KDFF har rustat för medalj

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alice Nilsson, Eveliina Summanen, Evelina Duljan, Jutta Rantala, Maja Bodin, Mia Carlsson, Sif Atladóttir, Svava Gudmundsdottir, Therese Ivarsson
Kristianstad blev fyra i allsvenskan 2018. 2019 blev de sjua. Med tanke på att laget har större och högre tankar om sig själva så går de säkerligen in i årets ligaspel med revansch i tankarna. 
 
Kristianstads DFF har verkligen rustat sin trupp inför 2020. Jag tycker nog att de gjort en av de bästa värvningarna av alla när de lyckades få centrala mittfältaren Eveliina Summanen till sig från Örebro. Det ska bli oerhört intressant att se Summanen tillsammans med Alice Nilsson. 
Kristianstads mittfält är deras motor och deras hjärta och den lagdelen ser riktigt intressant ut. På mittfältet finns även Evelina Duljan och jag hade trott och hoppats på att hon skulle fått ett större lyft 2019 än hon fick.
Även i backlinjen finns hjärta och motor. Sif Atladóttir, Mia Carlsson och Therese Ivarsson har alla kvaliteter för att lyfta KDFF mot högre höjder 2020.
I fjol slutade Kristianstad på en sjunde plats och det tror jag ingen i KDFF är nöjda med. Dels är det en sämre placering än året innan och dels blev de förbisprungna av ärkerivalen Vittsjö. Jag tror att Kristianstad vill ta upp kampen om såväl medaljer som att sätta Vittsjö på plats. För att klara det behöver man ha forwards som gör mål. Det är fantastiskt att backen Therese Ivarsson blev lagets främsta målskytt, men det är samtidigt ett underbetyg till forwarden Svava Ros Gumundsdóttir. På 18 starter under 2019 svarade isländskan för tre mål och det är allt för lite för en forward i mina ögon. 
Kristianstad har en bra uppsättning målvakter. De har en stabil backlinje och mittfält. Mitt frågetecken sätter jag på lagets forwards. Gudmundsdóttir har mycket att bevisa under 2020 och kan få tuff konkurrens om att hålla platsen då 18-åriga Maja Bodin knackar på dörren. Dessutom har klubben värvat in finska målskytten Jutta Rantala, som svarade för 22 mål på 22 matcher i den finska ligan i fjol.
Jag tycker dock att KDFF:s trupp ser bättre ut inför denna säsongen än inför 2019 och jag blir förvånad om de inte förbättrar sin tabellplacering i år. Det kan till och med bli medalj igen.
 
Målvakter: Brett Maron, Moa Olsson
Backar: Sif Atladóttir, Mia Carlsson, Therese Ivarsson, Josefine Rybrink, Kajsa Törnqvist.
Mittfältare: Evelina Duljan, Amanda Edgren, Sofia Hagman, Josefine Harrysson, Alice Nilsson, Tilda Persson, Eveliina Summanen, Anna Welin, Olivia Welin, Therese Sessy Åsland, 
Forwards: Maja Bodin, Svava Ros Gumundsdóttir, Tilde Olsson, Jutta Rantala
 
In: Therese Sessy Åsland (mf, LSK Kvinner, Norge), Eveliina Summanen (mf, KIF Örebro), Olivia Welin (mf, Borgeby), Jutta Rantala (f, HJK Helsingfors)
Ut: Rita Chikwelu (klubb ej klar), Saga Jontoft (mf, Vittsjö)