"Jag tror att Växjö mycket väl kan sluta på jumboplatsen 2020"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Anna Anvegård, Emelie Henriksen, Emmi Alanen, Jelena Čanković, Katie Fraine, Malin Davidsson, Mimmi Strömberg, Ria Öling, Signe Holt Andersen, Violah Nambi
Växjö DFF tappade tongivande spelare inför och under 2019. 2020 ser inte bättre ut, när det kommer till att tappa spelare.
 
Jag tycker att Växjö DFF gjorde en beundransvärd prestation under 2019. De klarade sig kvar i högsta ligan med god marginal. Detta trots att laget tappade Jelena Čanković och Anna Anvegård till FC Rosengård. På något sätt tog sig truppen samman och blev tillräckligt starka tillsammans och hade till slut elva poäng till godo ner till nedflyttning. 
Under säsongen ryktades det dessutom om en svag ekonomi och frågan är om klubben kunnat rätta till det under vintern.
 
Det som hänt i Växjö DFF under vintern är att de tappat en målvakt i Erin McLeod och kvar har de amerikanskan Katie Fraine. Fraine har en historia bakom sig med en del skador och kom tillbaka i spel under höstsäsongen 2019. Bakom Fraine har de ett F-19-lag, som under hösten blev svenska mästare för F-19. I det laget finns 19-åriga Malin Davidsson, men frågan är om hon är mogen att ställa sig i en allsvensk match om Katie Fraine inte skulle kunna.
 
Backlinjen har heller inte förstärkts nämnvärt. Visserligen har man fått in Emelie Henriksen från Brøndby, men det ser inte tillräckligt ut.
På mittfältet har man fått in Amanda Johnsson Haahr från Göteborgs bänk. Haahr startade endast en match under 2019 och behöver troligtvis tid för att komma in i matchtempo. Växjö har Emmi Alanen och Ria Öling kvar och det lär vara viktigt om laget ska ha någon som helst chans att klara sig kvar i allsvenskan 2020.
På forwardssidan har Växjö Signe Holt Andersen och Violah Nambi som givna förstaalternativ. Bakom dem har de Mimmi Strömberg och det ser en aning tunt ut om man tittar på bredden.
 
Jag vill inte räkna ut Växjö med tanke på vad de gjorde förra året och med tanke på att de faktiskt vann Svenska Spel F-19 i fjol.
Det finns uppenbarligen en stor moral i truppen och en hel del talanger att lyfta upp i A-truppen. Jag ger trots det inte laget stora chanser att klara sig kvar. Jag tror att Växjö mycket väl kan sluta på jumboplatsen 2020 och därmed åka ur högsta ligan. 
 
 
Målvakter: Katie Fraine
Backar: Emelie Henriksen, Agnes Jelander, Elin Karlsson, Nellie Karlsson, Maria Möller Thomsen, Jennie Nordin.
Mittfältare: Emmi Alanen, Amanda Johnsson Haahr, Alexandra Jonasson, Stina Lennartsson, Ria Öhling, Elin Nilsson, Tyra Håkansson, Emma Jeppsson, Tilde Johansson.
Forwards: Signe Holt Andersen, Violah Nambi, Mimmi Strömgren
 
In: Amanda Johnsson Haahr (mf, Göteborgs FC), Emelie Henriksen (b, Brøndby)
Ut: Simona Koren (klubb ej klar), Sandra Lindkvist (b, slutar), Amanda Persson (b, IFK Kalmar) Moa Edrud (mv, ingen klubb klar), Lisa Karlsson (mv, slutar), Adelisa Grabus (f, AIK), Erin McLeod (mv, klubb ej klar), Rita Kivumbi (f, Mallbacken)