"Rosengård gjorde onekligen ett statement"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Amanda Johnsson Haahr, Anam Imo, Astrid Larsson, Camilla Huseby, Caroline Seger, Clara Markstedt, Eveliina Summanen, Fanny Andersson, Fernanda Da Silva, Hanna Wijk, Heidi Kollanen, Jelena Čanković, Julia Karlernäs, Lisa Klinga, Maria Hovemark, Michelle De Jongh, Mimmi Larsson, Nathalie Hoff Persson, Pauline Hammarlund, Rebecka Blomqvist, Sandra Adolfsson, Stina Blackstenius, Therese Sessy Åsland, Therese Sjögran
De flesta lagen har dragit igång sitt träningsmatchande. FC Rosengård visade var skåpet skulle stå mot danskt motstånd. KIF Örebro hintade om att de nog inte är en one-hit-wonder och så har vi det där sorgebarnet i Kungsbacka DFF.
 
FC Rosengård: 
Spelade i helgen match mot danska topplaget Fortuna Hjörring. Det blev en klar seger för de regerande svenska mästarna med 5-1. Jelena Čanković, Anam Imo (2 mål), Caroline Seger, Mimmi Larsson svarade för målen och Rosengård gjorde onekligen ett statement om att de även 2020 blir svårstoppade.
Klubben vill förstärka i defensiven, enligt uppgifter i olika media, och det är precis som sportchef Therese Sjögran säger till Fotbollskanalen: " Vi har ju tappat två från backlinjen så det är på den positionen vi är som tunnast."
 
Kungsbacka DFF:
Klubben beslutade i veckan att föreningen ska fortsätta sin verksamhet. Det är oklart om laget ska spela i elitettan eller ej, men jag begriper inte hur det ska gå till. Det finns inga pengar och det finns inga spelare. Enligt de uppgifter jag fått så finns det en trupp som är redo att skriva på ett kontrakt, med spelare som kommer utifrån, men vilka företag vill sponsra ett lag som inte har någon förankring i bygden?
Mitt råd är att ge upp tankarna på att spela i elitettan. I det läget Kungsbacka är i så vore det som att be om fler ekonomiska bekymmer, eftersom serien är oerhört dyr. Det vore också som att be om att knäcka unga spelare i sitt F-19-lag, som förmodligen får representera sin klubb i elitettan. Om de spelar med sitt ungdomslag i elitettan så kommer de inte att vinna en enda match. Det är jag säker på. Dra er ur elitettan  Kungsbacka och starta om med era befintliga talanger!
 
Djurgårdens IF:
Nu börjar truppen se starkare och starkare ut. För en vecka sedan räknade jag ut dem, men i och med att man först fick in en norsk backlinjespelare i Camilla Huseby från Lyn rättade det till en del. Hon är 20 år och spelat i den norska högstaligan i tre år. Hon har även U-landslagsmeriter på sitt CV.
Under fredagen presenterades ytterligare ett 20-årigt nyförvärv. Denna gång var det danska Maria Hovmark från Brøndby. Hovmark har varit med om att vinna den danska ligan två gånger och dessutom representerat de danska U-landslagen vid 24 tillfällen.
Klubben har fått in åtta nyförvärv och jag börjar mer och mer tro på DIF anno 2020.
 
Vittsjö GIK:
Håller som bäst på att försöka att få in ytterligare en forward i truppen. Enligt uppgifter söker de utomlands, och det är ingen vild gissning att de söker efter en spelare som är snabb och bra i djupledsspelet. 
I backlinjen har de en skada på Sandra Adolfsson, som enligt uppgift nyligen opererats i foten och förväntas vara klar för spel i mars. Kan hon komma upp i samma fina form som i fjol efter detta?
Laget besegrade LB07 i en träningsmatch under lördagen och vann med klara 3-0. Clara Markstedt, Lisa Klinga och Michelle De Jongh svarade för målen. Dock tycker jag inte det är ett resultat att väga in när vi pratar om slagstyrka. LB07 har tappat många spelare och har uppebara problem att få till ett slagkraftigt lag för elitettan.
 
