Det är risk för härskna ägg i KDFF-korgen

Publicerat i: Elitettan, OBOS Damallsvenskan Amanda Kander, Andrea Thorisson, Martti Tikkanen, Per-Arne Lundqvist, Saga Ollerstam, Sophie Sundqvist, Sven Schampi
Det är utan tvivel så att damallsvenskan tar små steg hela tiden. Att Aftonbladet köpt sändningsrättigheter är bra och ökar intresset för ligan. 
Det är också omöjligt att inte nämna Kungsbacka och LB07 i dessa dagar.
 
Att LB07 drar sig ur elitettan är inget annat än väntat och jag förstår att spelarna är arga och besvikna på klubbens agerande. Det är lätt för mig att sitta utanför och tycka till, men när jag ser att man till viss del skyller nedläggningen på att det inte blev något samarbete med Malmö FF kan jag tycka att det är märkligt. Hur kan man skylla en tredje part på sitt egna misslyckanden? 
Jag kan tycka att LB07 borde haft skydd för olika scenarion och inte tro att allt skulle bli bra om bara MFF kommer med. 
Nu hoppas jag innerligt att det löser sig för spelarna i LB07 ändå. Det finns ett antal spelare som jag tyckte gjorde bra i från sig i allsvenskan under 2019 och en av dem är Sophie Sundqvist. Jag har egentligen bara väntat på att någon allsvensk klubb skulle uppvakta henne och nu blev det Linköpings FC. Jag tror det hade varit ett mycket bra steg för Sundqvist att ta.
Det finns fler spelare i truppen som borde vara intressanta för klubbar i elitettan och damallsvenskan. Saga Ollerstam, Andrea Thorisson och Amanda Kander för att nämna tre. Sedan gäller det också att spelarna ska kunna och vilja flytta på sig, men det är en annan fråga.
 
Det finns inget positivt att en klubb drar sig ur en serie. Det är bara tragiskt och tråkigt. Däremot tycker jag att det är roligt att Sunnanå tackat ja till att ta platsen efter LB07 i elitettan. Jag har varit i Sunnanå vid något tillfälle och fick då möjligheten att lära känna dåvarande tränaren Martti Tikkanen. Vi förlorade med Halmia i Skellefteå och Tikkanen gjorde ett stort intryck på mig. Tikkanen är inte kvar i klubben, men verkar fortfarande i Skellefteå kommun som instruktör på fotbollsgymnasiet.
Jag tror att Sunnanå kommer att kunna hävda sig bra i elitettan; åtminstone har de kultur och kunskap för vad som krävs. De har dessutom inlett ett samarbete med nyblivna allsvenska laget Umeå IK. Samarbetet innebär att Sunnanå kan använda fyra utespelare och en målvakt från Umeås trupp på sina matcher. Förbehållet är att de måste vara födda 1998 eller tidigare.
- Spelarlånen från UIK viktiga för oss utifrån det läge vi nu befinner oss i och de spelare som ansluter till oss får viktig speltid i elitmiljö, säger Sven Schampi från Sunnanå till Umeå IK:s hemsida.
 
I Kungsbacka DFF håller man som bäst på att bygga ett nytt lag och där sitter en tränare som enligt uppgifter till Göteborgs Posten sagt upp sig från sitt jobb, sade upp sin bostad och flyttat från Vänersborg till Kungsbacka. Jag hoppas att Per-Arne Lundqvist hade andra planer med flytten än just tränarjobbet i Kungsbacka. Att lägga alla ägg i en korg som tillhör Kungsbacka DFF känns oerhört vanskligt och risken för härskna ägg är stor.
Klubben har dragit sig ur svenska cupen men avser att komma till start i elitettan. I dagsläget har man kontrakterat tre spelare. Den första att skriva på var Elin Flakberg och hon kommer från den egna F-17-truppen. Den andra spelaren att skriva på var forwarden Bupe Okeowo från Zambia. Hon har representerat Sunnanå SK i division 1.
Även en tredje spelare har skrivit på för Kungsbacka DFF och det är försvarsspelaren Wilma Andersson, som kommer från Sunnanå och har elitettanmeriter från Kvarnsveden. 
 
I fjol sändes damallsvenskan på en egen plattform. Äntligen har en extern aktör köpt tv-rättigheterna till ligan. Aftonbladet har inte helt klart för sig vad det ska kosta att följa ligan, men den kommer att sändas i en ny play-tjänst. 
Jag kan bara säga att det känns positivt att någon vill köpa sändningsrättigheterna eftersom det ökar intresset för ligan. Aftonbladet har tecknat ett avtal som sträcker sig över tre år.
 
Ängelholms FFs damer spelar inte i helgen utan kommer i stället att träna och ha team-building under lördagen. Givetvis avslutas den träningen med att heja fram Rögle i matchen mot Frölunda i Catena arena.