Djurgården har en del att bevisa under 2020

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Frida Boriero, Hanna Ekengren, Hanna Folkesson, Jennifer Pelley, Kathrine Østergaard Larsen, Mia Jalkerud, Olivia Schough, Petronella Ekroth, Portia Boakye, Rachel Bloznalis, Simone Edefall, Tilde Lindwall
Djurgårdens IF:s trupp börjar ta form, men det är ännu oklart på vissa håll. Det är exempelvis väldigt oklart huruvida Mia Jalkerud fortsätter eller inte.
 
Häromdagen presenterade Djurgården statusen på sin trupp just nu och det gjorde mig lite konfunderad. Det står att klubben gjort klart med fem nya spelare och förlängt med åtta. En av dem som ännu inte förlängt sitt kontrakt är DIF-ikonen Mia Jalkerud, men samtidigt står hon med i spelartruppen. Jalkerud är en förutsättning för att DIF ska lyckas att göra en bättre säsong 2020 än 2019 och jag tror att hon kommer att fortsätta i Djurgården.
Om vi nu utgår från att Mia Jalkerud förlänger sitt kontrakt med DIF så känns det som att deras offensiv är okej, men inte mer. De har fått in Simone Edefall från division 1-laget Sandviken, där hon svarade för 32 mål i fjol. Det är ett imponerande målfacit, men samtidigt är det en väldigt lång väg från division 1 till allsvenskan. Att tro att Edefall går in och levererar i allsvenskan direkt är en verklighetsfrånvänd tanke. DIF har också plockat upp en egenproducerad forward i Hanna Ekengren och egna produkter är alltid spännande att följa.
 
När det gäller mittfältet i Djurgården så ser det tunt ut. Laget har tappat Hanna Folkesson, men i mitt tycke levererade hon inte i fjol, så den förlusten behöver inte betyda så mycket. Jag tycker i stället att det var Irma Helin som höll ihop mittfältet, och hon finns kvar i DIF. Olivia Schough kan användas såväl som forward som yttermittfältare och jag tycker hon har en del att bevisa 2020. Jag tyckte att hon var för ojämn under 2019 och lyfte inte laget till de höjder som var klubbens ambitioner.
En viktig värvning för Djurgården är Frida Boriero, som de plockat in från Växjö så sent som i tisdags. Boriero är mittfältare och lär behövas där. 
En spännande spelare i laget är 19-åriga Tilde Lindwall, som från sin yttermittfältsposition kan ställa till en del oreda för motståndarnas försvarare. Hon är dessutom en ung och lovande spelare och sådana är alltid roligt att följa.
 
Jag såg en del matcher av Djurgården i fjol och då såg jag ett minst sagt rörigt försvarsspel. Det kändes som att laget var oorganiserat och inte ville göra jobbet fullt ut. Detta är ett stort förbättringsområde för laget om de vill bli bättre än tia i tabellen 2020. De har fått in Rachel Bloznalis från Umeå, men frågan är om det räcker för att lyfta DIF:s försvarsspel. Laget har tappat Petronella Ekroth i backlinjen, men hon var inte den mittback som förmådde att lyfta laget i defensiven.
Även på målvaktssidan var det problem under 2019, men här tror jag att klubben gjort en värvning som förbättrar laget. Istället för Jennifer Pelley har man fått in Kathrine Østergaard Larsen och det tror jag blir bättre.
 
Djurgården blev, som sagt, tia i fjol. Om man tittar på den truppen de har så här långt så är den inte jättemycket bättre. Jag tror att laget kommer få minst lika svårt i år som i fjol att hålla sig kvar. I mina ögon så kommer det att bli en kamp för överlevnad i högsta serien även 2020...om inte...Olivia Schough håller en högre och jämnare form. Mittfältarna behöver göra personbästa varje vecka. Värvningen av målvakten Kathrine Østergaard Larsen måste falla väl ut. Portia Boakye är en bra offensiv back men hon behöver vässa till sitt defensiva spel på vänsterbacken. Vid ett flertal tillfällen löste hon inte de defensiva omställningarna och det skapade hål i backlinjen. Klubben behöver göra klart med Mia Jalkerud och de behöver få en kontinuitet på ledarsidan.
Ja, som ni förstår så behöver Djurgårdens spelare och organisation ta minst ett steg upp i kvalitet för att laget ska klara av att bibehålla sin allsvenska status in i 2021. Jag är medveten om att jag är tuff mot Djurgården, men med tanke på värvningarna och truppen de gjorde och hade i fjol så har samtliga spelare mycket att bevisa denna säsong.
 
 
Målvakter: Kathrine Østergaard Larsen, Nicole Persson, Gudbjörg Gunnarsdóttir.
Backar: Gudrun Arnadóttir, Rachel Bloznalis, Portia Boakye, Fanny Lång, Kim Sundlöv, Julia Walentowicz, Michaela van den Bulk.
Mitfältare: Malin Diaz, Irma Helin, Tilde Lindwall, Olivia Schough, Frida Boriero.
Forwards: Mia Jalkerud, Hanna Ekengren, Cassandra Larsson, Simone Edefall.
 
In: Hanna Ekengren (f, egen produkt), Rachel Bloznalis (b, Umeå IK), Kathrine Østergaard Larsen (mv, FC Nordsjälland), Simone Edefall (f, Sandviken), Frida Boriero (mf, Växjö DFF)
Ut: Hanna Folkesson (mf, Hammarby), Petronella Ekroth (b), Jennifer Pelley (mv), Alexandra Lindberg (b), Ogonna Chukwudi (mf), Wilma Sjöholm (f)