"Vi har varit i stormens öga"

Publicerat i: OBOS Damallsvenskan Björn Sigurbjörnsson, Jean Balawo, Jonas Walfridsson, Martin Skogman, Robert Bergström, Stefan Ekstrand, Stellan Carlsson
2019 var Kungsbacka och Örebro nykomlingar. Ett lag klarade sig det andra laget försvann från fotbollskartan. 2018 var Växjö och IFK Kalmar nykomlingar. Växjö klarade sig kvar och Kalmar rasade ur. I år är Umeå och Uppsala nykomlingar och jag har pratat med deras tränare kring hur de ser på inledningen.
 
Först och främst en kort kommentar kring stjärnvärvningen av Piteå, sedan Madelen Janogy valt en återkomst till klubben. Proffslivet blev inte riktigt som Janogy hade tänkt sig och väljer alltså Piteå som ny klubbadress. Jag tycker det känns ganska logiskt utifrån att hon inte mådde speciellt bra i Tyskland och brottas fortfarande med psykiska ohälsa. I Piteå får hon trygghet i en miljö hon känner väldigt väl. Ligan får givetvis ytterligare stjärnglans och det är bra för allsvenskan. Piteå får dessutom en spelare som kan göra såväl mål som poäng. Dock säger klubben att hon inte är matchredo ännu och jag tycker att klubben resonerar väldigt sunt när de verkar välja att skynda långsamt med henne. 
 
Allsvenskan har spelat cirka en tredjedel och det innebär också att serien börjar sätta sig. För att klara sig kvar i högsta serien så brukar det krävas runt 20 poäng. Ännu så länge har Umeå sex poäng och Uppsala tio. Om man tittar på allsvenskan från i fjol så klarade sig Djurgården kvar på 14 poäng men det är en ovanligt låg siffra som inte kommer att räcka i år. Jag tror nog att man behöver ta uppemot 25 poäng för att vara säker på allsvenskt kontrakt 2021.
Umeå IK är en riktig storklubb i svensk damfotboll om man tittar i ett historiskt perspektiv. De ligger sjua i maratontabellen med 20 säsonger i högsta serien, har sju SM-guld och fyra cupguld. Dessutom har klubben två champions leaguetitlar. Det är en riktigt tung meritlista som inte matchas av någon annan klubb i landet.
2016 åkte laget emellertid ur högsta ligan, men nu är de tillbaka, men dessvärre ligger de just nu sist. Kanske har de äntligen hittat rätt eftersom de tagit fem av sina sex poäng i de tre senaste matcherna.
- Vi har börjat ta lite poäng på slutet och har nu tre matcher i rad som varit poänggivande. Vi tycker nog att vi borde haft lite fler poäng, säger Umeås tränare Robert Bergström och fortsätter:
- Det är en tuff och stimulerande serie, med olika typer av motstånd varje vecka. Vi är fortsatt ödmjuka och tjejerna jobbar väldigt hårt.
 
Umeå har närmast Vittsjö och Eskilstuna på hemmaplan och för att få lite mera lugn och ro så behöver poängen fortsätta att trilla in. Gärna fyra eller sex poäng i de kommande hemmamatcherna.
- Det är väldigt många lag som ligger inom en tvåpoängsmarginal och det har visat sig att många lag tar poäng av varandra. Vi jobbar vidare med att utveckla vårt arbetssätt och jag tycker att vi är något på spåret nu som vi vill vidarutveckla. De två senaste matcherna har inneburit två kryss och det räntar sig dåligt i tabellen. Dock är det två starka poäng på bortaplan (Kristianstad och Växjö), säger Bergström.
 
