"Varje arena måste vara individuell och unik"

Publicerat i: Allmänt Amanda Johnsson Haahr, Ayinde Halimatu, Emily Gielnik, Emmi Alanen, Faith Ikidi, Felicia Rogic, Fernanda Da Silva, Fredrik Andersson, Fredrik Bengtsson, Jennie Nordin, Jens Lindström, Jonas Walfridsson, Julia Karlernäs, Katie Fraine, Lena Blomkvist, Lina Hurtig, Linn Vickius, Loreta Kullashi, Madelen Janogy, Marcus Larsson, Rasmus Henriksson, Robert Bergström, Signe Holt Andersen, Stina Blackstenius
Förra veckan var det Göteborg som kunde rycka och satt i förarsätet. Denna veckan är det verkligen Rosengård som sitter där och de kan till och med befästa sin plats.
 
Det var optimism och klackarna i taket i Göteborg inför den stora matchen i Malmö förra veckan. Efter matchen inleddes troligen i GFC någon form av osäkerhet. Alla runt laget pratade om att serien inte är avgjord och det har de ju helt rätt i. Inget. Absolut inget är avgjort. Dock måste det ha smugit sig in en osäkerhet kring Göteborg och deras förmåga att vinna en mästerskapstitel. De föll klart och fick dessutom stjärnan Stina Blackstenius skadad, med en bristning i baksida lår. En sådan skada kan ta tid och det är faktiskt nu det börjar dra ihop sig till ett avgörande. Göteborg är ett mycket bra lag även utan Blackstenius och de har en uppsjö av högkaratiga anfallsspelare, så mål kommer de att göra ändå. Trots det så tror jag det smugit sig in, om inte en osäkerhet, så i alla fall en liten oro; oavsett vad alla inblandade säger. I dag ska de till Kristianstad och såväl Göteborg som Rosengård är lag som alla andra vill slå. De båda topplagen kommer inte att få något gratis i någon match.
Det känns som jag vänder kappan efter vinden och i viss mån gör jag det. Det var inte allt för länge sedan som jag var ganska övertygad om att mästarna skulle stå att finna i Göteborg. Denna omgång kommer att avgöra en del huruvida GFC ska fortsätta vara med eller inte. En ny förlust för Göteborg, samtidigt som Rosengård vinner så är det totalt ombytta roller. Rosengård möter för övrigt Eskilstuna på bortaplan i morgon och jag kanske vänder min något vindpinade jacka även efter denna omgång. Vi får se.
 
Det har inte hänt några större saker under denna veckan. Blackstenius har, som jag redan skrivit, rapporterats skadad. Den andra större nyheten kom från Linköping och det var att anfallaren Lina Hurtig lämnar LFC med omedelbar verkan eftersom hon fått ett kontrakt med en europeisk storklubb. Hon uppges lämna östgötaklubben den 1 september, så hon skulle kunna göra sin sista match för laget i morgon mot Örebro på bortaplan.
- Det känns jättetråkigt att Lina lämnar, hon är en mycket duktig och omtyckt spelare. Samtidigt har vi förståelse för att hon vill ta den här chansen och lockas av erbjudandet från den nya klubben. Vi önskar henne all lycka framöver, säger Olof Unogård, sportchef i Linköpings FC till klubbens hemsida.
 
Det är nästan omöjligt att inte kommentera de nya dekreten från Folkhälsomyndigheterna. Nu ska det eventuellt tillåtas 500 personer på läktarna; om inte polismyndigheten sätter stopp för det. Jag tycker att det är absurt och i går morse vaknade jag av att kulturen och idrotten ondgjorde sig över beslutet i TV4. Jag håller med idrotten och kulturen. Det är fel och så ruskigt orättvist. Gekås drar en jäkla massa folk varje dag. Mall of Scandinavia, Väla, Emporia och alla andra köpcentra har troligen närmare 100 procent större smittorisk än exempelvis 500 personer på Stadion i Stockholm, Linköping arena, Tunavallen eller vilken annan damallsvensk arena som helst. En person som hittar ett billigt reaplagg och kastar sig över det i en affär är en betydligt större smittorisk än vilken damallsvensk åskådare som helst. Jag fattar att man inte kan fylla ståplats, men varje arena måste vara individuell och unik och då kan man också indivdualisera det ekonomiska stödet till varje klubb. Om man kan ta in 500 personer i Vittsjö så kanske man kan ta in 3000 på Stockholms stadion och i så fall skulle Vittsjö få mer ekonomiskt stöd än DIF. 
 
