UPPDATERAD: "Jag förstår att Vittsjö jagar ytterligare en forward"

Publicerat i: Allmänt Alexandra Benediktsson, Alexandra Hellekant, Amanda Johnsson Haahr, Anam Imo, Anna Anvegård, Anna Welin, Clara Markstedt, Cosette Morché, Ebba Hed, Elena Aristodemou, Elin Bengtsson, Glodis Viggosdottir, Johanna Andersson, Johanna Renmark, Jonas Eidevall, Jutta Rantala, Karin Lundin, Katie Fraine, Kayla Braffet, Michelle De Jongh, Mie Leth Jans, Nellie Persson, Pauline Hammarlund, Rebecka Blomqvist, Sandra Adolfsson, Sanne Troelsgaard, Sara Lilja Vidlund, Shannon Lynn, Therese Simonsson, Tove Almqvist
Under veckan har Djurgården och Uppsala varit på läger på Cypern. Kristianstad sattes på sitt första riktiga prov och Vittsjö gav inte Växjö så stor chans i Markaryd. Rosengård forsätter att göra statement och Göteborg krossade Lidköping på hemmaplan.
 
FC Rosengård:
Spelade under lördagen mot danska Nordsjälland på hemmaplan. Mimmi Larsson svarade för två av målen medan Sanne Troelsgaard, Glódis Perla Viggosdóttir, Anam Imo och Anna Anvegård gjorde varsitt.
Vad ska man egentligen säga? FC Rosengård gör det enkelt för mig att gissa utgången av damallsvenskan 2020. Laget har gått från klarhet till klarhet och är en av de tydligaste guldfavoriterna så här långt. Jo, jag vet att det är februari och mycket ska hända ännu, men ändå. 
Matchen slutade 6-0 till Rosengård och för motståndet stod FC Nordsjälland. Laget håller till i den danska högstaligan men är ännu inte lika bra som exempelvis Bröndby, men satsar ordentligt på sin damfotboll. 
Jag gillar Rosengårds inställning till säsongen 2020. De är titelförsvarare och borde vara det lag som alla jagar och vill slå. Tränare Jonas Eidevall väljer i stället att göra hela klubben ödmjuk genom sitt uttalande på klubbens hemsida:
- Jag skulle snarare vilja se säsongen 2020 som året där vi jagar topplagen i europeisk klubbfotboll. Det har uppstått ett glapp (vilket var tydligt att se 2019 när inget svenskt lag kunde kvalificera sig för åttondelsfinal) och vi måste arbeta på många områden för att täppa till det.
Så bra sagt och så rätt uttalat. Go for it FC Rosengård.
 
Göteborg: 
Efter förra helgens turné till Norge är Göteborgs FC åter hemma och på lördagen spelades den tredje matchen för året och den första på hemmaplan. För motståndet svarade elitettan-laget Lidköpings FK. 
Det blev en prommenad i parken för guldjagande Göteborg, som vann med klara 4-0. Enligt Göteborgs Posten kunde det blivit betydligt fler mål.
- Vi sätter våra mål men har lägen för betydligt fler, säger Pauline Hammarlund till GP efter matchen.
Pauline Hammarlund och Rebecka Blomqvist gjorde två mål var och det är naturligtvis skönt när forwards får göra mål. 
 
Vittsjö: 
Spelade under lördagen mot Växjö DFF och var det dominerande laget. Mittbacken Sandra Adolfsson haltade förbi med en nyopererad fot och kunde, som alla andra i Markaryd, konstatera att Mie Leth Jans kommer att bli en hit i Vittsjö under 2020. Vilket mittbacksspel hon visade upp. För er som undrar så har Leth Jans suttit på bänken i Rosengård men i Vittsjö kommer hon att bli den ledande mittbacken. Leth Jans är bra defensivt, och det förutsätter man ju av en mittback, men hon är också vass i offensiven då hon kan starta anfall på ett bra sätt. Tränarna i Vittsjö torde få problem i laguttagningen om Adolfsson kommer upp i samma standard som ifjol. Om Leth Jans spelar som mot Växjö så har hon en given plats i startelvan och sedan får Adolfsson och Benediktsson slåss om den andra platsen. Om allt går som Adolfsson vill så lär det bli Adolfsson och Leth Jans som ska stänga Vittsjös centrala backlinje.
Vittsjö vann matchen med 1-0, sedan Ebba Hed gjort målet, efter ett inlägg från Michelle De Jongh. 
Clara Markstedt såg vass ut och skapade mycket oro för Växjös backlinje. Johanna Andersson och Nellie Persson såg lika bra ut på mitten som de gjorde i fjol. Ebba Hed skapade mycket på vänsterkanten och fick också mycket boll.
Jag förstår att Vittsjö jagar ytterligare en forward för Tove Almqvist hade det jobbigt och överarbetade många situationer. 
För övrigt så spelade Vittsjö dubbelt denna helg. Förutom matchen mot Växjö på lördagen så spelade laget även under söndagen mot Jitex. Vittsjö hade lånat in några spelare från nyblivna division 1-laget Halmstads BK. En av dem var Alexandra Hellekant, som gjorde Vittsjös enda mål i en match som slutade 1-1. Den enda som var kvar i laget sedan lördagens match var målvakten Shannon Lynn.
 
