Piteå kommer nog inte att slåss om medaljer i år

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Astrid Larsson, Cailin Michie, Cajsa Hedlund, Cecilia Edlund, Fernanda Da Silva, Julia Karlernäs, June Pedersen, Linnea Selberg, Madelen Janogy, NIna Jakobsson, Olivia Wänglund, Ronja Aronsson, Sejde Abrahamsson, Selina Henriksson, Stellan Carlsson
I Piteå har det varit en stor omsättning på spelare och laget ser ut att göra ett konsolideringsår 2020.
Jag tror inte Piteå kommer slåss i den absoluta toppen i år, men på sikt har de säkert ett topplag igen.
 
Att tappa en spelare som Madelen Janogy är naturligt, men inte desto mindre tufft. Man ersätter inte en spelare av den kalibern, men samtidigt är det fullt förståeligt att hon lämnar. 
PIF tappade även June Pedersen och Ronja Aronsson under vintern och det är också svårt att ersätta sådana spelare. När vi ändå är inne på backlinjespelare så är det just i denna lagdel Piteå IF är mest brandskattade. De har fem backar i truppen, men då är Linnea Selberg långtidsskadad och blir sannolikt borta hela 2020, då hon drog av korsbandet i november.
Laget har, som sagt, tappat June Pedersen till Hammarby och Ronja Aronsson till Linköping och man har ersatt dessa båda spelare med Sejde Abrahamsson från KIF Örebro och Cailin Michie från Skottland. Backlinjen är PIF:s stora problem och jag tror och anser att de behöver ha in ytterligare någon backlinjespelare för att ha någon chans att hävda sig på övre halvan 2020. Jag är medveten om att de kan använda exempelvis Selina Henriksson i backlinjen, men det är ingen naturlig lösning.
 
På målvaktssidan har laget också tappat då Cajsa Andersson försvann till Linköping. Man ersatte henne med norskan Guro Pettersen och i och med det känns det som att denna lagdel är status quo.
Jag ser Piteås truppbygge anno 2020 som ett konsolideringsår där de bytt ut en del "äldre" spelare och fått in en del yngre och utvecklingsbara spelare. Man plockade exempelvis in 21-åriga Cajsa Hedlund från Infjärdens SK (division 1), Sejde Abrahamsson (21 år) från Örebro, Olivia Wänglund (20 år) från Sundsvall och Astrid Larsson (20 år) från Hammarby. Dessa värvningar är naturligtvis en satsning på framtiden, där tränare Stellan Carlsson har möjlighet att forma dem till toppspelare i Piteå IF.
 
På mittfältet har PIF kvar Julia Karlernäs och det är viktigt. Karlernäs är en av ligans mest nyttiga spelare och 26-åringen från Torsby i Värmland står för kontinuitet och är en kulturbärare för laget. Hon är också en poängspelare då hon i fjol svarade för nio allsvenska mål från sin centrala mittfältsposition. Det lär bli Karlernäs och Ellen Löfqvist som tar hand om de centrala mittfältspositionerna och det är en stabil del i laget.
På forwardssidan gillar jag Nina Jakobsson. Hon är en elgant forward, som i mitt tycke gjorde fyra-fem mål för lite i fjol. Hon noterades för sex mål, men som forward bör du komma upp i över tio mål för att få godkänt. Bredvid sig kommer hon förmodligen att få Fernanda Da Silva, om hon inte får en yttermittfältsplats. Om Da Silva spelar på kanten så kan det öppna upp möjligheter för exempelvis Cajsa Hedlund eller Cecilia Edlund att slå igenom.
 
Totalt sett tror jag inte att Piteå kommer att vara med och slåss om medaljer i år. Det grundar jag i att de har för tunn backlinje, och forwards som gör för få mål. Jag tror att deras mittfält kommer att hålla, men Jakobsson och Da Silva behöver producera flera poäng där framme.
På sikt tror jag däremot att Piteå IF kommer att vara med långt upp i den allsvenskan tabellen; kanske redan 2021.
 
 
Målvakter: Caroline Frykegård, Guro Pettersen
Backar: Sejde Abrahamsson, Lena Blomkvist, Faith Ikidi Michael, Cailin Michie, Linnea Selberg
Mittfältare: Selina Henriksson, Josefine Johansson, Julia Karlernäs, Vilma Koivisto, Astrid Larsson, Ellen Löfqvist, Linn Vikström, Olivia Wänglund
Forwards: Fernanda Da Silva, Cecilia Edlund, Cajsa Hedlund, Nina Jakobsson
 
In: Cajsa Hedlund (f, Infjärdens SK), Sejde Abrahamsson (mf, KIF Örebro), Olivia Wänglund (mf, Sundsvalls DFF), Cailin Michi (b, Hibernian), Guro Pettersen (mv, Vålerängen), Astrid Larsson (mf, Hammarby)
Ut: Ronja Aronsson (b, Linköpings FC), Elin Bragnum (klubb ej klar), Olga Ekblom (klubb ej klar), June Pedersen (b, Hammarby), Cajsa Andersson, (mv, Linköping), Madelen Janogy (mf/f, Wolfsburg), Moa Similä, Johanna Antti, Andrea Norheim, Emelie Lövgren (b, klubb ej klar)