DIF utan motor på mittfältet

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Alice Nilsson, Eveliina Summanen, Frida Boriero, Irma Helin, Jutta Rantala, Loreta Kullashi, Matilda Plan, Nellie Lilja, Therese Sessy Åsland
Alla fotbollsspelare, tränare och domare är just nu i en spännande och tung tid. Trupperna ska sätta sig och man håller på att förbereda sig för tävling. Fys, taktik, teori, tester, spelidéer. Allt spelarna gör nu är av yttersta vikt för framtiden. För säsongen 2020.
 
Min blogg gör inga anspråk på att vara ett nyhetsforum. Min tanke är att jag ska kommentera och analysera lagen, matcherna och aktörerna kring damallsvenskan och ibland elitettan. I ett antal inlägg har jag kommenterat klubbarnas värvningar och hur trupperna kommer att se ut under 2020. 
Mitt i denna förberedelsen händer ett antal saker. En av de mera betydelsfulla händelserna under den gångna veckan är att Djurgårdens Irma Helin väljer att avsluta sin fotbollskarriär. Detta är naturligtvis ett riktigt tungt besked för DIF. Utan henne på mitten kommer det att bli oerhört tufft och klubben måste hitta en spelare som på något sätt kan ersätta henne. Djurgårdens mittfältsuppsättning ser plösligt riktigt svag ut. Det kommer att vara svårt att hitta en ersättare för Helin i Sverige. Ska de kunna ersätta henne behöver de nog titta utomlands. 
Matilda Plan säger till Eskilstunas hemsida att hon gör sin sista säsong som bandyspelare och kommer från och med nu satsa helhjärtat på fotbollen. Plan vill se hur långt hon kan utveckla sig inom fotbollen och det är säkerligen Eskilstuna United väldigt nöjda med.
 
Kristianstads DFF har redan börjat att spela träningsmatcher. Förra helgen mötte de IFK Kalmar och vann med 2-0. Det är inget häpnadsväckande resultat utan ett ganska normalt resultat. På plan fanns de nya spelarna Eveliina Summanen, Therese Sessy Åsland, Jutta Rantala. Enligt Svenska Fotbollförbundets hemsida svarade Alice Nilsson för målet medan det andra var ett självmål. Dock uppger Fotbollskanalen att Josefine Harrysson svarade för det andra målet.
Både Summanen och Sessy Åslund drog på sig en varning.
Jag tycker hursom helst att det är bra att Kristianstad spelar träningsmatcher tidigt på säsongen. Att spela match är ett avbräck från den tunga träningsperiod lagen är inne i och det skapar förutsättningar för att ha klara och tydliga saker att ta fasta på när en ny träningsvecka inleds. 
 
Kommande helg inleder en rad andra allsvenska lag sina träningsmatcher. Växjö ska möta IFK Kalmar i Tipshallen och Rosengård ska möta Brøndby i Malmö.
Det mest intressanta den kommande helgen utspelar sig dock på Kristianstads idrottsplats. Där tar KDFF emot Malmö FF som gör sin första damlagsmatch sedan återstartaen och den första matchen sedan 2006.
Piteå IF spelar på söndag mot klubbens P-17-lag och Linköping spelar under fredagen mot Stångebros P-15-lag.
 
Vad har klubbarna för topprubriker på sina hemsidor just nu?
 
FC Rosengård: "Lilja lånas ut till KIF Örebro"
Djurgårdens IF: "Frida Boriero på plats med DIF"
Vittsjö GIK: "Vinnare av Skånepokalen"
Kristianstads DFF: "Historisk match på Kristianstads IP"
KIF Örebro: "Den gemensamma träningen är igång"
IK Uppsala: "Bli medlem i IK Uppsala fotboll"
Göteborgs FC: "Äntligen - säsongen 2020 är här"
Växjö DFF: "Premiär - träningsmatch"
Eskilstuna United: "Motgångar och framgångar med Loreta Kullashi"
Linköpings FC: "Alla träningsmatcher har fri entré"
Umeå IK: "Bli en del av UIK"
Piteå IF: "Nyförvärv till Piteå IF DFF"