Jag skulle också vilja ge en liten kommentar kring Elitettan och det gäller ändringar i ledarstaber. Kvarnsveden har gjort sig av med sina tränare. Kvarnsveden inledde säsongen med Fredrik Bengtsson och Jens Lindström, men för knappt två veckor sedan "entledigades" de från sina tränarsysslor och ersattes med Fredrik Andersson och Rasmus Henriksson. Resultatet ledarförändringarna gett är 3-4 i målskillnad och tre poäng på de två senaste matcherna. Jag trodde att Kvarnsveden skulle vara ett topp- eller stabilt mittenlag , men kämpar just nu för att inte trilla ur. På något sätt känns det som naturligt att göra förändringar, även om det alltid är tråkigt när en klubb tvingas vidta sådana drastiska åtgärder.  Dock har de inte fått någon som helst effekt av förändringen, sett till resultaten och då har man på något sätt målat in sig i ett hörn. Vilka förändringar ska de göra nu?
Sandviken fick en gratisplats i elitettan sedan Kungsbacka dragit sig ur. Sandviken blev tvåa i division 1 norra Svealand, efter Bollstanäs 2019. Nu ligger SIK på elfte plats och är nära nedflyttning, men jag undrar vad Sandviken förväntat sig av spel i Elitettan? Utan att veta något alls och endast utifrån resultat så kan jag inte förstå varför de behövde ändra i sin ledarstab.Jag vet dock att steget från division 1 till Elitettan är väldigt stort och att det i Gefle Dagblad går att läsa att förre tränaren Marcus Larsson fick sparken och togs tillbaka på samma dag. Det kan givetvis hända att tränare och spelare inte fungerar tillsammans, men Sandviken som klubb borde ransaka sig själv. Man borde också inse att steget från division 1 till elitettan är väldigt stort och det kanske inte endast ligger på tränaren. Marcus Larsson och spelartruppen kanske inte drog jämnt, det vet jag inget om, men jag tror mer på att tillsätta resurser i stället för att göra sig av med folk.
 
Lördagens matcher:
 
Umeå - Uppsala Tips: 1-0
Årets allsvenska har fått två pigga nykomlingar. Uppsala ligger visserligen på nedflyttningsplats med tio poäng och två poäng efter Piteå, på tionde plats och två ner till jumbon Växjö. Dock tycker jag att laget satt en viss färg på ligan och jag tror att de har en liten chans att klara sig kvar. De är hursom helst ingen slagpåse som andra lag bara kan åka och ta tre poäng mot. 
Umeå är på hyfsat säker mark, med fem poäng ner till nedflyttning. Gemensamt för båda lagen är att de byggt på lång sikt. 
Umeå IK kommer från en prestigeseger mot Piteå i förra omgången, medan Uppsala föll på hemmaplan mot KIF Örebro. Uppsala har haft en tuff och tung period med 16 insläppta mål på de fyra senaste matcherna. Under samma period har de inte tagit en enda poäng och endast gjort fyra. Tränare Jonas Walfridsson har säkerligen fått jobba med sin trupp för att stoppa blödningarna bakåt, och mot Umeå behöver de stänga till. Är UIK "bakrusiga" efter segern i Norrlandsderbyt eller har tränare Robert Bergström fått ner alla på jorden igen?
 
Kristianstad - Göteborg Tips: 1-2
Första förlusten, tappad serieledning och Blackstenius skadad. Kan Göteborg resa sig snabbt igen eller har de fått en mental break down? Jag tror inte att man ruckar så enkelt på Göteborg, utan de kommer att resa sig snabbt igen. Dock har de svårast tänkbara uppgift igen. Kristianstad har fått en massa slag i form av skador men ändå rest sig, och ligger just nu på en fjärdeplats. Den platsen är inget man vill ha. KDFF vill ta sig förbi Linköping, som just nu är trea.
I förra omgången, mot Rosengård, tog Göteborg tag i taktpinnen och hade med lite tur kunnat ta ledningen. Det gjorde de inte och till slut föll de klart. Pauline Hammarlund pratade på klubbens hemsida om små marginaler och så är det absolut. Hammarlund behöver verkligen ha marginalerna på sin sida om laget ska studsa tillbaka. 
Kristianstad tappade oväntade poäng i förra omgången mot Djurgården på hemmaplan och det var givetvis en missräkning. Sådana missräkningar kan de inte unna sig om de tänkt sig att kamma hem bronset. 
 
