"Alla tycker det är ”wow” att spela i cupen"

Publicerat i: Allmänt Alice Nilsson, Anna Welin, Cassandra Korhonen, Elli Pikkusjämsä, Emma Koivisto, Emma Kullberg, Emma Åberg Zingmark, Eveliina Summanen, Fernanda Da Silva, Filippa Curmark, Frida Abrahamsson, Hanna Bennison, Heidi Kollanen, Jonas Eidevall, Julia Karlernäs, Jörgen Ericson, Karin Lundin, Lina Hurtig, Maja Regnås, Mats Gren, Natalia Kuikka, Nilla Fisher, Ronja Karlsson Törnborg, Sandra Adolfsson, Sara Lilja Vidlund, Stina Blackstenius, Therese Sessy Åsland, Therese Simonsson, Vilde Bøe Risa
Det är sista helgen innan tävlingssäsongen börjar. Nästa helg drar Svenska cupen igång och då får vi lite bättre indikationer på var alla lagen i OBOS Damallsvenskan står. 
 
 
FC Rosengård
Spelade match i onsdags mot Malmö FF:s pojkar 15 år. Det blev förlust med 3-0 och tränare Jonas Eidevall säger till Fotbollskanalen att det blev en matchbild som de inte var vana vid och avser att de fick tillbringa mycket tid utan boll.
Mer intressant för oss utomstående var Rosengårds match under söndagen. De regerande mästarna tog emot fjolårssuccén Vittsjö och vann med 1-0. Matchens enda mål gjordes av Hanna Bennison som snyggt rullade in matchens enda mål efter en soloprestation där hon dribblade sig igenom ett Vittsjöförsvar som inte förmådde att stoppa henne.
Dessvärre för FC Rosengård har de fått IS Halmia, LB07 och Kristianstad i sin grupp i Svenska cupen. Helt värdelöst för FCR skulle jag säga. All respekt för min gamla klubb IS Halmia i division 1, men det är inte den digniteten av motstånd Rosengård behöver möta. Jag förstår att tränare Eidevall är frustrerad över sådana motståndare i tävlingssammanhang. Till Fotbollskanalen säger han:
Vi vill spela så mycket tävlingsmatcher som möjligt, och alla tycker det är ”wow” att spela i cupen. Men nu möter vi två lag som spelar i division 1 eller lägre, inget ont mot dem men det är ändå två nivåer under. För min del är det märkligt när en annan grupp samtidigt innehåller Linköping, Göteborg, Växjö och Vittsjö
 
Göteborgs FC
Körde över danska Fortuna Hjørring och vann med hela 5-0. Det är inget snack om att Göteborg är en stark utmanare till guldet anno 2020. Mot danskorna spelade laget 3-5-2 där Emma Kullberg anförde trebackslinjen på ett ypperligt sätt. Bredvid sig hade hon Beata Kollmats och Filippa Curmark.  
Göteborg är som starkast på offensiv planhalva där de ofta låser upp sina motståndare genom ett aggressivt presspel. Rebecka Blomqvist och Pauline Hammarlund tar ett defensivt ansvar och dessutom har de såväl Natalia Kuikka och Emma Koivisto på kanterna som fyller på och sätter press. På centralt mittfält är Vilde Bøe Risa en oerhört viktig spelare för Göteborg. I matchen mot Hjørring spelade hon på en defensiv mittfältsroll och agerade spindeln i nätet i såväl uppspelsfas som i etablerat spel. Gästerna från Danmark hade egentligen ingen chans mot GFC, som hade mest boll och skapade mest chanser.
 
Det som möjligen kan oroa tränarna Jörgen Ericson och Mats Gren är att man på vissa poster kan vara tunna. Jag tänker på just Bøe Risa och att jag tror inte laget kan ersätta henne om hon skulle vara borta.
Jag tror också att det går att slå Göteborg om man spelar sig ur deras förstapress. De är också ganska offensivt balanserade på högersidan där Curmark och Emma Koivisto huserar.
En annan sak som borde oroa är Elin Rubenssons ständiga problem med huvudskador; inte minst henne själv. Rubensson avstod lördagens match eftersom hon fått en smäll mot näsan och som en säkerhetsåtgärd valde tränarna att ställa över henne. Elin Rubensson har fått fyra hjärnskakningar tidigare och det är naturligtvis oroande. Enligt Rubensson så hoppas hon vara tillbaka på plan redan till nästa helg när svenska cupen drar i gång och GFC möter Linköping på hemmaplan.
 
Vittsjö
Mötte Rosengård på söndagen och föll med 1-0. Enligt uppgifter gjorde Vittsjö en del byten och det påverkade till viss del deras försvarsspel. 
Jag tror att det är skillnaden mellan den absoluta toppen och ett lag som Vittsjö. När Rosengård gör byten påverkar det inte så mycket, eftersom de har bredden. Vittsjö har inte den bredden. Jag tror de är oerhört beroende av att Sandra Adolfsson kommer tillbaka i backlinjen. Hon är ledaren där bak som kan styra upp försvarsspelet. 
 
