå - KIF Örebro 1-1
Givetvis blev det även en match under söndagen som slutade 1-1. Det kom en padelmatch emellan så jag såg inte jättemycket av denna drabbning. Dock hann jag se att Örebros Heidi Kollanen ställde till en del bekymmer för Piteå. Jag hann se att Maja Regnås är lika tuff i närkampsspelet som i fjol. Jag såg också att Fernanda Da Silva fick starta och att matchen innehöll en hel del chanser. Jag såg att PIF:s målvakt Guro Pettersen svarade för en rad räddningar och att Piteås Josefine Johansson prickade stolpen.
Målen lät dock vänta på sig och först efter 74 minuter tog hemmalaget ledningen genom Cecilia Edlund. Då trodde nog de flesta att det skulle bli en ny PIF-seger. Heidi Kollanen och Karin Lundin ville dock annorlunda. Kollanen tog sig förbi Lena Blomqvist och hittade in med ett inlägg till Lundin, som resolut nickade in bollen till 1-1.
Jag tycker att det är oerhört starkt av KIF Örebro att ta poäng i Piteå och dessutom komma igen efter ett underläge. Bra gjort!
Piteå är fortfarande svårdefinierade. De vann mot Umeå i premiären med tappade poäng i dag. Jag vet helt ärligt inte var laget står. 
 
Kristianstad - FC Rosengård 0-1
Jag har tidigare hyllat Kristianstads lag anno 2020. Jag har också förutspått att laget ska bli årets överraskning. Efter två omgångar har de släppt in sex mål och endast gjort ett. Nu ska det sägas att laget stött på Göteborg och Rosengård i inledningen och har Vittsjö i den tredje omgången. Det är givetvis det tuffaste schemat av alla lag. Det kan vara så att KDFF står utan poäng efter tre omgångar. Trots det så tror jag fortfarande på laget. Mot Rosengård såg jag en Therese Sessy Åsland som krigade och slet för sitt lag. Jag såg samma sak hos Alice Nilsson, Brett Maron, Mia Carlsson, Eveliina Summanen och många fler i Kristianstad.
Givetvis ska Rosengård vinna denna match, men vem minns inte Brett Marons dubbelräddning efter drygt 40 minuter när både Mimmi Larsson och Anna Anvegård försökte få hål på hemmalaget. Maron var en gigant i denna match och varken Anvegård eller Larsson verkar ha sitt målkrut tillräckligt torrt. I stället för forwardsmål efter dubbelchansen så blev det en back som gjorde målet på den efterföljande hörnan. Jelena Čanković slog hörnan som nådde fram till Glodis Perla Viggosdóttir, som gjorde mål med en lätt touch på bollen med vänsterfoten.
Kristianstad gjorde en okej match där många av spelarna slet och kämpade för att försöka att ta någon poäng mot mästarna. Det krävs att alla i laget gör det hela tiden och i mitt tycke så gör inte Josefine Harrysson det. Vid ett flertal tillfällen under matchen så småjoggar hon och tar inte jobbet. Den platsen borde vara gjuten till Therese Ivarsson i det nordostskånska El Clasicot mot Vittsjö nästa helg.
Tyvärr för Kristianstad så tvingades laget till ett tidigt skadebyte på Elise Kellond Knight. Jag hoppas, för KDFF:s del, att det inte är allvarligt och att hon kan spela igen på lördag. Hon behövs verkligen i laget.
FC Rosengård då? Jag har redan varit inne på lagets mest offensiva spelare. Anna Anvegård och Mimmi Larsson har inte den rätta timingen ännu och det visade sig, bland annat, i den 87:e minuten där Larsson startar sin löpning för tidigt och när hon slog returen i mål blev hon helt riktigt avvinkad för offside.
Jag tycker istället att Caroline Seger visar stort ledarskap på mitten. Hon utgick från mitten men rör sig ofta ut mot kant för att understödja Sofie Svava eller Johanna Rytting Kaneryd på kanterna. Sanne Troelsgaard är fortfarande jobbig att möta för motståndarna. Rosengårds bästa lagdel just nu är mittfältet där samtliga gjorde en mycket bra match. 
 
