Rosengård och Kristianstad drog nitlotter i cupen

Publicerat i: Svenska cupen FC Rosengård, Göteborgs FC, Heidi Kollanen, IK Uppsala, IS Halmia, KIF Örebro, Kristianstads DFF, Lina Hurtig, Linköpings FC, Mia Carlsson, Olivia Welin, Piteå IF, Sara Lilja Vidlund, Sif Atladottir, Sofia Hagman, Stina Blackstenius, Svava Rós Gudmundsdóttir, Vittsjö GIK, Västerås BK30, Växjö DFF
Rosengård och Kristianstad är de två klubbarna som dragit nitlotten och det är inte ofta man säger det om en klubb som fått den enklaste lottningen i cupen.
 
Svenska cupen är väldigt bra för de allsvenska klubbarna, eftersom det ger tävlingsmatcher som förberedelse inför det viktigare ligaspelet. Jag tror inget av de allsvenska lagen tycker att det är det viktigaste att vinna, men det laget som vinner får trots allt en boost och en titel. Med andra ord är cupen väldigt viktig om man vinner.
I fjol spelades finalen mellan Kristianstad och Göteborg där GFC vann med 2-1. 
FC Rosengård ska under säsongen försvara sin mästartitel och slåss om en framskjuten plats i Europa. Som en förberedelse för det får man möta ett lag från allsvenskan och två från den nationella tredje divisionen. Som lite plåster på såret får de i alla fall möta Kristianstad i den sista cupomgången. Att möta ett division 1-lag två veckor innan ligastart hade varit riktigt illa.
 
Hur ska det då gå i cupen? Vilka lag står med Susanne Erlandssons pokal, 150 000 kronor rikare och en titel den 1 maj 2020?
Vinnarna i varje grupp går vidare till semifinal och de två bästa gruppsegrarna har hemmaplan.
Jag ska försöka mig på ett tips nedan.
 
Grupp 1:
 1. FC Rosengård
 2. Kristianstads DFF
 3. Västerås BK30
 4. IS Halmia
Naturligtvis vinner FC Rosengård denna grupp. Visst kan Kristianstad överraska och snuva Malmö-laget på gruppsegern, men jag tror inte KDFF kommer att störa Malmö-laget just nu.
I första omgången tar Rosengård emot Västerås BK30 och det är inte ens någon match. Jag tror mästarna kan ställa upp med ett reservlag och vinna den matchen. Det samma gäller i omgång två mot Halmia. 
KDFF möter IS Halmia i Halmstad på lördag och även i denna match kan det allsvenska laget matcha sina nyckelspelare sparsamt. Kristianstad verkar att få klara sig utan Mia Carlsson, som gjort ett ingrepp i ett skadat knä. Dessutom har Sif Atladóttir en rygg som krånglar, Olivia Welin kom till klubben med en skada och Svava Rós Gudmundsdóttir har en fotskada. Dessutom verkar, enligt rykten, även Sofia Hagman vara skadad. Jag tror ingen av dessa kommer att spela lördagens match mot Halmia.
 
Denna grupp avgörs inte förrän i sista omgången. Då står Kristianstad och Rosengård på sex poäng och beroende på målskillnad kan det ena laget nöja sig med ett oavgjort resultat för att ta sig till semifinalen.
Näs det gäller de två division 1-lagen i denna grupp så spelade Västerås BK30 i division 1 norra Svealand 2019 och den serien vanns av Bollstanäs. Västerås slutade fyra i tabellen och avslutade serien med sex raka vinster och med en målskillnad på 32-5.
Halmia spelade i fjol i division 1 södra Götaland och slutade sjua i den serien. Klubben har haft lite problem med den förhöjda konkurrensen av spelare i Halmstad. För Halmia har Halmstads BK:s satsning på damlaget försvårat nyrekrytering av spelare till ISH. 
Utan att veta något alls om dessa båda lag så tror jag att Västerås är snäppet vassare än Halmia.
 