KIF Örebro - Linköping Tips: 3-1
I förra mötet föll Örebro med matchens enda mål men denna gång kommer laget att vinna mot LFC. Anledningen är att Örebro, precis som Linköping, är ett bra lag, men också att KIF kan täppa till en lucka. Den luckan som är upp till just LFC och Kristianstad. Linköping har tappat Lina Hurtig och frågan är om hon är med mot Örebro eller inte.
 
 
Söndagens matcher
 
Djurgården - Piteå Tips: 1-2
Djurgården har tre raka matcher utan förlust efter seger senast mot Kristianstad, en poäng mot Rosengård på hemmaplan och en poäng uppe i Piteå.
Piteå borde inte ligga där de ligger. Visserligen har de till stora delar komponerat en helt ny trupp, men de har fortfarande kvar stabila spelare som Lena Blomkvist, Faith Ikidi, Fernande Da Silva och Julia Karlernäs. Detta ras kan inte fortsätta och efter sju raka matcher utan seger så tror jag det är ett revanschsuget PIF som kommer till Stockholm och kanske med Madelen Janogy från start?
 
Vittsjö - Växjö Tips: 2-0
Växjö har en av ligans formstarkaste målvakter i Katie Fraine, som stått för en rad bra ingripande och prestationer den senaste tiden. Problemet ligger verkligen inte där för Växjö. Det stora problemet ligger i att laget är oförmögna att göra mål. Fem mål på tolv matcher är undermåligt och det gör också att det allsvenska tåget, som ska ta lagen till högsta ligan 2021 har startat och på perrongen ser jag Signe Holt Andersen, Amanda Johnsson Haahr, Jennie Nordin, Emmi Alanen och alla andra Växjö-spelare springa. De springer för att jaga ikapp ett tåg som är långt ifrån maxfart. De kan fortfarande hinna med, men jag ger dem inte stora chanser. Till Vittsjös tidning Hemmamatch säger Växjös finska mittfältare Emmi Alanen:
- Vi har inte skapat tillräckligt målchanser eller gjort mål. Det är svårt att vinna matcher när man inte gör mål.
Vittsjö har börjat vädra morgonluft och som tränaren Stefan Ekstrand sa till mig för ett par veckor sedan så är det först efter 22 matcher man får en sluttabell. Vid seger mot Växjö så kan laget faktiskt börja titta lite högre upp i tabellen och en femte eller sjätte plats är faktiskt ingen omöjlighet inom ett par omgångar. Det trodde inte jag för ett par veckor sedan. Laget har tagit två segrar på två matcher och sex poäng brukar bita bra när man ligger på nedre halvan. En orsak till uppryckningen är att laget fått in ett bra nyförvärv i Emily Gielnik som på tre starter och tre inhopp svarat för fem poäng (tre mål och två assist)
 
Eskilstuna - Rosengård 2-3
Eskilstuna vinner ena veckan och förlorar nästa. Så har det fortsatt sedan omgång åtta. Senast föll de mot Vittsjö så med den trenden United har så borde de vinna mot Rosengård. Så eneklt är det givetvis inte, men jag tycker ändå inte att det är solklart att Rosengård ska vinna. De hade en urladdning mot Göteborg senast och det tar mentalt och fysiskt även på ett lag av den kalibern. Eskilstuna är inget dåligt lag och har spelare som Felicia Rogic, Loreta Kullashi och Ayinde Halimatu. Dock har de Linn Vickius avstängd efter utvisningen i förra matchen.
Rosengård kommer att få jobba för denna segern och Eskilstuna behöver ta poäng om de inte ska hamna i den direkta diskussionen om nedflyttning. Rosengård har dessutom revansch att utkräva eftersom de föll mot Eskilstuna nere i Malmö med 2-1 i den tredje omgången.