IK Uppsala är onekligen en spännande nykomling

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Anna Rakel Pétursdóttir, Ariam Berhane Gebreyohannes, Beata Olsson, Cassandra Korhonen, Emelie Almesjö, Emma Holmgren, Ida Strömblad, Lena Soleng Hansen, Nicole Odelberg Modin, Stina Huss
Det var upplagt för att Hammarby skulle defilera mot allsvenskan i sista matchen mot IK Uppsala i fjol. Så blev det inte. Istället är det IK Uppsala som spelar i OBOS Damallsvenskan 2020 och det ska bli spännande att följa deras säsong.
 
Det är inte lätt att klara steget från Elitettan till Allsvenskan. Fråga IFK Kalmar och Kungsbacka DFF, som föll ur med buller och bång efter blott en säsong i högsta ligan. Hur ska IK Uppsala undvika samma väg?
Svaret på den frågan kan vara att värva in spetskunskap och erfarenhet. Uppsala har till viss del gjort det. Linköpings förra målvakt Emma Holmgren är en sådan värvning. Hon lär behövas mellan stolparna och hon behöver vara bra. 
En annan sådan värvning är backen Anna Rakel Petursdóttir, från samma klubb, Linköping.
IK Uppsala har också fått in en ganska tuff och hård backlinjespelare i norskan Lena Soleng Hansen, som jag tror kan bli betydelsefull för laget.
 
På mittfältet har de värvat in Kungsbackas Ida Strömblad. Hon gjorde vad hon kunde för att försöka rädda kvar Kungsbacka ifjol och var också en av de bättre spelarna hos degraderade KDFF. IK Uppsala har också fått in Djurgårdens Ariam Berhane Gebreyohannes. Hon gjorde visserligen endast sju matcher med DIF i fjol men har trots allt allsvensk erfarnehet som kan bli viktig.
På forwardssidan har IK Uppsala kvar sin stora målskytt från ifjol; Cassandra Korhonen. Hon svarade för 25 mål i Elitettan 2019 och kan hon komma upp i tvåsiffrigt i år så är det fantastiskt. De har även kvar sin andra forward Beata Olsson, som bland annat gjorde det avgörande målet mot Hammarby i den avgörande matchen i fjol. De har dessutom kryddat truppens forwards med förvärvet av AIK:s Nicole Odelberg Modin.
 
Jag tycker att jag hade ganska bra koll på alla allsvenska lag i fjol eftersom jag i snitt såg två-tre damallsvenska matcher per vecka. IK Uppsala har jag endast sett en gång i mitt liv och det var den avgörande matchen mot Hammarby i fjol; den matchen som tog laget till allsvenskan. Att döma och bedömma dem är ingen enkel sak. Jag kan dock konstatera att de har gjort en spännande resa. 2016 lämnade damlaget IK Sirius för att istället ställa sig på egna ben i IK Uppsala. De har valt att bygga på egna talanger som kommer från Gamla Upsala, Vaksala och Långhundra. Tjejer från bygden. Tjejer som kan bli förebilder för unga spelare. Tjejer som kan locka folk till läktaren. Från den avgörande matchen på Hammarby IP i oktober ifjol har klubben kvar 15 av 17 spelare i truppen. Det är endast Stina Huss, Emelie Almesjö som lämnat.
När jag tittade på IK Uppsalas trupp räknade jag ut att de har en snittålder på drygt 21 år. Jag passade också på att räkna ut snittåldern på Linköpings trupp och det visade sig att LFC:s trupp är fyra år äldre än Uppsalas.
Nu är det ju inte personnummer som avgör hur det ska gå i en serie utan det handlar om kvalitet. Har Uppsala tillräckligt med kvalitet i laget? Svaret på den frågan blir: Det återstår att se. 
Jag tror att de får slita för att hålla sig kvar, men det är onekligen en spännande nykomling, som ska bli kul att följa under 2020. 
 
IK Uppsalas trupp: 
Målvakter: Emma Holmgren, Lina Lundqvist
Backar: Amanda Bergström, Sofia From, Sara Olai, Märta Säfström, Ingrid Wixner, Ellen Arbman Hansing, Lena Soleng Hansen, Anna Rakel Petursdóttir.
Mittfältare: Thea Barkfeldt, Marika Bergman Lundin, Cornelia Kapocs, Agnes Nyberg, Ellen Toivio, Ariam Berhane Gebreyohannes, Ida Strömblad.
Forwards: Cassandra Korhonen, Beata Olsson, Angelina Thoresson, Nicole Odelberg Modin. 
 
In: Nicole Odelberg Modin (f, AIK), Ariam Berhane (mf, Djurgården), Emma Holmgren (mv, Linköping), Anna Rakel Petursdóttir (b, Linköpings FC), Lena Soleng Hansen (b, Klepp, Norge), Ida Strömblad (mf, Kungsbacka DFF)
Ut: Emelie Almesjö (mv, slutar), Karin Öberg (b, Bollstanäs), Stina Huss (b, Klubb ej klar), Hanna Nordström (mf, Bollstanäs)