Jag tror UIK har en trupp som är redo

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Agnes Granberg, Briana Campos, Katla Braffet, Lisa Dahlkvist, Lova Lundin, Therese Simonsson, Tove Enblom
Jag tycker att det är fanastiskt kul att Umeå IK tagit sig tillbaka till finrummet; allsvenskan. UIK är en av de största föreningarna i Sverige och nu är de tillbaka. Frågan är om de är tillbaka för att stanna.
 
Umeå IK trillade ur högsta serien 2016 och efter tre år i Elitettan är de på nytt i högsta serien. Jag tror bestämt att laget och klubben är redo för att hålla sig kvar i den högsta serien. Jag grundar det på tradition och på kunskap i och runt laget. När man tittar på Umeås trupp så ser den ut till att kunna hålla. Jag tycker också att det är intressant att Umeå är en klubb som vågar satsa på sina egna talanger och det kan man förmodligen göra eftersom de också satsat på sin akademi. Klubben har flyttat upp en rad yngre spelare, som nu får chansen på högsta nivå. Jag hoppas att det betalar sig. 
Målvakten Tove Enblom har erfarenhet från allsvenskan då hon spelade med IFK Kalmar under deras allsvenska sejour 2018. Dessutom stod hon i Umeås mål när de låg i allsvenskan senast. Hennes erfarenhet lär bli viktig. Laget har även Agnes Granberg, som stod i 21 av Umeås matcher i fjol. Det känns som att lagets målvaktsuppsättning räcker till. De har dessutom Clara Karlsson som en back-up.
I backlinjen tror jag att UIK har värvat en spelare som kan hålla ihop lagdelen i och med att Briana Campos anslöt från Åland. I övrigt har Umeå inte någon direkt erfarenhet från allsvenskt spel bland sina backlinjespelare.
 
UIK:s starkaste lagdel är mittfältet; i alla fall om man tittar på namnen. Kayla Braffet fick inte fortsätta i KIF Örebro. Istället fick hon kontrakt med nykomlingen. Braffet startade 21 matcher för Örebro under 2019 och svarade för två mål. Det absolut viktigaste nyförvärvet är Lisa Dahlqvist. Med över 200 allsvenska matcher i bagaget lär hon bli ovärderlig för laget. I fjol spelade hon på Eskilstunas centrala mittfält och gjorde det väldigt bra. I år ska hon förhoppningsvis lyfta Umeås mittfält.
 
På forwardssidan har laget Lova Lundin, som representerat Kvarnsveden i allsvenskan och har således erfarenhet från högsta ligan. I fjol gjorde hon 15 mål på 24 matcher i Elitettan. Kommer hon kunna göra mål även i damallsvenskan? I Kvarnsveden i allsvenskan gjorde hon endast två mål på 17 startade matcher. Det är två år sedan och 20-åringen har förhoppningsvis utvecklats till att även bli en målskytt på högsta nivå.
Umeå har också fått in AIK:s Therese Simonsson. Hennes målfacit i Elitettan i fjol var 22 mål på 26 matcher. Hon saknar dock helt erfarenhet från högsta serien. 
 
 
För att summera Umeås "comeback-silly-season" så har de gjort en okej vinter. De har en ganska bra uppsättning målvakter. Deras backlinje kan hålla, men det känns lite osäkert, med tanke på avsaknaden av erfarenhet. 
Umeås starkaste lagdelar är i stället mittfältet och på forwardssidan. Jag tror att klubben klarar sig kvar i den högsta serien 2020.
 
Målvakter: Tove Enblom, Agnes Granberg, Clara Karlsson.
Backar: Elin Abrahamsson, Briana Campos, Sanna Kullberg, Nikolina Lundin Lundström, Jasmin Nejati, Eva Nyström, Wilma Carlsson
Mittfältare: Kayla Braffet, Lisa Dahlqvist, Fanny Hjelm Rönnlund, Olivia Holm, Sarah Mellouk, Elin Nilsson, Johanna Nyman, Wilma Öhman, Elvira Fjällström.
Forwards: Lova Lundin, Therese Simonsson, Alexandra Sandström.
 
In: Briana Campos (mf/b, Åland United), Therese Simonsson (f, AIK), Eva Nyström (b, AIK), Kayla Braffet (mf, KIF Örebro)
Ut: Elin Bäckström (slutar), Rachel Bloznalis (b, Djurgården), Ebere Orji