Rosengård gjorde vad de behövde

Publicerat i: Allmänt Anna Anvegård, Clara Markstedt, Elisabeth Eddy, Emily Gielnik, Emmi Alanen, Faith Ikidi, Frida Boriero, Julia Karlernäs, Katie Fraine, Louise Hafner, NIna Jakobsson, Nellie Karlsson, Portia Boakye, Sheila van den Bulk
Idag var mina ögon riktade mot stadion i Stockholm. Jag måste säga att Djurgården imponerar och börjar få till ett spel som är effektivt. Segern mot Piteå var inte stensäker, men det blev i alla fall en ny seger med 1-0 och laget fortsätter att hålla tätt bakåt.
 
Djurgården har hållit nollan i tre raka matcher och endast släppt till två mål på de senaste fem matcherna. Det är imponerande och en av anledningarna till det är Portia Boakye. Det är dags för Boakye att få upprättelse från mig. Jag har många gånger tyckt att hon varit en säkerhetsrisk i DIF:s försvarsspel och det grundade jag på hennes sätt att spela ytterback. Nu spelar hon mittback och där är hon klockren. Hon vinner dueller och är stark. Dessutom kan hon, från den positionen, starta anfall. Jag tycker att Portia Boakye har hittat en position där hon fungerar ypperligt och det har givit Djurgården en stabilitet som de inte haft på länge. Boakye är ledaren i Djurgårdens backlinje och det ger en stabilitet för övriga försvarsspelare. 
I matchen mot Piteå tyckte jag även att Djurgårdens mittfält fungerade ypperligt. Louise Hvarfner är, för mig, en väldigt positiv överraskning och med tanke på att hon endast är 18 år så ska det bli spännande att följa henne. Tillsammans med Frida Boriero och Sheila van den Bulk vann de mittfältskampen. Djurgården vann flest andrabollar och det brukar vara betydelsefullt för att bibehålla momentum i matcher.
 
Piteå då? Det är uppenbart att laget har problem att få till något bra över huvud taget. Det är ett lag utan självförtroende och också utan någon som kliver fram. Jag tycker att såväl Julia Karlernäs som Faith Ikidi är skuggor av vad de skulle kunna prestera. Jag förväntar mig också mera av Nina Jakobsson och allt handlar just nu om avsaknaden av självförtroende, tror jag. En poäng på åtta matcher är inget annat än en mardröm för ett fotbollslag och nu riskerar laget att hamna under nedflytningsstrecket. 
 
I Vittsjö var det lilla julafton för hemmalaget och det var gästerna som bjöd på godsakerna. Växjö tog en tidig ledning genom Nellie Karlsson, efter en passning av Emmi Alanen. Sedan började bjudningarna. Efter en halvtimme dribblade Amanda Johnsson Haahr mot eget mål och mot en stark Clara Markstedt är det dödsdömt. Markstedt snodde bollen från henne och Johnsson Haahr blev liggande i gräset och fick titta på när Markstedt spelade fram till Elisabeth Eddy som kunde sätta 1-1 i tomt mål. Bara minuten senare var det Växjös Emmi Alanens tur att bjuda sina förra lagkamrater på en allt för tidig julklapp. En lös passning rakt in i mitten, på egen planhalva, är en enkel match att snappa upp för en spelare som Heather Williams. Williams rusade mot mål med bollen i sin ägo. Växjös målvakt Katie Fraine räddade det första skottet, men returen plockades upp av Clara Markstedt, som sköt ett andra skott och det fumlade Jennie Nordin in. I stället för att rensa bort bollen så hamnade den i mål. Ska Växjö ha någon som helst chans att hålla sig kvar så kan de inte bjuda på sådana mål.
Med drygt tio minuter kvar av matchen visade Vittsjös Emily Gielnik på nytt vilken målskytt hon är. Hon springer verkligen inte bara planlöst rakt fram. Hon analyserar och tittar och placerar sig på den plats hon tror att bollen ska komma och allt som ofta hamnar den hos henne inne i straffområdet. Det utmärker en målskytt och nu har Gielnik gjort fyra mål på sju framträdanden i klubben. 
Vittsjö har slingrat sig ur den nedflyttningssnaran de hade runt halsen för ett par veckor sedan. Nu har de sex poäng ner och kan till och med börja att titta uppåt. De har femteplatsen inom synhåll och det är inget annat än imponerande att de lyckats med det, med tanke på att de knappt fick ihop ett lag i början av seriespelet.
 
Rosengård gjorde vad de behövde i Eskilstuna och vann med 2-1. Anna Anvegård svarade för båda målen och nu kan det bli en kamp mellan henne och Mimmi Larsson om skytteligatiteln. Rosengård ser oerhört starka ut just nu och har skaffat sig ett försprång på tre poäng ner till Göteborg.
 
Söndagens matcher
 
Djurgården - Piteå 1-0
1-0 Sheila van den Bulk (23)
 
Vittsjö - Växjö 3-1
0-1 Nellie Karlsson (4)
1-1 Elisabeth Eddy (30)
2-1 Självmål (32)
3-1 Emily Gielnik (78)
 
Eskilstuna - Rosengård 1-2
0-1 Anna Anvegård (5)
1-1 Loreta Kullashi (32)
1-2 Anna Anvegård (str, 66)