Historisk match i Kristianstad slutade 7-0

Publicerat i: Allmänt Alice Nilsson, Anna Anvegård, Anna Welin, Emma Jeppsson, Eveliina Summanen, Evelina Duljan, Hanna Bennison, Jelena Čanković, Johanna Rytting Kaneryd, Katie Fraine, Lina Hurtig, Lisa Karlsson, Mimmi Larsson, Mimmi Strömgren, Olof Unogård, Therese Sessy Åsland, Zećira Mušović
Det är 50 år sedan Malmö FF startade upp sin damverksamhet. 2007 försvann namnet Malmö FF till förmån för LdB. I helgen återuppstod Malmö FF:s namn i matchsammanhang när laget mötte Kristianstad.
 
Det var inte helt okontroversiellt när Malmö FF startade upp sin damlagsverksamhet igen. MFF brandskattade bland annat ett helt Dösjöbro, som kvalade till elitettan i höstas, och jag tyckte och tycker fortfarande att det var ett fult sätt att värva i hop ett lag på. Jag vet att exempelvis FC Rosengårds målvakt Zećira Mušović tyckte att MFF gjorde rätt och hon skriver bland annat på sin twitter: "...det handlar väl om att få det bästa möjliga laget? Är det dags för hobbyverksamhet bara för att det är damfotboll?" 
I den frågan håller jag inte med Zećira av två anledningar: 1. Det är inte snyggt att värva nästan ett helt lag från en och samma klubb och skulle man vilja ha det bästa möjliga så borde väl i så fall LB07 varit ärligare och öppnare. 2. Jag hade reagerat på exakt samma sätt om det hade rört sig om en klubb på herrsidan som gjort samma sak.
 
Hursom helst så är Malmö FF igång och första matchen sedan 2007 spelades mot Kristianstads DFF. KDFF vann planenligt stort med 7-0.
Nyförvärvet Therese Sessy Åsland gjorde två mål medan Evelina Duljan, Eveliina Summanen, Anna Welin, Alice Nilsson och Therese Ivarsson gjorde ett varsitt.
På Kristianstads hemsida berättar man om att 7-0 eventuellt var i underkant, men att man också var imponerade över Malmös defensiva styrka.
 
I Växjö har man haft vissa problem med att få ihop en stark trupp. Dessutom har ekonomin varit en springande punkt för klubben. I veckan gick klubben ut med att man kommer att lägga ner sitt division 3-lag. Det gör Växjö, enligt deras hemsida för att de dels vill inrikta sig på elitverksamheten, men också beroende på att de inte får ihop personal som kan leda laget.
I fredags spelade Växjö DFF träningsmatch mot elitettanlaget IFK Kalmar. Det blev seger för VDFF med 2-0 i Tipshallen i Växjö. Hemmalaget ställde upp med en trupp på hela 21 spelare och för målen svarade 17-åriga Emma Jeppsson samt Mimmi Strömgren.
Noterbart i övrigt var att Växjö DFF ställde upp med fyra tipselitspelare, varav två av dem endast är 16 år och det är kul att se. Målvakten Katie Fraine fanns inte på plan, utan i stället stod Lisa Karlsson i VDFF:s mål.
 
I veckan ringde programledningen på Radio Halland upp mig och ville att jag skulle uttala mig om Kungsbackas extra årsmöte som kunde innebära en nedläggnining av föreningen. Jag svarade att jag inte tror att klubben fixar att komma till start i elitettan och än mindre i svenska cupen. De har en tränare och en spelare i truppen. Om 27 dagar ska de möta Kristianstad i cupen och det är helt orimligt att det ska gå. Man skulle kunna starta med sitt F17-lag men det är inte rätt mot någon. Jag minns att Stattena IF startade en säsong för några år sedan i division 1 med ett ungdomslag. Det slutade med att laget åkte ur och att klubben lade ner sin damlagsverksamhet. 
Det är sorgligt att Kungsbacka DFF hamnat i denna situationen. Ja, man kan säga att de slarvat med ekonomin, men samtidigt tror jag inte att näringslivet tillåtit ett herrlag att hamna i samma situation. 
Om Kungsbacka lägger ner så är nästa fråga vem som är beredd att ta platsen i Elitettan. Dösjöbro kvalade mot Jitex, där det senare laget vann. Dösjöbro har blivit av med ett helt lag, så jag tror inte de vill ta platsen. Sunnanå och Älvsjö är de två andra lagen. I kvalet föll Sunnanå två gånger om med 3-2 mot Bollstanäs och Älvsjö föll med totalt 0-2 mot Alingsås men fick plats i elitettan ändå på Assis bekostnad. Frågan borde nu gå till Sunnanå.
 
FC Rosengård spelade under lördagen mot danska Brøndby. De regerande svenska mästarna vann matchen med 3-2 och för målen svarade Jelena Čanković, Hanna Bennison och Johanna Rytting Kaneryd för.
FCR kom till start utan sina stjärnforwards Anna Anvegård och Mimmi Larsson.
 
Linköpings FC spelade under fredagen träningsmatch mot Stångebro Uniteds 15-årslag. LFC vann med 1-0, sedan Lina Hurtig svarat för målet. Huvudtränare och sportchef Olof Unogård är dock inte helt tillfreds med storleken på sin trupp.
- Vårt största bekymmer nu är att vi är för få. Vi har 14 utespelare och tre målvakter, så vi jobbar på ytterligare nyförvärv, säger Unogård.
Olof Unogård är dock nöjd med lagets start på säongen där han berättar att de tränat i tre veckor och att nyförvärven fungerar bra både på och vid sidan om plan. Laget har heller inga skadebeymmer just nu.
 
Eskilstuna United och KIF Örebro laddar som bäst för match mot varandra nästa helg och i United är de ännu så länge väldigt nöjda med sin försäsong. 
Enligt uppgifter till mig från klubben har de, sedan Annica Barsley tog över om fystränare, blivit starkare och de säger vidare att de har den absolut starkaste truppen i landet, där skadorna blivit färre och nästan obefintliga.
 
Idag spelar Piteå IF sin första träningsmatch och man gör det mot klubbens P-17-lag. Vittsjö spelar nästa helg mot LB07. Enligt Djurgårdens hemsida så spelar de först den 15 februari mot Linköping.
Göteborg gör säsongspremiär på fredag (31 januari) mot norska Vålerenga på bortaplan.
Umeå IK verkar att spela sin första träningsmatch den 15 februari och då gör man det på hemmaplan mot elitettanlaget Morön.
Även IK Uppsala spelar sin första träningsmatch den 15 februari och de tar emot Bollstanäs, som spelar i elitettan.