Eskilstuna lär få svårt att upprepa 2019

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alexandra Benediktsson, Clara Markstedt, Ebba Hed, Ebba Wieder, Felicia Rogic, Johanna Andersson, Lisa Dahlkvist, Loreta Kullashi, Michelle De Jongh, Nellie Persson, Pauline Nyström, Petra Johansson, Sabrina D´Angelo, Sandra Adolfsson, Shannon Lynn, Shannon Woeller
I fjol slutade Vittsjö trea och Eskilstuna fyra i allsvenskan. Hur står sig deras trupper 2020? 
Vittsjö har gjort en bra vinter, men Eskilstunas tapp av Lisa Dahlkvist lär bli kännbart.
 
Vittsjö GIK
Målvakter: Sabrina D´Angelo, Shannon Lynn
Backar: Sandra Adolfsson, Lisa Klinga, Alexandra Benediktsson, Cathrine Bott, Emma Pennsäter, Mie Leth Jans.
Mittfält: Nellie Persson, Johanna Andersson, Ebba Hed, Michelle De Jongh, Tove Almqvist, Saga Jontoft, Ebba Wieder
Forwards: Pauline Nyström, Clara Markstedt.
 
In: Ebba Wieder (mf, FC Rosengård), Saga Jontoft (b, Kristianstads DFF)
Ut: 
 
Vittsjö har en av ligans bästa besättningar på målvaktssidan. D´Angelo var kanske bästa målvakten 2019, och dessutom har laget Skottlands landslagsmålvakt, Shannon Lynn, som back-up.
Även backlinjen ser ut att stå sig stark 2020. Givetvis är det Sandra Adolfsson som ska anföra backlinjen, men Alexandra Benediktsson kan också bli en härförare som mittback.
Det som bekymrar mig när det gäller Vittsjö, så är det deras mittfält. Johanna Andersson och Nellie Persson höll ihop det bra i fjol, men frågan är om de kan göra en lika bra säsong 2020 som 2019? Johanna Andersson är en kulturbärare och en viktig pjäs, men hon blir inte yngre. Vittsjö har bra bredd på kanterna men saknar bredd på det centrala mittfältet. Nellie Persson och Johanna Andersson måste vara friska och helst inte avstängda. Den enda jag ser som kan gå in och spela centralt mittfält är Ebba Wieder. 
Till att titta på så saknar man även bredd på forwards-sidan, men det skulle jag säga är skenbart. De har Clara Markstedt och Pauline Nyström som enda forwards på pappret. I verkligheten har de Tove Almqvist, Ebba Hed och Michelle De Jongh, som alla kan spela forwards.
Jag tycker nog att Vittsjö skrapat ihop en ganska bra trupp. Visst, det finns brister, men nog ska denna trupp kunna vara med och slåss på övre halvan även 2020. Jag tror till och med att Vittsjö skulle kunna utmana om ännu bättre medaljvalörer än brons.
 
Eskilstuna United
Målvakter: Emelie Lundberg, Cosette Morché.
Backar: Matilda Plan, Vaila Barsley, Anna Oskarsson, Elise Stenevik, Shannon Woeller, 
Mittfält: Fanny Andersson, Halimatu Ayinde, Ngozi Okobi, Elin Rombing, Julia Tunturi, Linn Vickius, Sofia Paulsson
Forwards: Kaisa Collin, Loreta Kullashi, Felicia Rogic
 
In: Anna Oskarsson (b, Linköping), Elise Stenevik (b, Arna-Bjørnar), Elin Rombing (mf, KIF Örebro), Fredrik Bernhardsson (ass. tränare)
Ut: Martin Skogman (assisterande tränare, KIF Örebro), Cajsa Åkerberg (mf, KIF Örebro), Petra Johansson (b, Linköping), Lisa Dahlkvist (mf, Umeå IK), Cornelia Baldi Sundelius (mv, Åland United)
 
Eskilstuna gjorde en riktigt bra säsong 2019. Dessvärre har de under vintern tappat en rad viktiga spelare. Senast i raden att lämna är Lisa Dahlqvist, som återvänder till sin moderklubb Umeå IK. Det är givetvis en jobspost för Eskilstuna, och frågan är om det går att ersätta. Även tappet av Petra Johansson till Linköping lär bli kännbart. Petra Johansson startade 20 matcher i fjol och Dahlkvist startade 21 matcher, så det innebär att klubben tappat två tongivande startspelare.
Med de två spelarförlusterna lär Eskilstuna ha svårt att få ihop ett slagkraftigt centralt mittfält. Petra Johansson spelade förvisso i backlinjen under 2019, men är också en bra central mittfältare.
Sonia Okobi gjorde en bra säsong i fjol och stannar kvar. Stannar gör också Loreta Kullashi. Mer oklart är det kring Felicia Rogic och Shannon Woeller. De lär behövas i truppen om Eskilstuna ska klara av att upprepa fjolårets säsong.
Målvaktsuppsättningen är stark och det är även forwardslinjen. Jag sätter större frågetecken på mittfältet och på backlinjen. Det ser dock betydligt bättre ut i backlinjen om Shannon Woeller fortsätter.
Jag tror Eskilstuna United kommer få det svårt att upprepa fjolårets fina fjärdeplats.