KIF Örebro
Sara Lilja Vidlund verkar att gå en fantastisk säsong till mötes. I förra veckan mötte KIF Örebro Kvarnsveden och då svarade 18-åringen för båda målen när hennes lag vann. 
Igår mötte Örebro hårdsatsande Hammarby på bortaplan i en till synes jämn match. Matchens enda mål svarade Sara Lilja Vidlund för sedan Karin Lundin slagit ett inlägg från höger. 
Det jag kunde se av de bilder KIF Örebro lagt ut på sin hemsida var att KIF Örebro släppte till en hel del chanser centralt i backlinjen. I fjol var den delen av KIF:s försvarsspel igentäppt mycket tack vare Emma Kullbergs ledarskap och försvarsspel. Jag tror att KIF Örebro kan få svårt att ersätta Kullberg på det sättet. Jag tycker mig se att Hammarby tar sig in mellan såväl Maja Regnås som Frida Abrahamsson och nyförvärvet Elli Pikkusjämsä och det är inte bra för KIF. Där måste Örebro täta till.
KIF Örebro vinner dock matchen och som jag nämnt tidigare så är det alltid bra att få en trend i att vinna fotbollsmatcher och laget har nu tre segermatcher i rad.
KIF Örebro luftade i stort sett hela truppen utom Heidi Kollanen.
- Hon har lite problem med en vad. Eftersom det är tävlingsmatch nästa vecka valde vi att vila henne i går. Så inget allvarligt, säger Martin Skogman, tränare i KIF Örebro.
 
Eskilstuna
Eskilstuna mötte AFC Eskilstunas pojkar 17 år. United vann med 1-0.
 
Djurgårdens IF
Laget är hemma igen efter ett läger på Cypern. På lördagen mötte de Linköpings FC och föll med 3-1. Lagets enda mål svarade Rachel Bloznalis för. Linköping valde att ställa över ett antal spelare och frågan är vad det säger? Är det Linköping som har en rejäl bredd eller är det Djurgården som är såpass svaga som jag befarade för ett par veckor sedan?
På DIF:s hemsida är de naturligtvis positiva och skriver om att det var första matchen och att det är många nya spelare som ska börja hitta varandra. Naturligtvis är det så. Medan LFC spelat tre matcher innan så har DIF inte gjort någon. Faktum kvarstår; för mig har Djurgården massor att bevisa under 2020.
 
IK Uppsala
IK Uppsala gjorde årspremiär under lördagen och besegrade Bollstanäs med 3-1, trots att man kom i underläge tidigt i matchen. Cassandra Korrhonen gjorde 25 mål i elitettan i fjol; mot Bollstanäs svarade hon för alla tre målen.
Uppsala gjorde hela åtta byten i paus.
 
Umeå IK
Piteå besegrade elitettanlaget Morön från Skelleftå med 7-0 förra veckan. I helgen vann Umeå IK med 4-0 mot samma lag. Piteås tränare Stellan Carlsson nämnde förra veckan något om att han inte visste vad den värdemätaren betydde och jag är beredd att hålla med. Vad håller Morön för klass egentligen? 
Hursom helst så var det en seger för Umeå och nyförvärvet från AIK Therese Simonsson fortsätter att göra mål. Denna gång svarade hon för tre stycken. Umeås fjärde mål gjordes av Emma Åberg Zingmark.
 
Piteå 
Piteå IF fortsätter att matcha mot pojklag. De har tidigare mött PIF:s egna P-17-lag och vunnit med 2-0. De mötte IFK Luleås P-16 för någon vecka sedan och vann även den (5-2). I lördags mötte de IFK Luleå igen, men denna gång mot 17-årspojkarna. Det blev 2-2 och Fernanda Da Silva och Julia Karlernäs svarade för målen. 
Med tanke på vilka matcher Piteå spelat är det nästan omöjligt att säga var laget står, men det lär visa sig nästa helg när de går in i svenska cupen och möter IK Uppsala
 
Växjö
Spelar sin nästa match i cupen mot Vittsjö på söndag.
 
Linköping
Vann övertygande med 3-1 mot Djurgården. LFC kom till spel utan bland andra Stina Blackstenius. Nilla Fischer spelade dock och gjorde också LFC:s första mål. Ronja Karlsson Törnborg och Lina Hurtig gjorde de två andra målen.
 
Kristianstad
Laget begav sig till Farum i Danmark för match mot FC Nordsjälland. Det blev seger med 4-2 och målen gjordes av Alice Nilsson, Anna Welin, Eveliina Summanen och Therese Sessy Åsland. 
Nästa helg tar de sig an Halmia i cupen. Jag är orolig för att KDFF har för enkla matcher där de inte riktigt blir prövade inför den allsvenska säsongen.
 
Till sist vill jag tacka er som stöttar och hejar på mig i mitt försök att lyfta damfotbollen. Det betyder mycket att få några tacksamma rader från folk runt om i Sverige. Eran uppskattning gör att jag vill fortsätta att engagera mig i att skriva om damallsvenskan.