Eskilstuna United - Göteborgs FC 1-1
I 94:e matchminuten drog Anna Csiki iväg bollen i frustration och tittade långt efter den. Domare Laura Rapp hade blåst av matchen och slutresultatet blev 1-1.
Det här var verkligen en tung dag i Eskilstuna för Göteborg. De tappade poängen är en sak. Betydligt värre är det för laget att tappa sin lagkapten Emma Berglund. Hon satte sig ner på konstgräset efter en dryg kvart och fick behandling på vänstra vaden. Jag skulle tro att det kan röra sig om en bristning i vaden och då kan hon vara borta två-tre veckor.
Göteborg avslutade mot mål vid nio tillfällen och gjorde ett mål. En förklaring till att det endast blev ett mål för målfarliga Göteborg var Eskilstunas målvakt Emelie Lundberg, som svarade för en rad kvalificerade räddningar. Målet som kom berodde på att Uniteds Anna Oskarsson tvekade en sekund i presspelet mot målskytten Julia Roddar och det betydde 1-0 till Göteborg.
Annars gjorde Eskilstuna en taktiskt väldigt bra match. Göteborgs vassa forwards hade inga ytor att springa på och Eskilstunas försvarsspel leddes av giganten Vaila Barsley.
Göteborg ska givetvis vinna denna match, med tanke på spelövertaget och chanserna. Trots det hade det kunnat sluta så illa att de också hade kunnat tappa alla poäng. Jag tänker på Kaisa Collins skott efter Sonia Okobis framspelning efter en knapp timme spelad. Kvitteringen kom istället efter 93 minuter. Efter en tilltrasslad straffområdessituation gjorde Loreta Kullashi målet som betydde en poäng.
 
 
Djurgården - Umeå 1-1
Ja, vad säger man om detta? En sak är i alla fall säker och det är att Djurgården har förtvivlat svårt att vinna fotbollsmatcher i allsvenskan. De hade det 2019 och det verkar att bli samma sak 2020. För andra matchen i rad tappade laget en ledning och för andra matchen i rad var det mot en nykomling. 
Jag hade inte full fokus på just denna match, men det jag såg så såg det ganska jämnt ut. DIF:s ledningsmål var snarlikt lagets ledningsmål mot Uppsala och med samma målskytt; Tilde Lindwall. Denna gång var det Malin Diaz som spelade fram DIF-talangen.
Det är allt för tidigt att säga något om Umeås styrka men de har startat ligaspelet på ett bra sätt. En hedersam förlust i premiären mot Piteå och en poäng i bortapremiären. Laget verkar att ha hittat rätt när man värvade Therese Simonsson från AIK. Hon gjode mål mot Piteå och hon räddade poängen mot Djurgården genom att snyggt curla bollen förbi DIF-målvakten Kathrine Østergaard Larsen. Simonssons avslut är riktig klass, men samtidigt tycker jag att Østergaard Larsen är helt felplacerad i målet. Hennes försvarare har tagit bort närmsta hörnet och då tycker jag att målvakten måste ta det långa hörnet. Ingen tog det långa hörnet och då blev det mål. Nu tror jag att det hade blivit mål i vilket fall som helst eftersom avslutet var väldigt bra, men chansen att förhindra det hade ökat med en annan placering på målvakten.
Djurgården kunde gått miste om alla poängen. Emma Åberg Zingmark hade en bra chans med drygt tio minuter kvar och Therese Simonsson hade ytterligare en chans att göra mål men stoppades i sista stund av DIF-backen Rachel Bloznalis.
 
Växjö - Uppsala 1-1
Signe Holt Andersen fick göra ett mål och det är såklart viktigt för Växjö. Om Växjö ska ha någon chans att hänga kvar så behöver laget målskyttar. Nu kom målet på en straff som var solklar. Uppsalas Anna Rakel Pétursdóttir kom allt för hårt och allt för snett in mot Växjös Ria Öling och domare Sara Persson hade inget annat val än att blåsa straff. Jag förstår Pétursdóttirs agerande. Hon måste gå fram och försöka blockera skottet men tyvärr för Uppsala blev det en tackling som var regelvidrig.
Jag gillar Anna Rakel Pétursdóttirs inställning i det läget och jag tycker att det visar omvärlden att IK Uppsala vill kriga sig till ett nytt kontrakt.
Amanda Johnsson Haahr hade ett par skott mot mål. Ria Öling, Jennie Nordin och Signe Holt Andersen hade någon chans att punktera matchen. I stället tilläts Uppsalas Cornelia Capocs att tråckla sig förbi fem Växjö-spelare i den 83:e minuten och räddade en poäng och efter två omgångar är nykomlingen obesegrad.