(null)
Tess Olofsson - fotbollsdomare som inspirerar
 
 
Ett lugn. En tydlighet, kunnighet och stor värme. Det är vad jag ser när jag ser Tess Olofsson döma fotboll i vår högsta liga. Här berättar hon om sin försäsong och sina målsättningar kring säsongen 2020.
 
I slutet av förra året tog Tess Olofsson emot priset som årets bästa domare. Det är inte speciellt förvånande och i mitt tycke känns det synnerligen välförtjänt. 
Hon är 31 år och inledde sin fotbollsbana som fotbollsspelare i skånska IFK Klaghamn, som just nu ligger i damernas division 4. Jag fick tag i Tess Olofsson när hon är på väg att hoppa in i sin bil till nästa träningspass. Hon håller som bäst på att förbereda sig för säsongen och det är en säsong där hon hoppas kunna förverkliga en av sina drömmar; att döma på herrelitnivå.
- Jag kan vara ett halvår ifrån att få döma på näst högsta herrnivå i Sverige; Superettan. Det gäller att jag gör bra ifrån mig under våren och då kan min dröm och mål bli verklighet, säger Tess Olofsson.
 
Varför är drömmen att döma herrallsvenskan frågar jag henne och hon svarar:
- Jag tror att det kan inspirera unga tjejer att bli domare och för egen del tycker jag att det är en utmaning på ett annat sätt. Jag tror att jag kan komma att utvecklas ytterligare om jag får döma på högsta herrnivå.
Tess Olofsson berättar att hon behöver hantera herr- och dammatcher på olika sätt. I herrmatcher smäller det oftare och att beslutsfattandet blir annorlunda.
Hon har redan erfarenhet av att döma herrfotboll på ganska hög nivå då hon dömt division 1.
- Man kan liksom inte leva kvar i ett beslut, utan måste hela tiden vara med. Ett felbeslut i början av matchen kan mycket väl påverka enkla frisparkar och inkast lite senare i matchen.
 
Precis som spelarna så är Tess Olofsson i en förberedelsefas. Det innebär utbildningar, träningar och en massa förberedelse. När hon berättar för mig hur hon tränar så kan man likställa våra elitdomare med en elitidrottsutövare. Det är tuffa intervaller. Det är styrketräning och det är återhämtningsträning.
- Jag tränar mellan 6-7 pass i veckan för att komma så väl förberedd som möjligt, säger Tess.
Hon berättar att veckan som gått innehållit sprintprogram , intervaller, core-pass, tung styrka och intervaller med lång vila.
- Vi tränar mycket fys, men som förberedelse tittar vi också på en del klipp från UEFA där vi ska bedöma olika situationer på plan.
I en annan intervju jag sett på internet berättar Tess Olofsson att hon älskar fysträningen och att den är väl inkluderad i hennes liv. Det ingår dock en massa andra saker för att bli en bra domare. Att vara i situationerna och att fatta beslut är en del och den träningen får hon genom ett antal träningsmatcher och klipp med bedömningssituationer. 
- Under vintern kommer jag att vara på fyra olika domarkurser. Först är det Mallorca med UEFA och sedan Jönköping på Svenska Fotbollförbundets elitdomarkurs. Sedan är det Portugal med FIFA och slutligen till Stockholm med division 1, säger hon.
 
För de flesta kommer det att bli skarpt läge nästan direkt, då svenska cupen drar i gång i februari. Tess Olofsson berättar att hon innan dess varit i gång med träningsmatcher.
- Jag kommer att ha dömt 2-3 träningsmatcher innan dess. Sedan har jag redan varit assisterande domare i en P-16-match. Jag tycker att det är viktigt att ibland vara assisterande så att man inte tappar den delen, säger hon och förklarar att hon ibland är fjärdedomare och som sådan måste man vara beredd på att hoppa in för en skadad domare och det kan även innebära att hoppa in för en assiterande domare.
 
Tess Olofssons träningsvecka under vecka 4:
Måndag: Vila
Tisdag: Sprintuthållighet + fotstyrka + core
Onsdag: Tung styrka
Torsdag: Lättare styrka
Fredag: Sprint med lång vila
Lördag: Tuffa intervaller
Söndag: Rehabträning
 
 
 
Visa fler inlägg