KIF Örebro:
Visserligen är det tidigt på säsongen och träningsmatcher är alltid träningsmatcher. Dock är just dessa matcher viktiga när man vinner, eftersom man kan skapa en vinnarkultur att ta med sig när tävlingssäsongen börjar. Under lördagen besegrade KIF Örebro Eskilstuna med 2-1 och Heidi Kollanen svarade för två mål. KIF kom i underläge med 1-0 sedan Fanny Andersson givit Eskilstuna ledningen. Med cirka 20 minuter kvar av matchen blev nyförvärvet från LB07, Nathalie Hoff Persson, neddragen innanför straffområdet med straff som påföljd. Straffen förvaltades av Kollanen. Med tio minuter kvar av matchen hittade Hoff Persson fram till Kollanen som satte segermålet. En bra debut för Hoff Persson och en skön start för KIF Örebro.
 
Linköpings FC:
Klubben har deklarerat att de inte kommer att släppa sin stjärna Stina Blackstenius till rivalen Göteborg. Naturligtvis är det ett klokt val och att släppa henne till en ligakonkurrent vore vansinnigt. Givetvis har allt ett pris och allt går att köpa, men skulle Linköping först släppa Mimmi Larsson till Rosengård och sedan Blackstenius till Göteborg så skulle man heller inte vara aspirant till någon form av medalj under 2020. Jag har också lite svårt att se varför Göteborg skulle behöva ytterligare en forward bredvid Pauline Hammarlund, Rebecka Blomqvist samt talangen Evelyn Ijeh. 
I fredags mötte LFC Växjö DFF på bortaplan och vann med 2-1 (1-1) och det var just Blackstenius som svarade för båda målen. Matchen spelades i Tipshallen i Växjö, men spelades endast i 70 minuter (2x35).
 
Piteå IF:
Laget vann under söndagen mot IFK Luleås P-17-lag med 5-2. För mig är det ett imponerande resultat att slå ett P-17-lag med så pass klara siffror. Nyförvärvet från Hammarby, Astrid Larsson,  svarade för två av målen, medan Julia Karlernäs och Fernande Da Silva gjorde ett varsitt. Ett mål var ett självmål.
Matchen spelades i tre perioder (3x30 minuter) och tränare Stellan Carlsson luftade många spelare och gjorde hela 13 byten under matchens gång.
 
Umeå IK och IK Uppsala:
UIK spelade på lördagen mot Gimonäs Umeå IF:s P-16-lag och föll med 3-0. IK Uppsala spelar ingen match förrän den 15 februari; åtminstone har jag ingen information kring att de har någon match. Generellt är nykomlingen IK Uppsala väldigt sparsamma med nyheter kring laget.
 
Växjö DFF:
Laget spelade i fredags mot Linköpings FC och föll med 2-1. Det är tidigt på säsongen, men jag kan tycka att rent resultatmässigt verkar det vara okej och normalt. Amanda Johnsson Haahr gjorde lagets mål och LFC avgjorde i den andra halvleken.
 
Kristianstads DFF:
KDFF har inlett säsongen med enkla matcher där de onekligen fått en känsla för att avsluta och att göra mål. Förra helgen besegrade man division 4-laget Malmö FF med 7-0 och under lördagen mötte de division 1-laget Hammenhög och vann med 10-0. Laget hade åtta olika målskyttar i matchen och nyförvärven Therese Sessey Åsland och Eveliina Summanen var de enda tvåmålskyttarna.
 
Eskilstuna United
Som nämnts ovan så spelade Eskilstuna mot KIF Örebro i helgen med förlust (1-2) som resultat. Laget skapade en hel del chanser i matchen, utan att kunna sätta dit bollen. Enligt de bilder jag sett på KIF Örebros hemsida så skapade United 5-6 hel- och halvchanser utan att kunna få dit mer än ett mål genom Fanny Andersson.
 
Göteborgs FC:
Laget befinner sig just nu i Norge och spelar där två matcher. I fredags mötte de Vålerenga och vann med 2-0. Säsongens målskytte inleddes, enligt klubbens hemsida, med att Pauline Hammarlund hittade fram till Rebecka Blomqvist.
Blott 16-åriga Hanna Wijk byttes in i den 69:e matchminuten och gjorde mål i den 70:e. Snacka om en härlig debut för den unga talangen från Lerum.
Laget mötte också Lilleström under det helglägret de haft i Norge. I den andra matchen föll laget med 1-0 och ett vanligt uttalande från tränare vid en förlust under träningsmatcherna kommer från Göteborgs Jörgen Ericson efter matchen:
- Resultaten spelar mindre roll nu.
Det är givetvis helt sant. Det gäller för lagen att sätta ett spel och att testa spelare i olika positioner.