IK Uppsala är det andra laget som är nykomlingar i allsvenskan och de har verkligen presenterat sig som en nykomling att räkna med trots att de har en ganska ung trupp med lite allsvensk erfarenhet. Senaste skalpen mot Eskilstuna var imponerande, men innan den hade laget tre raka förluster i bagaget.
- Vi tycker att vi började bra och fick med oss poängen. Därefter har vi gjort okej insatser, men inte tagit poäng fram till Vittsjö där vi rent ut sagt var dåliga. Jag tycker nog att vi gjort en godkänd inledning, säger lagets tränare Jonas Walfridsson.
Jonas Walfridsson har varit med om en riktigt tuff säsong 2018, med IFK Kalmar när hans dåvarande klubb verkligen rasade ur med endast tre inspelade poäng. Jag tror han lärt sig att man ibland måste spela lite syniskt för att ta de poäng som behövs och utifrån det jag sett av laget så är Uppsala bra på att stänga de defensiva ytorna. De har dessutom en hel del hotande offensiva spelare, som är bra i djupled.
- För oss handlar det om att fortsätta utvecklas i alla skeenden i spelet; i fall vi tittar på lång sikt. Ska vi se den närmaste tiden, så behöver vi få ett ökat lugn med boll så vi slipper försvara lika ofta efter bolltapp, säger Walfridsson.
 
 
Vad säger andra klubbar om starten av allsvenskan:
 
Björn Sigurbjörnsson, assisterande tränare i Kristianstad:
- Vi fick tuffast tänkbara inledning med bortamatch i Göteborg, hemma mot Rosengård och borta mot Vittsjö och Eskilstuna. Att vi inte lyckades ta poäng i de två första matcherna var nog ingen skräll för dem som tippat oss som ett mittenlag. Vi såg dock många positiva saker i vårt spel i dessa matcher och såg att vi var på rätt spår. Borta mot Vittsjö är alltid tufft, men vi tog en viktig poäng, kom tillbaka tre gånger och visade att utöver ett utvecklat spel så har vi också en stark karaktär i vårt lag, säger Sigurbjörnsson och fortsätter:
- Detta visade sig på nytt i Eskilstuna när vi vann med 3-2 och kom tillbaka efter ett 2-1-underläge. Dessutom på en arena som vi aldrig tidigare vunnit på. Jag tycker nog att vi utvecklat vårt spel, även om vi inte visade oss från vår bästa sida mot Umeå senast. Nästa utmaning för oss är att utmana topp-tre och det kommer vi göra genom att fortsätta tro på vårt spel, jobba hårt och aldrig ta någon poäng för given. Vi vill också bjuda på en underhållande fotboll, skapa många lägen och göra många mål.
 
Jean Balawo, sportchef Djurgården
- Jag tycker att vår inledning började lite trevande, när det gäller poängskörden. Vi har dock spelat en tilltalande fotboll i cirka 60-70 minuter, men sedan har vi mattats av. Nu börjar vi få upp farten och jag tycker att vi har ett härligt go i gänget, vilket även syns på planen.
Det är inte aktuellt med några truppförändringar i Djurgården och Balawo säger:
- Just nu är vi rätt så nöjd med vår trupp. Vi kan spela 11 mot 11 på träning så vi upplever inget behov att fylla på. Skulle det bli aktuellt så får vi ta en sittning med tränarteamet för att stämma av vad som finns internt och externt.
 
Martin Skogman, tränare KIF Örebro 
 - Starten har varit blandad. Ser vi på poäng så borde vi haft fler mot Linköping och Vittsjö. Sedan är vår första halvlek mot Rosengård riktigt illa. Annars har vi inte haft någon mer riktig dipp. Men vi kan bättre och vi behöver framförallt bli bättre på att göra spelmål, säger Skogman och fortsätter:
- Vi behöver göra fler mål för att ta nästa steg. Tar man bort förlusten mot Rosengård så är försvarsspelet rätt okej, men sista tredjedelen i anfallsspelet är det som behöver slipas. 
Martin Skogman berättar också att KIF Örebro alltid har koll på spelarmarknaden men att värvningen av Lindsey Agnew troligen blir den sista som klubben gör denna säsong.
 