Grupp 2:
 1. Göteborgs FC
 2. Vittsjö
 3. Linköping
 4. Växjö
Göteborg inleder mot Linköping på Valhalla i Göteborg på söndag klockan 15.00. Medan Linköping mött såväl Eskilstuna som Örebro så blir det första matchen för året där Göteborg ställs mot allsvenskt motstånd.
Jag tror GFC är ett bättre lag och vinner denna match. Dock har Linköping fått in ytterligare kvaliteter i truppen. Tidigare LB07-spelaren Sophie Sundqvist skrev i veckan på och det ökar kvaliteterna i laget. Framförallt får LFC en annan typ av forward än vad Blackstenius och Hurtig är. Medan Blackstenius är bra i djupledsspelet och Hurtig kommer in från kant så kan Sundqvist vara en target-forward, som är stark i huvudspelet.
LFC fick också in förre Umeå- och Mallbacken-spelaren Ebere Orije. Orije är även hon en offensiv spelare. Hon kommer från Nigeria men har spelat fotboll i Sverige i tre år, men lär inte vara spelklar till helgens cupmatch, eftersom arbetstillståndet ännu inte är klart. 
 
I Växjö tar VDFF emot Vittsjö och den matchen vinner Vittsjö. Lagen möttes i Markaryd för ett par veckor sedan och då var Vittsjö klasser bättre. Så mycket nytt kan inte ha hänt i de båda klubbarna så utgången är för mig given.
I omgång 2 möts Växjö och Göteborg och utgången av den blir ytterligare en GFC-seger. Den mest ovissa matchen i gruppen är Vittsjö mot Linköping. Jag utgår från att VGIK vinner den och då blir det en ren gruppfinal mellan Vittsjö och Göteborg i sista omgången. Den vinner Göteborg.
 
 
Grupp 3:
 1. Eskilstuna United
 2. Umeå IK
 3. Djurgården
 4. AIK
Den första omgången blir en nyckelomgång. Eskilstuna möter Umeå och i Stockholm är det derby. Jag tror att dessa matcher sätter prägeln för vem som ska gå till semifinal. Jag tycker att det är oerhört ovisst kring vem av Eskilstuna och Umeå som ska knipa förstaplatsen. Jag håller United som aningen vassare och sålunda min favorit till gruppsegern. Det är möjligt att Djurgården kan plocka något poäng och eventuellt aspirera på andraplatsen, men att vinna gruppen gör de inte. AIK har inget med detta att göra.
Extra kul att det blir ett Stockholms-derby i den första tävlingsmatchen för säsongen.
 
 Grupp 4
 1. Piteå IF
 2. KIF Örebro
 3. IK Uppsala
 4. Mallbackens IF
Gruppsegern tror jag kommer att stå mellan Piteå och Örebro. Uppsala kommer inte att vara i närheten och det grundar jag på att de endast spelat en match så här långt och i den matchen gjorde de en massa byten. Nu ska de in i tävlingsmatch direkt och de kommer inte att ha en chans mot Piteå som spelat fyra matcher innan cupen startar.
KIF Örebro har spelat tre matcher innan cupen och de möter ett Mallbacken som nätt och jämnt klarade sig kvar i elitettan i fjol. Naturligtvis åker KIF hem från Sunne med tre poäng.
Örebro vann förra veckans match mot Hammarby med 1-0 efter mål av glödheta Sara Lilja Vidlund. Hon får förmodligen sällskap av Heidi Kollanen, som avstod match förra helgen på grund av en känning av vadskada. Kollanens vila mot Hammarby var snarare en säkerhetsåtgärd och lär stå på plan mot Mallbacken.
 
Semifinaler (helt omöjligt att veta eftersom det är fri lottning)
FC Rosengård - Vittsjö
Piteå - Eskilstuna
 
Final:
Rosengård - Piteå