Alla andra frågor kommer att vara underordnade den stora frågan

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Annika Schmidt, Emily Gielnik, Emily Sonnett, Frida Skogman, Johanna Rytting Kaneryd, Jonas Eidevall, Jörgen Ericson, Madelen Janogy, Magnus Olsson, Maria Nilsson, Mimmi Larsson
Värmen börjar så smått bedarra över vårt rike och det har gått från dryga 30 grader till knappt 20. Nu ska jag inte ge någon meteorologisk överblick utan konstatera att damallsvenskan fortfarande är het och är på väg mot sin kokpunkt. Det sjuder lite grand i grytan, men på söndag lär det bli kokhett. Årets match. Rosengård mot Göteborg. I Malmö. Klockan 18.00.
 
Det är derby i norra Sverige mellan Piteå och Umeå. Uppsala tar emot KIF Örebro och Vittsjö möter Eskilstuna. Ska Växjö lämna jumbon och besegra Linköping och ska Kristianstad ta chansen att haka på toppduon när de möter Djurgården?
Alla frågor är synnerligen intressanta, men de kommer vara underordnade den stora frågan denna omgång. Ska Rosengård täppa till luckan på de tre poängen de är efter Göteborg i tabellen? Ska Göteborg dryga ut sin ledning till hela sex poäng eller ska läget bli status quo genom ett oavgjort resultat?
- Vi jobbar som alltid med en match i taget. Vi förbereder oss för nyckelmoment som kommer uppstå i den förmodade matchbilden. Vi ser fram emot en match på söndag mellan två väldigt skickliga lag, säger Jonas Eidevall, tränare i FC Rosengård.
 
Matchbilden ja. Den förmodade matchbilden är för det första att det kommer att vara tätt, tufft och förmodligen smälla rejält i varje närkamp. Det kommer att bli som en cupfinal mellan de två bästa lagen i landet. Mest cupfinal kommer det att bli för Rosengård, eftersom en förlust skulle innebära sex poäng efter Göteborg och kanske utslagna. Jag tror också att Rosengård kommer att vara det spelförande laget, medan Göteborg kommer vilja använda sitt omställningsspel med sin snabba offensiv. Det gäller också för Göteborg att isolera Mimmi Larsson till för stora ytor. Problemet Göteborg kommer att få är Rosengårds speluppbyggnad och variation från mittfältet och framåt som kan orsaka laget stora problem. Rosengårds problem kommer att vara att inte ge GFC:s offensiv för stora ytor att springa på.
- Vi ser framemot matchen och går för tre poäng. Tankarna är som vanligt. Gå ut och vinna matchen, säger Göteborgs tränare Jörgen Ericson.
 
Ett kryss eller en seger skulle betyda att Göteborg får betecknas som vinnare och det enda som räknas för Rosengård är, som sagt, en seger. I förra mötet lagen emellan blev det 1-1 i en tät och tuff match. Det small i närkamper och alla spelare fullföljde varje duell. Utanför plan rök tränarna ihop och assisterande tränare i Rosengård sade sig tappat respekten för motståndarna från Göteborg, när de mörkade den taktiska uppställningen innan match och det var en massa skrik utifrån. Det lär inte bli mindre upphetsat nu. Nu står ännu mera på spel och jag gillar det. Ligan behöver ordkrig, prestige och heta matcher. Det stärker varumärket och gör att mer skrivs om matcherna.
 
Båda lagen säger sig ladda inför söndagens batalj som vanligt och Jörgen Ericson säger:
- Vi laddar på som vanligt och ändrar inte på något.
Dock har det blivit en liten förändring i truppen och det är att GFC fått ett nyförvärv och det är världsmästarbacken från USA Emily Sonnett. Ericsson säger dock att hon förmodligen inte kommer att bli aktuell för spel redan mot Rosengård. 
- Vi behövde ersätta Annika (Schmidt) och då fick vi möjlighet att få Emily. Om inget speciellt händer så kommer hon att få tid att skolas in i vår spelidé först, så jag är tveksam om hon ens är med i truppen till matchen, säger Jörgen Ericson.
Jag är däremot inte tveksam. Jag är övertygad om att amerikanskan är med i truppen, men kanske inte från start.
 
Även Rosengård säger att allt är lugnt inför matchen. Laget kommer från en neslig poängförlust mot Djurgården på bortaplan och det gör denna match extra viktig för dem.
- Allt ser bra ut inför matchen mot Göteborg. Alla spelare i truppen är tillgängliga till matchen, säger tränare Jonas Eidevall.
Johanna Rytting Kaneryd var borta ett par matcher, men dök upp igen i förra matchen och enligt Eidevall är det inga större bekymmer med henne längre.
- Skadan som fick Kaneryd att utgå i matchen mot Piteå var lyckligtvis av lindrig karaktär men har förhindrat henne till att vara fullt spelklar till för en liten tid sedan, säger han.
 