Stefan Ekstrand, tränare Vittsjö:
- Inledningen har varit fylld med motflyt. Skador, tunn trupp, olyckliga baklängesmål och utvisningar, som lett till dålig poängskörd. Nu har vi vunnit två raka och vi kommer att bli bättre för varje vecka som går, säger Ekstrand och fortsätter ett resonemang kring framtiden:
- Tabellen är viktigast efter 22 omgångar. Vi koncentrerar oss på att utveckla våra spelare och lag. Vi har spelare som kommit tillbaka efter skada och nyförvärv som stärker vårt lag. Vårt mål är att spela ännu bättre fotboll i höst än förra året.
Vittsjö har fått in målvakten Anke Preuss samt de offensiva spelarna Emily Gielnik och Heather Williams hittills, men Stefan Ekstrand öppnar upp för ytterligare förstärkningar till sitt lag.
- Vi måste ha in två spelare till för att ha en konkurrenskraftig trupp, som klarar så många matcher som möjligt på kort tid.
 
Stellan Carlsson, tränare, Piteå:
- Resultatmässigt inledde vi med fem matcher utan förlust, men sedan kom det tre raka matcher där vi inte tagit poäng. Sedan tycker jag inte vi gjort rakt igenom dåliga prestationer i dessa matcher, utan det har varit att vi gjort sämre prestationer under delar av matcher. Mot exempelvis Rosengård hade vi ett antal sämre sekvenser och plötsligt stod det 2-0 till dem, säger Stellan och fortsätter:
- Vi har varit i stormens öga där vi varit borta 13 dagar sedan mötet med Uppsala och det måste vi ha med oss. Givetvis hade vi velat ha flera poäng, men vi har också fått med annat med gruppen. Vi har blivit starkare som grupp och vi faller aldrig ihop helt. Det visade sig inte minst mot Rosengård där vi kommer tillbaka efter ett 2-0-underläge.
Piteå varit på resande fot väldigt mycket och sådant sliter på alla i en grupp. Stellan Carlsson berättar:
- Vi försöker att ha samma rutiner som hemma. Vi har våra matchgenomgångar, återkoppling efter match och träningar. Sedan får spelarna rå sig själva. Vissa vill vara för sig själv och vissa spelare vill hela tiden hänga med laget. Vi försöker att få det så normalt som möjligt.
Även om Piteå inte tagit så mycket poäng som de önskat så känns det som att tiden talar för laget. De har fått in Madelen Janogy och de har till stora delar fått bygga en ny trupp och sådant tar tid.
- Det är i stort sett ett nytt lag, sedan vi vann SM-guldet. Vi har tappat ungefär tio spelare och endast fem spelare är kvar. De spelare vi fått in har inte den allsvenska erfarenheten ännu. Vilma Koivisto hade exempelvis knappt spelat seniorfotboll innan hon kom till oss. Kajsa Hedlund kom från division 1 och Olivia Wänglund spelade i ett bottenlag i elitettan ifjol.
Det finns dock en kärna av kulturbärare i Piteå som kan ta hand om och utveckla de mera oerfarena spelarna och det är viktigt för klubben om de ska utvecklas i positiv riktning.
 
Jörgen Ericson, tränare Göteborg
- Vi är nöjda resultatmässigt men inte fullt ut spelmässigt. Framförallt att vi inte kunnat döda matcherna och satt våra chanser, säger Jörgen Ericson.
Då ska man betänka att Göteborg, tillsammans med Rosengård, gjort flest mål i serien (18) och släppt in minst antal mål (3). Det är fullt naturligt att ett guldaspirerande lag ska ha höga krav på sig själva.
Göteborg är emellertid, till viss del, i en ny situation där man är jagade i stället för att jaga.
- Att leda serien är ju något man strävar efter hela tiden och vi tycker nog att spelarna hela tiden växer med känslan av att vara jagade.
Göteborg har en trupp som mycket väl kan ta guldet så småningom. Dock har de fått en del skador på vägen, men att värva mer spelare till klubben verkar inte vara aktuellt just nu.
- Vi tittar på spelare hela tiden, men vi är noga med att det ska vara rätt karaktär. Sedan har vi duktiga spelare underifrån, som bankar på dörren
 
 
Tips - veckans omgång:
 
IK Uppsala - FC Rosengård 1-2
Umeå - Vittsjö 2-2
Piteå - Göteborg 1-2
Eskilstuna - Växjö 2-0
Djurgården - Örebro 1-1
Linköping- Kristianstad  1-2