Kristianstad: 
För första gången i år sattes KDFF på prov, när de mötte danska Brøndby. Kristianstad inledde årets träningsmatchande mot Malmö FF och vann med 7-0. I den andra träningsmatchen mötte de Hammenhög, från division 1. Även den matchen vanns enkelt (10-0).
I lördags blev det 2-2 mot Brøndby. Enligt klubbens hemsida var det Brøndby som var vassare till en början, och det kanske inte är så konstigt med tanke på att detta var första gången KDFF hade ett jämnbördigt motstånd. Danskorna tog också ledningen efter 34 minuter.
I slutminuten av den första halvleken kvitterade Kristianstad genom Jutta Rantala. Anna Welin gjorde KDFF:s andra mål.
 
Växjö: 
Laget mötte Vittsjö under lördagen och matchen spelades i Markaryd. Laget hade inte mycket att sätta emot och de hade inte många vettiga anfall. I andra halvlek fanns det ett anfall som var riktigt bra och det slutade med en resultatlös hörna.
Jag fick ett par ord med Växjös målvakt Katie Fraine och hon vaktade Växjös mål i andra halvlek och i vanlig ordning styr hon och ställer med sin röst på ett bra sätt.
Amanda Johnsson Haahr spelade forward för småländskorna och jag tror att hon passar bäst där. I Göteborg spelade hon på en kant och det är där jag sett henne mest. Som forward tror jag att hon kan skapa en del oreda med sin snabbhet, men då behöver hon ytor att löpa på. Det fick hon inte mot Vittsjö.
 
KIF Örebro: 
Vann mot Kvarnsveden under lördagen med 2-1. I KIF finns en 18-årig supertalang i Sara Lilja Vidlund och hon svarade för KIF:s båda mål. Jag är oerhört tacksam att KIF Örebro lägger ut matchklipp på sin hemsida, för det gör att jag och andra kan följa laget mycket bättre och enklare.
Lilja Vidlunds 1-0-mål kan tyckas enkelt, men i min värld så är det endast målskyttar som gör sådana "enkla" mål. Hon tar löpningen tidigt mot en yta där bollen skulle kunna komma och det är det som gör målet till svårt. Det är inte alla spelare som kan räkna ut det. Givetvis är Elin Bengtssons inlägg från vänsterkanten väldigt bra slaget också. 
Utifrån bilderna på Örebros hemsida så ser det ut som att det är KIF som har ett stort spel- och chansövertag, dock utan att göra tillräckligt många mål. Laget kom till många inläggslägen, men förutom lagets forwards, Karin Lundin och Sara Lilja Vidlund fanns det inte så många fler hot. KIF Örebro måste få in fler spelare i offensiv box om de ska hota sina motståndare mer. Mot Kvarnsveden blev laget ofta två mot sex inne i offensivt straffområde.
 
Umeå IK:
Spelar inte denna helg, enligt vad jag kan se. Dock hade de en kul nyhet på sin hemsida för någon vecka sedan, och det var att tröjnumren var klara. 
Jag gillar att man på en hemsida lyftar fram en sådan nyhet. Man får exempelvis veta att nyförvärven Therese Simonsson (från AIK) kommer att ha tröja nummer 11 och att Kayla Braffet (från KIF) ska ha nummer 17. Det är precis sådana nyheter som gör att intresset höjs kring laget. 
 
Djurgården: 
Har under veckan satsat på ett träningsläger på Cypern och det tror jag är helt rätt. Enligt klubbens hemsida, som lagt ut såväl texter som video, så har laget jobbat med både taktik och fys. Framförallt handlar ett träningsläger om att få ihop gruppen på ett bra sätt och på bilderna jag sett från lägret så finns det mycket skratt och glädje och det är sådant som kan ge poäng i framtiden.
 
IK Uppsala:
Precis som Djurgården så har nykomlingen valt att satsa på ett läger på Cypern. Ett läger med laget är ganska ofta väldigt välinvesterade pengar och jag tror att IK Uppsala gjort ett bra val. 
 
Eskilstuna United:
Laget spelade mot Linköpings FC under lördagen och matchen slutade 0-0. Från Eskilstuna rapporterar man att målvakten Cosette Morché gjorde en topprestation och höll således nollan i matchen.
Eskilstuna gav 18-åriga mittfältaren Elena Aristodemou och 17-åriga Johanna Renmark chansen och det var deras debuter i United.
 
Linköpings FC:
Spelade, som sagt, mot Eskilstuna igår och matchen slutade 0-0. Enligt de något bristfälliga uppgifterna jag har så verkar det som att Linköping haft det mesta av spelet och att Eskilstuna fått ägna sig mycket åt försvarsspel.
 
Piteå IF:
Spelade under söndagen mot elitettanlaget Morön. Piteå visade onekligen att det är skillnad mellan just elitettan och allsvenskan. Norrbottniskorna vann med hela 7-0. Nyförvärvet från Hammarby, Astrid Larsson svarade för två av målen och har därmed gjort fyra mål på två matcher. 
Nina Jakobsson, Fernanda Da Silva, Julia Karlernäs, Josefine Johansson och Cecilia Edlund gjorde övriga mål. 
Stellan Carlsson, tränare i Piteå, gjorde återigen många byten; hela sju stycken i paus.
 
Ängelholms FF
Som en kul grej får ni också lite bonusresultat från Skåne😉. Ängelholm vann årets första träningsmatch mot Snöstorp/Nyhem med 1-0 och Wilma Törnqvist svarade för målet.