I förra mötet lagen emellan dömde Tess Olofsson och som utomstående betraktare skötte hon den uppgiften bra. Hon gör det med lugn och tydlighet. Söndagens match kommer att dömas av en lika skicklig domare; nämligen Pernilla Larsson.
 
 
Tips inför helgens matcher:
 
Jag kan inte påstå att jag varit den vassaste tipparen den senaste tiden, men samtidigt fanns det väl ingen som tippat 0-0 mellan Djurgården och Rosengård. Jag ska inte skylla ifrån mig. Jag har tippat dåligt, men det är ändå kul att snacka upp matcherna och jag kommer att fortsätta lämna in mina tips som ett eget spel. Någon gång kanske jag vinner någon krona.
 
Lördagens match:
 
Piteå - Umeå Tips: 2-1
Kan man kalla detta för "botten-derbyt"?!  Det är hursom helst Norrbotten mot Västerbotten och en kamp om vem som ska vara i toppen i norra Sverige. 
Senast lagen möttes vann Piteå med 3-2 i Umeå. Nu är det match i Piteå, men i dessa corona-tider spelar det mindre roll eftersom det inte finns så mycket folk på läktaren. 
Inför matchen är det nästan helt jämnt. Båda har 12 poäng och det skiljer endast ett mål lagen emellan. Umeå är det formstarkare laget. Piteå har haft det tufft och endast tagit en poäng på de sex senaste matcherna. Umeå har tagit elva på samma tid. Är det någon gång det ska vända för PIF så är det nu och jag tror att de kommer sitta i det norrländska förarsätet ytterligare ett tag. Janogy byts in i den 76:e minuten och avgör matchen i den 89:e. 
 
Söndagens matcher:
 
Uppsala - Örebro Tips:  0-1
Senast lagen möttes var den 12 augusti och då vann Örebro med 2-1, sedan Frida Skogman avgjort i den 88:e matchminuten. Det lär bli lika tight denna gång, och Uppsala har kniven mot strupen. Jag tror ändå att Örebro är lite vassare. Just Frida Skogman har varit vass den senaste tiden och Heidi Kollanen likaså. Karin Lundin har gjort fem mål i år men gått mållös de tre senaste matcherna. Oerhört svårtippad match, men KIF vinner igen.
 
Vittsjö - Eskilstuna Tips: 1-1
Såväl Vittsjö som Eskilstuna vann med 2-0 i förra omgången, men inget av lagen verkar få igång den rytm man som som fotbollslag vill ha. United är just nu ett varannandagslag och Vittsjö knappt det. Dock verkar Vittsjö fått in en spelare i Emily Gielnik, som kan avgöra matcher. 
Båda lagen har verkligen gäckat alla, så kallade experter, i år. Såväl Vittsjö som Eskilstuna tippades på övre halvan och det senare laget är visserligen där, men har långt upp till medaljplats. Ska de ge sig själva chansen att nå upp dit måste de vinna denna match.
Vittsjö måste vinna matchen för att mota bort lite av nedflyttningsspöket. Jag tror absolut inte att Vittsjö kommer att åka ur, men de bör nog vinna ett par matcher nu för att slippa den olidliga pressen.
 
Kristianstad - Djurgården Tips: 3-1
Eftersom ettan och tvåan möts så är det läge för trean Kristianstad att minska på gapet till ett av lagen. KDFF har nio raka matcher utan förlust och är ett av de mest formstarka lagen i serien. Djurgården gjorde ett av de mest uppseendeväckande resultaten i år genom att ta en poäng mot Rosengård senast. De gjorde det genom disciplin och hårt arbete. Om de ska ta poäng mot Kristianstad krävs en liknande insats som senast.
Det är svårt att få stopp på Kristianstad just nu och jag tror inte att DIF förmår att stoppa hemmalagets förlustfria svit.
 
Rosengård - Göteborg Tips: 1-1
Se text ovan
 
Växjö - Linköping Tips: 1-3
Växjö har Jennie Nordin avstängd sedan hon dragit på sig tre gula kort, och det är jobbigt för laget att avvara henne. Tyvärr, för Växjö, tror jag att detta är matchen då de cementeras i botten av tabellen. 
Växjö har gjort lite förändringar i ledarskapet då Maria Nilsson numera är ensam huvudtränare. Tidigare delade hon tränarskapet med Magnus Olsson men han har övergått till att bli sportchef i klubben. 
Innan matchen mot Uppsala i förra omgången hade Linköping tre raka förluster och tappade lite mark i den absoluta toppen. Dock är de, i och med segern senast, fortfarande med och slåss om en tredje plats. Ska de fortsätta att vara det så krävs en seger i Småland. Och det kommer de att lösa.