"Han och klubben har verkligen visat att de stod pall för tryck och kritik"

Publicerat i: Allmänt Ayinde Halimatu, Caroline Seger, Elin Landström, Emma Kullberg, Emma Östlund, Faith Ikidi, Frida Leonhardsen Maanum, Glodis Perla Viggosdóttir, Jelena Čanković, Jennifer Falk, Julia Roddar, Jutta Rantala, Loreta Kullashi, Nathalie Björn, Olivia Schough, Olof Unogård, Pauline Hammarlund, Rebecka Blomqvist, Stellan Carlsson, Stina Blackstenius, Therese Sessy Åsland, Vaila Barsley, Vilde Bøe Risa, Zećira Mušović
Jag såg att min bloggkollega Johan Rydén utsett ett vårens lag och jag tänkte att jag ska banne mig också göra det.
 
Jag gjorde ett försök att utse veckans lag, men det visade sig att det var oerhört svårt att göra en rättvis bild av alla prestationer och i alla matcher. Att utse ett vårens lag är också svårt, men jag ska ändå ge min bild av mina intryck i samband med vårens elva omgångar. Om man ska vara helt ärlig så kanske det är så att Rosengårds och Göteborgs spelare borde uppta alla plaser. Så tänker inte jag. Jag tänker på hur viktig varje spelare varit för sitt lag och hur spelare givit mig fina fotbollsupplevelser i form av underhållande prestationer.
 
Målvakt:
Här håller jag fullständigt med Johan Rydén. Jennifer Falk är den målvakt som varit klart bäst. Jag tycker att hon agerat med en stor pondus och visat på en stor spelförståelse. Jag tycker emellanåt att hon legat så bra i position att hon ibland agerat en extra mittback.
Det är ganska enkelt att också plocka med Zećira Mušović, eftersom hon också utstrålar en stor pondus i sitt agerande. Även Piteås Guro Pettersen har gjort en hel del bra ingripande, men också haft en och annan missbedömning.
 
Backlinje:
Jag gillar Eskilstunas Vaila Barsleys sätt att agera och hålla ihop sitt lags backlinje och hon är för mig given i vårens lag. Jag tar också ut Rosengårds Nathalie Björn som, i mitt tycke, har många strängar på sin fotbollslyra. Hon är en skicklig passningsspelare och kan vara med och bygga upp ett anfall och hon har också offensiva kvaliteter och kan följa med upp och överbelasta sin kant.
Jag väljer också att ta med Glódis Perla Viggosdóttir och det grundar jag på ungefär samma premisser som Björn.
Den fjärde backlinjespelaren blir Göteborgs Emma Kullberg och det grundar jag, bland annat, på hennes sätt att leda sin backlinje på och hennes fina speluppfattning när hon plockar bort motståndarnas djupledslöpningar.
Jag hade också KIF Örebros mittback Emma Östlund i tankarna, som jag tycker tagit stora steg i att försöka ersätta just nämnda Kullberg. Jag tycker att Linköpings Elin Landström inledde säsongen på ett övertygande sätt, men har planat ut lite grand, precis som hennes lag gjort. De sista backlinjespelaren jag vill nämna är Piteås Lena Blomkvist och Faith Ikidi.
 
Mittfält:
När jag tänker på vårens allsvenska mittfältare så är Julia Roddar den första jag kommer att tänka på. Hon inledde säsongen på bänken, men har sedan varit en starkt bidragande orsak till Göteborgs fina anfallsspel under våren och själv svarat för tre mål och tre assists. Jag tycker också att Caroline Seger varit en stor ledare på Rosengårds centrala mittfält under våren och är för mig given. För att fortsätta att göra det svårt för mig så tar jag inte en, till synes, given spelare som Jelena Čanković. Vilde Bøe Risa är en annan spelare som är ovärderlig för Göteborg, som också skulle kunna vara med eller Linköpings Frida Leonhardsen Maanum. Jag väljer istället två spelare från Kristianstad, som imponerat på mig och den första är Therese Sessy Åsland. Åsland är en bra duellspelare, poängspelare och oerhört viktig för sitt KDFF. Den andra från Kristianstad blir Jutta Rantala. Rantala är en offensiv kraft på kanten, som betytt mycket för lagets fina prestationer under våren.
Jag skulle också vilja nämna Olivia Schough, som under våren varit minst en klass bättre i år än i fjol och Eskilstunas Halimatu Ayinde.
 
Forward:
När vi kommer till forwards så kan ingen ha undgått Rosengårds Mimmi Larssons spel under våren. Larsson hade en lite svagare inledning, men har sedan varit hänsynslös målskytt, stark i kroppen och gör henne till en forward av allra yppersta klass. 
Det hade varit enkelt att ta med någon av Göteborgs anfallslinje med Rebecka Blomqvist, Stina Blackstenius och Pauline Hammarlund. Jag gör det istället ännu enklare för mig och tar tvåan i skytteligan; Loreta Kullashi, som leder Eskilstunas anfallsspel.
 
Tränare:
Det hade kunnat vara ett enkelt och givet val att ta Rosengårds Jonas Eidevall eller Göteborgs Jörgen Ericson och Mats Gren. Men jag tänkte inte göra det så enkelt för mig. De som haft den absolut svåraste uppgiften som tränare i år är Stellan Carlsson i Piteå och Olof Unogård i Linköping. Såväl PIF som LFC tappade en rad tongivande spelare inför denna säsongen och har till stora delar tvingats bygga en ny trupp. Den som lyckats bäst med det anser jag vara Unogård i Linköping. Han och klubben har verkligen visat att de stod pall för tryck och kritik. LFC ligger fyra i tabellen och det räcker till för att bli vårens tränare.
 
Så här ser min vårelva ut:
 
Jennifer Falk
 
Nathalie Björn - Vaila Barsley - Emma Kullberg - Glodis Perla Viggosdottir
 
Julia Roddar - Caroline Seger - Therese Sessy Åsland - Jutta Rantala
 
Mimmi Larsson - Loreta Kullashi
 
12. Zećira Mušović
13. Frida Leonhardsen Maanum
14. Jelena Čanković
15. Pauline Hammarlund
16. Lena Blomqvist
 
Tränare: Olof Unogård